Denumit Informatic@365, proiectul este realizat de Microsoft România alături de Fundația EOS și Certipro Educatio, și vizează să conectarea școlii, a cadrelor didacție și a elevilor la competențele necesare industriei IT.

Acest proiect oferă unui număr de 1.000 de elevi din întreaga țară acces la instruire profesională în informatică (computer science) prin acces la portalul Microsoft Imagine Academy. Suita de cursuri Microsoft Technology Associate disponibile în portalul Microsoft Imagine Academy oferă sesiuni de învățare structurate pe trei categorii: Programare (dezvoltarea de software, HTML5, JavaScript, CSS), Infrastructură IT (rețele, mobile, cloud, servicii server) și Baze de date. Elevii vor avea ocazia să acceseze și resurse de instruire Microsoft Office Specialist (Word, Excel, PowerPoint). După perioada de instruire acești elevi își vor valida competențele dobândite prin susținerea unui examen profesional de certificare din suita de examene Microsoft Technology Associate.

La sediul Microsoft România din București a avut loc cursul de instruire pentru cadrele didactice care vor coordona proiectul Informatic@365 la nivelul județului lor și care vor sprijini elevii în demersul lor de a își dezvolta competențe IT actualizate, necesare atât pentru continuarea studiilor universitare cât și pentru piața forței de muncă.

Cadrele didactice care au participat la acest eveniment au fost nominalizate de către Inspectorii de Specialitatea Informatică din județele țării și ISMB, selecția făcându-se pe baza interesului indicat de instituțiile de învățământ, luând de asemenea în considerare și alocarea acestor resurse de învățare și certificare către acei elevi cu acces redus la astfel de oportunități.

În cadrul acestei sesiuni de instruire, profesorii au avut oportunitatea de a explora resursele disponibile în portalul Microsoft Imagine Academy și de a se familiariza cu certificările oferite, fiind îndrumați în procesul de înscriere și accesare a portalului de training pentru cei 1.000 de elevi.

”Tehnologia este teritoriul unde învățarea nu poate înceta niciodată și mă bucur sincer să observ ca este asumată de către dumneavoastră, profesorii. Învățarea pe tot parcursul vieții (Life Long Learning) este un concept de bază promovat de Uniunea Europeană pentru a ridica competența forței de muncă pe termen lung. Vă mulțumesc pentru votul de încredere pe care ni-l acordați prin participarea în acest program”, a declarat Gabriela Matei, Director General Microsoft România.

Următoarea etapă în desfășurarea proiectului Informatic@365, după încheierea sesiunii de instruire a cadrelor didactice, presupune înregistrarea elevilor selecționați pe platforma Microsoft Imagine Academy, instruirea efectivă a acestora și apoi susținerea examenelor de certificare Microsoft Technology Associate. Investiția totală în certificarea elevilor se ridică la peste 50.000 de dolari.

”Suntem deschiși să aliniem curriculumul nostru nevoilor actuale și acest proces este deja demarat. Începând din acest an școlar avem o disciplină nouă la gimnaziu numită <<Informatică și TIC>> și se analizează procedurile privind dezvoltarea curriculară și pentru nivelul liceal. Informatica este motorul inovației în întreaga lume și dorim să o dezvoltăm și la nivel educațional pentru a facilita accesul generațiilor actuale și viitoare la oportunitățile de carieră pe care acest domeniu le oferă, în directă corelare cu cerințele pieței muncii,” spune și Nușa Dumitriu-Lupan, Inspector General în cadrul Ministerului Educației Naționale.

Portalul Microsoft Imagine Academy numără peste 8,5 milioane de elevi și studenți înregistrați anual și peste 16.000 de profesori certificați, din peste 140 de țări, numai în ultimul an fiind obținute de către elevi și studenți din întreaga lume peste 1,4 milioane de certificări Microsoft.