Peste 5600 de profesioniști IT din România au răspuns chestionarului Salary Survey. Angajații au un venit mediu lunar de 3122 euro, în creștere cu 20%. Cei cu micro-întreprinderi câștigă 5764 euro pe lună, în creștere cu 34% față de anul trecut, iar cei care dețin un PFA 5377 euro pe lună în medie, în creștere cu 17%.
Întrebați și cât consideră că ar trebui să câștige de fapt, profesioniștii au înaintat sume considerabil mai mari decât cele actuale. Un alt lucru relevant este că salariile în IT în marile orașe au început să se alinieze, nemaiexistând discrepanțe majore.
Tot din Salary Survey, aflăm că 81% dintre profesioniștii tech au un contract standard de muncă, în timp ce 18% au contracte tip PFA/SRL, iar 1% declară că nu muncesc în prezent. 6% dintre respondenți spun că au și contract de muncă și PFA/SRL. Dacă ar fi să extrapolăm la totalul profesioniștilor tech, ar însemna că aproximativ 30.000 dintre aceștia preferă forme alternative de contractare.
Odată cu modificările Codului Fiscal, la 1 ianuarie 2023, i-am întrebat pe cei care dețin un PFA/SRL dacă schimbările de taxare au vreun impact asupra planurilor lor. 78% au răspuns că își vor păstra PFA-ul / SRL-ul, 5% au spus că se gândesc să îl închidă, 2% se gândesc să îl mute în altă țară, 11% nu au decis încă iar 4% nu știu de respectivele schimbări.
În același timp, 1 din 3 profesioniști cochetează cu ideea de a-și deschide un PFA sau SRL, în timp ce 12% și-au pierdut entuziasmul în această direcție când au văzut noile modificări fiscale.
Pentru 61% dintre profesioniștii tech work from home este un beneficiu esențial și dezirabil, în timp ce atractivitatea stock / share options a ajuns la 41%, stabilizându-se ca opțiune pentru cei care lucrează în IT.
În același timp, doar 40% dintre angajați sunt mulțumiți de compania unde lucrează, în timp ce 60% sunt fie neutri, fie complet nemulțumiți. 68% dintre angajați sunt deschiși să exploreze oricând alte oportunități din piață.
Studiul Salary Survey oferă insight-uri în profunzime, detaliate pe nivel de experiență, pe tehnologii folosite, pe roluri, pe orașe, precum și răspunsuri privind așteptările profesioniștilor tech de la angajatori sau motive pentru care își părăsesc job-urile, dar și atitudini amănunțite privind locul de muncă.