Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de MKOR Consulting din care se conturează profilul liderilor din țara noastră. Studiul calitativ a fost realizat în luna iulie 2017, pe un eșantion format din 639 de lideri - 345 de antreprenori și 294 de manageri din mediul business și ONG.

Din cercetare mai reiese faptul că vârsta liderilor este în strânsă legătură și cu vechimea în carieră: 45% au o vechime între 11 și 20 de ani, 28% sub 10 ani, iar 27% peste 21 de ani de experiență.

Majoritatea liderilor consideră că munca pe care o fac în prezent este vocația lor (61%), iar 32% consideră actualul loc de muncă o etapă în cariera pe care doresc să o urmeze. Numai 7% consideră că în prezent au un loc de muncă oarecare.

Liderii respondenți ai studiului consideră că un lider ideal ar trebui să fie empowering, capabil să decidă, să aibă gândire strategică, să fie deschis schimbărilor, energic, entuziast și ambițios.

În ceea ce privește propria persoană, liderii români se consideră mai degrabă persoane corecte și loiale (98%), având viziune de ansamblu (96%) și sunt tenace și ambițioase (96%, respectiv 95%).

Aproximativ jumătate dintre respondenți consideră că un lider de succes ar trebui să se perfecționeze continuu, sfat pe care îl urmează îndeaproape, la rândul lor: 92% citesc frecvent cărți și articole de dezvoltare personală și profesională, 79% participă anual la programe de training, iar 73% participă la conferințe de afaceri.

În ceea ce privește succesul în business, 73% dintre respondenți consideră perseverența ca fiind o calitate definitorie pentru a atinge succesul în afaceri.

Succesul nu vine fără a depăși provocări. În acest sens, managementul resurselor umane este cea mai mare provocare, pe care 82% dintre liderii respondenți o întâmpină, urmată de instabilitatea mediului economic, fiscal și legal (22%).

Din perspectivă de gen, liderii bărbați din România sunt inspirați în proporție de 99% de lideri masculini, în timp ce femeile lider din România sunt mai înclinate să se inspire de la la alți lideri feminini: 18% din liderii care le inspiră pe femeile lider din România sunt, la rândul lor, femei de succes.

Photo by Fab Lentz on Unsplash