Antreprenorii din România sunt mereu în căutare de noi finanțări pentru dezvoltarea companiei lor, dar uneori e dificil să ajungi la informații. Din acest motiv BCR pune la dispoziția antreprenorilor ADA, primul asistent virtual pentru programe de finanțare dedicat companiilor.

Programele de finanțare cu fonduri europene și naționale sunt surse importante de capital pentru afaceri, care ar fi altfel destul de dificil de obținut din alte surse. Practic, antreprenorii din România pot să-ți dezvolte companiile mai rapid. Iar granturile nu sunt complicate, dacă proiectele sunt bine pregătite și realizate alături de consultanți de încredere. De multe ori există această percepție că programele de finanțare sunt dificil de accesat, dar dacă ai informațiile importante la îndemână prin intermediul asistentului virtual inteligent ADA de la BCR, atunci poți să grăbești creșterea companiei.

Cum poate fi accesat asistentul virtual inteligent ADA?

ADA poate fi accesat pe site-ul BCR și funcționează ca un asistent virtual inteligent care răspunde la întrebările antreprenorilor legate de programe de finanțare din fonduri naționale și europene care pot fi relevante pentru afacerile lor. Practic, antreprenorul în loc să se deplaseze la bancă sau să sune, are informațiile la îndemână, contextualizate în funcție de nevoile sale. Are acces rapid la informații relevante și actualizate, iar chatbot-ul scurtează drumul antreprenorilor înspre informațiile esențiale pentru finanțări, dar și despre educație financiară. ADA răspunde la 25.000 de persoane în versiunea pentru persoane fizice.

De asemenea, asistentul virtual învață permanent din interacțiunea cu antreprenorii. Dacă ADA nu a avut un răspuns complet, chatbotul de la BCR se perfecționează. În mai puțin de 10 minute o companie poate afla informațiile căutate cu privire la opțiunile de finanțare și dezvoltare a afacerii. Și pentru antreprenori viteza este esențială.

Antreprenorii intră pe site-ul BCR în secțiunea business unde au o iconiță de chat pe care o pot activa la un singur click și care va putea răspunde la întrebări pentru persoane fizice sau despre programe de finanțare. Pașii sunt grafici și ușor de înțeles, ADA oferind opțiuni care pot fi accesate de antreprenori, precum selecția tipului de firmă (existentă sau start-up), dacă este prima firmă a antreprenorului și categoria unde se încadrează (microîntreprindere, întreprindere mică, mijlocie sau mare). Cu ajutorul acestor întrebări simple, asistentul virtual inteligent reușește să selecteze programele de finanțare existente, la care un antreprenor ar fi eligibil. În plus, conversațiile pot fi făcute la orice oră, pentru că antreprenorii au nevoie de flexibilitate, iar accesul poate fi făcut și de pe desktop, dar și de pe mobil.

Pe lângă selectarea opțiunilor de pe ecran, ADA va pune întrebări punctuale legate de județul în care a fost înființată firma ca și cum ai vorbi cu un prieten. Cu asistentul virtual inteligent de la BCR nu există întrebări proaste, ci doar întrebări pe care te-ai temut să le pui sau ai căutat prea mult pentru a găsi surse sigure. Iar pentru un antreprenor este esențial să găsească informații, dar și ghiduri pentru programele de finanțare astfel încât să le poată accesa la timp și să se pregătească pentru creștere. Iar toate informațiile din chat sunt anonimizate, ulterior urmând să poți discuta și cu un consultant în programe de finanțare dacă ai nevoie să faci următorii pași.

Ce fel de întrebări poți să pui? De exemplu, dacă vrei să faci o investiție în echipamente, ADA te va ruga să prezinți pe scurt proiectul de investiții și, în funcție de tipul de proiect, poți să alegi între opțiuni precum retehnologizare, achiziția de echipamente sau utilaje. La final poți accesa ghiduri de finanțare pentru programele active în momentul conversației cu asistentul virtual, dar poți programa și o discuție cu un reprezentant BCR.

Despre ce programe de finanțare are informații asistentul virtual inteligent ADA?

Până în momentul de față ADA a ajutat peste 7.000 de antreprenori care au avut întrebări legate de programe de finanțare și au primit detalii despre acestea.

Practic, orice antreprenor poate accesa asistentul virtual și, în urma unor întrebări punctuale, poate primi informații despre eligibilitatea la programe de finanțare cu garanții de stat, cum ar fi IMM Investy Plus, Rural Invest, Agro IMM Invest Plus, IMM Produ Plus, Garant Construct, Innovation, dar și la granturi precum PNRR, Programe Regionale, POIM - Programul pentru Eficiență Energetică, POC 4.1.1. și altele.

“ADA are peste 40 de programe de finanțare identificate și oferă sprijin antreprenorilor în identificarea celor mai relevante programe de finanțare susținute atât din fonduri europene, cât și din fonduri naționale”, explică Oana Bâra, Coordonatoare Programe de Finanțare BCR.

Cu ajutorul granturilor sau programelor de finanțare cu garanții poți primi fonduri pentru eficiență energetică, digitalizare, dezvoltarea afacerii, creșterea competitivității, cercetare sau chiar pentru sprijinirea firmei într-un context economic dificil. Cu ADA toate aceste informații sunt mai ușor de obținut. Iar de la începutul pandemiei și până astăzi, am putut observa cât de importante au fost pentru antreprenori finanțările care le-au permis să accelereze atunci când piața încetinea, iar linia de plutire s-a transformat în linie a dezvoltării.