Grupul norvegian Visma, evaluat la peste 8 miliarde de euro, intr─â în ac╚Ťionariatul companiei SmartBill, fondat─â în Sibiu, preluând jum─âtate din companie. Fondatorii, Ioana Hasan, Radu Hasan ╚Öi Mircea C─âp─â╚Ťîn─â, au p─âstrat controlul, ocupându-se în continuare de dezvoltarea afacerii.

SmartBill ╚Öi-a multiplicat de 5 ori business-ul în ultimii 4 ani, cu cre╚Öteri anuale de 50%, fiind liderul pie╚Ťei de solu╚Ťii financiar-contabile din România.

În 2016, Smart Bill a beneficiat de o investi┼úie de un milion de euro din partea fondurilor de investi╚Ťii Catalyst ┼či Gecad Group, care au preluat printr-o opera┼úiune de majorare de capital peste 30% din ac┼úiunile firmei.

Radu Hasan a fost invitatul nostru la un interviu video în care am discutat care sunt planurile companiei pe mai departe ╚Öi ce înseamn─â pentru firma sibian─â venirea Visma în ac╚Ťionariat.

„Am trecut de 3 milioane de euro cifr─â de afaceri. Am reu╚Öit s─â p─âstr─âm cre╚Öterea în jur de 50% pe an, care e obiectivul ╚Öi pentru anii care urmeaz─â”, explic─â Radu Hasan situa╚Ťia SmartBill de ast─âzi. El consider─â c─â e o provocare s─â te extinzi, dar loc în România mai exist─â. „Suntem doar la 10% cpt─â de pia╚Ť─â, dar multe firme nu folosesc solu╚Ťii software. Mult─â lume înc─â folose╚Öte Microsoft Excel. Antreprenorii au început s─â în╚Ťeleag─â c─â un soft bun pe care te po╚Ťi baza cost─â. Când vorbim de datele financiar-contabile ale firmei, merit─â s─â investe╚Öti 5 euro pe lun─â”, spune Hasan.

Pentru 2020, Hasan sper─â ca SmartBill s─â mai creasc─â tot cu 40-50% ca ╚Öi pân─â acum.

Po╚Ťi urm─âri interviul integral în video-ul de mai sus. De asemenea, pentru cei care sunt pasiona╚Ťi de a asculta interviurile în format podcast, po╚Ťi da click aici pentru a alege platforma ta de streaming preferat─â.

Ascult─â podcast-ul Startup Mashup, cu toate interviurile noastre cu antreprenori pe toate platformele:

Începuturile rela╚Ťiei dintre Visma ╚Öi SmartBill

Radu Hasan a povestit la interviu c─â discu╚Ťiile cu Visma au început din 2016, la scurt timp dup─â ce au primit investi╚Ťia de la fondul Catalyst ╚Öi de la Gecad. „Au fost interesa╚Ťi de atunci s─â achizi╚Ťioneze o parte din Smart Bill, dar nu era momentul potrivit. Abia luasem un milion de euro ╚Öi nu voiam s─â vindem o parte din companie”, explic─â Hasan.

Ini╚Ťial au vrut s─â se cunoasc─â, s─â vad─â care sunt inten╚Ťiile lor ╚Öi dac─â sunt un partener potrivit pentru SmartBill. Au fost de mai multe ori la birourile centrale din Oslo, iar chimia li s-a p─ârut potrivit─â.

„Am intrat în contact cu ei pentru c─â au un birou în Sibiu ╚Öi eram interesa╚Ťi s─â vedem dac─â fac ╚Öi investi╚Ťii. Nu am apucat s─â vorbim concret ╚Öi acela a fost primul contact. Ei în Sibiu ╚Öi Timi╚Öoara au centre de dezvoltare ╚Öi au peste 500 de angaja╚Ťi în România. Pân─â la urm─â am convenit c─â în 2019 am crescut suficient ╚Öi momentul era prielnic pentru tranzac╚Ťie”, spune Radu Hasan.

Visma nu e la prima companie cump─ârat─â. Strategia lor de cre╚Ötere a fost s─â achizi╚Ťioneze mai multe firme. Ast─âzi au ajuns la peste 150 de companii cump─ârate în ultimii 10 ani pe pie╚Ťe similare cu România.

Pân─â s─â accepte venirea Visma în ac╚Ťionariatul SmartBill, Radu spune c─â au fost aborda╚Ťi de o mul╚Ťime de fonduri de investi╚Ťii, dar nu aveau nevoie de cash efectiv, pentru c─â au ajuns la break even de câ╚Ťiva ani.

Ce a văzut Visma la SmartBill și cum se schimbă compania sibiană

Visma caut─â lideri de pia╚Ť─â, companii cu produse bune, trac╚Ťiune ╚Öi poten╚Ťial de cre╚Ötere.

„Lucrurile r─âmân cum erau ╚Öi pân─â acum. Noi fondatorii decidem, noi execut─âm. Evident, Visma va avea ni╚Öte drepturi de veto în board. Nu putem face chiar orice ne taie capul. Trebuie ok pe deciziile strategice, dar suntem foarte alinia╚Ťi cu ei. Strict al num─ârului de p─âr╚Ťi sociale sunt ac╚Ťionar majoritar, dar din punct de vedere al controlului, actul constitutiv e f─âcut în a╚Öa fel încât noi avem controlul asupra proceselor”, explic─â Hasan rela╚Ťia dintre Visma ╚Öi cofondatorii SmartBill.

Cu toate c─â au o firm─â din Norvegia acum în ac╚Ťionariat, SmartBill nu se uit─â c─âtre o extindere interna╚Ťional─â. Au luat-o în calcul, spune Radu Hasan, dar ╚Öi-au dat seama c─â e foarte complicat s─â cucere╚Öti o pia╚Ť─â cu un produs adaptat nevoilor fiscale locale.

„Trebuie s─â te adaptezi la specificul pie╚Ťei ╚Öi la modul de lucru. Nici nu prea am v─âzut solu╚Ťii de afar─â care s─â reu╚Öeasc─â s─â intre pe pie╚Ťe de genul ─âsta cu succes. La genul ─âsta de produse abordarea global─â e dificil─â. Singura solu╚Ťie e s─â targetezi pie╚Ťe uria╚Öe, dar care sunt suprasaturate ╚Öi au juc─âtori mari”, spune Radu Hasan.

Ce urmeaz─â s─â apar─â în SmartBill 2020

Anul 2019 a însemnat ad─âugarea modului de contabilitate în SmartBill, dar ╚Öi a unui POS. Pentru 2020, sibienii vor s─â se concentreze pe câteva optimiz─âri. SmartBill Conta înc─â mai are loc de mult─â cre╚Ötere, deoarece contabilii au o iner╚Ťie foarte mare ╚Öi trec la un soft nou cu greu.

„Prin produsul de POS am adresat pia╚Ťa de retail, magazine micu╚Ťe pe care pân─â acum nu o adresam. E absolut necesar s─â mearg─â non-stop. Aplica╚Ťia e desktop ╚Öi se sincronizeaz─â cu Cloud-ul, scade stocul automat din gestiune, e o solu╚Ťie hibrid”, explic─â Radu Hasan ╚Öi abordarea legat─â de POS-ul pentru magazine.

A╚Öadar, ce va fi în 2020? SmartBill vrea s─â ia exemplul din industria de banking ╚Öi s─â simplifice foarte mult interac╚Ťiunile între clien╚Ťii care folosesc softul lor. A╚Öadar, lucrurile vor fi cât mai automatizate între cei care factureaz─â prin SmartBill, iar datele vor fi permanent acolo. Astfel, dac─â faci o tranzac╚Ťie, va fi ca ╚Öi cum ambii clien╚Ťi sunt la Banca Transilvania.