Programul va oferi studenților noțiuni generale de securitate cibernetică, îi va familiariza cu gestiunea celor mai comune amenințări în domeniu, iar experți din cadrul Eviden vor preda cursuri și vor ține laboratoare cu masteranzii. Totodată, compania Eviden va investi în crearea, în cadrul facultatii, a unui unui laborator dedicat de tehnologii și aplicații Cybersecurity.

„Prin implicarea noastră în acest proiect, ne dorim să contribuim la dezvoltarea competențelor și a cunoștințelor în acest domeniu, să sprijinim cercetarea și educația de calitate și să stimulăm crearea unui ecosistem de inovare și antreprenoriat în domeniul securității cibernetice. Suntem convinși că acest program va aduce beneficii studenților si cadrelor didactice, dar va marca si liantul unei relatii puternice și de durată între companie și UVT, un parteneriat pe care îl pretuim în mod deosebit. De asemenea, participarea directă a colegilor noștri va asigura suportul necesar pentru dezvoltarea cu succes a acestui program. Pregătirea programului a durat aproximativ un an și jumătate, timp în care specialiștii din cadrul Universității, alături de experți ai Eviden, au identificat trei direcții de interes: Cloud Security, DevSecOps și Pentest, care au fost introduse în curriculă.”, a declarat Diana Sipos, Country Manager Eviden în România.

„Ne aflăm în fața unor noi provocări, în societatea conectată digital și în noile condiții ale lumii globalizate, cu un conflict deschis chiar la marginea Europei. Prin studiile masterale avansate în domeniul de vârf axat pe cybersecurity, ne aliniem la preocupările celor mai importante centre universitare europene, în care studenții sunt pregătiți să răspundă noilor exigențe ale profesiilor viitorului. Alături de Eviden, companie care acordă o importanță strategică domeniului securității cibernetice, am stabilit un parteneriat de viitor, prin care vom dezvolta un laborator performant pentru testarea aplicațiilor specializate în cybersecurity, unde se vor pregăti viitorii specialiști ce sunt intens solicitați de companiile internaționale din regiunea noastră și de oriunde, la nivel european”, explică Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Noul program de masterat în limba engleză își propune să realizeze transferul și integrarea noțiunilor generice de securitate cibernetică, contribuind la familiarizarea studenților masteranzi cu conceptele fundamentale care definesc securitatea în mediul informațional, precum cele de malware, atacuri cibernetice, exploatare “zero-day” etc.

Ulterior, setul de cunoștințe este continuat cu expunerea gestiunii amenințărilor cibernetice asociate celor mai comune zone ale pieței IT, unde securitatea cibernetică are un impact major nu doar din punct de vedere financiar, dar și din punctul de vedere al infrastructurii asociate: în mediul privat, în medii virtualizate/cloud, respectiv în mediul academic.

Pentru adaptarea continuă la nevoile și fluctuațiile pieței muncii, dar și pentru oferirea de nișe specializate de studiu în domeniul securității cibernetice, parteneriatul strategic dintre Universitatea de Vest din Timișoara și Eviden urmează să fie concretizat într-un prim proiect comun – laboratorul de tehnologii și aplicații de Cybersecurity.