„Sanguinity” – o aplicație pentru gestionarea mai eficientă a bazei de donatori de sânge, „Baby Steps” – aplicație complexă ce explică etapele de dezvoltare din viaţa copilului şi oferă ghidare cu privire la vizitele la medic și calendarul de vaccinare, „MedNet” – aplicație unică de protecţie a datelor private ale pacienţilor - sunt cele trei proiecte câștigătoare în cadrul evenimentului Hacking Health, primul hackathon din România pe teme de sănătate, organizat la iniţiativa companiei Johnson&Johnson Romania cu sprijinul Smart Everything Everywhere.

Sanguinity e o aplicație prin care centrele de donare vor putea optimiza bazele de date cu donatori, care sunt deja înregistraţi, şi fluxul acestora. Prin intermediul notificărilor transmise de aplicaţie, donatorii vor avea posibilitatea să se prezinte la centre într-un interval orar care este potrivit disponibilităţii lor. Astfel, potenţialul de a mobiliza donatorii recurenţi şi cei ocazionali este crescut, iar situaţiile în care anumite intervenţii medicale nu pot fi realizate din cauza lipsei unei grupe de sânge, vor fi reduse cât mai mult.

BabySteps e un proiect prin care se vine în întâmpinarea tuturor părinților care sunt în căutare de sfaturi și informații specializate, din surse avizate, care să le permită monitorizarea etapelor de dezvoltare și a controalelor medicale periodice necesare copiilor.

Aplicaţia MedNet are la bază tehnologia Blockchain şi răspunde nevoii de protecţie a datelor private ale pacienţilor, în contextul intrării în vigoare a unui nou set de reglementări europene în 2018. “Proiectul nostru are la bază doi ani de documentare pentru înţelegerea tehnologiei şi pentru identificarea celei mai bune aplicabilităţi la sistemul medical din România”, au declarat reprezentanţii echipei.

Hacking Health Hackathon, cel mai important hackathon pe teme de sănătate din Europa Centrală și de Sud-Est, a avut loc în perioada 28-29 octombrie 2017, la Tech Hub București și a angrenat aproximativ 100 de participanți care au fost împărțiți în 21 de echipe, lucrând simultan la 21 de proiecte.

Pe parcursul celor două zile, 24/24, participanți din toată ţara au dezvoltat platforme digitale inovatoare ce au potențialul de a contribui la prevenția și educația în sănătate, creșterea accesului la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, precum și la dezvoltarea sistemului de sănătate din Romania. Cele trei echipe câștigătoare vor primi finanțări în valoare totală de 15.000 dolari din partea companiei Johnson&Johnson Romania pentru a-și dezvolta aplicațiile. Pe parcursul următoarelor luni, Smart Everything Everywhere va asigura mentoratul și va urmări implementarea cu succes a proiectelor.

Photo by Hush Naidoo on Unsplash