Dacă ai citit ce am scris aici, atunci probabil știi deja că am vizitat Google Campus din Varșovia, cu ocazia împlinirii primului an de activitate. Am aflat cifre interesante, am aflat și unde ne situăm noi, ca țară, în ecosistemul startup-urilor din regiunea CEE. Cifrele sunt ok, viitorul sună bine, vorba aia.

Am stat de vorbă cu Rafal Plutecki, liderul Campusului. Am aflat care ar fi pașii de urmat pentru Estul Europei pentru a scăpat de ”mantaua” de loc preferat pentru outsourcing în detrimentul creației.

”Campusul este un loc pentru antreprenori și pentru ecosistem. Toată lumea poate veni să ne folosească spațiul, să ne folosească brandul. Vrem să punem la dispoziție toate uneltele necesare creșterii unui startup. Avem mai multe funcții în acest spațiu. Avem un spațiu normal de coworking amplasat pe două etaje, iar la parter avem o cafenea în care poți face același lucru, însă într-un mediu mai casual”, începe polonezul să-mi povestească.

plutecki
Rafal Plutecki

Urmează un campus la Berlin

În Campus se organizează evenimente zilnic. Fluxul de participanți este foarte mare, iar locația este una deosebită. Spațiul se află într-o fostă fabrică de vodkă de lângă Vistula, inaugurată în secolul XIX. Aceasta a supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial pentru ca acum să găzduiască aproape toată suflarea startupistă din Nord-Estul Poloniei: ”Avem câte două evenimente pe zi pentru startup-uri. Cam 100-200 de oameni vin aici în fiecare zi pentru a participa la ele. Găzduim, de asemenea, acceleratoare, chiar și noi suntem unul. Facem parte dintr-o rețea globală de Campusuri Google, anul viitor urmând să se deschidă încă unul la Berlin. Avem un sistem care presupune un fel de pașaport propriu. Îl poți folosi pentru accesul în spațiile colaboratorilor noștri oriunde în lume, avem foarte mulți”.

Implicarea Google din Campus se simte la fiecare pas, la fiecare încăpere: ”Ne concentrăm pe educarea oamenilor prezenți în Campus. Avem comunitatea startup, evenimente făcute cu și pentru ei, o școală, programe de mentorat. Facem multe întâlniri cu variile industrii, chiar aici în campus. Fintech, IoT, self-driving cars, de toate. Avem chiar și un program social special dedicat mamelor. Ele vin aici cu copii pentru a învăța. Le punem la dispoziție și bone pentru a avea grijă de cei mici”.

plutecki2

”Putem trimite startup-urile pe care le accelerăm și care deja încep să testeze piața cu rezultate bune, într-un program de schimb cu celelalte Campusuri din lume, dar și cu partenerii. Pot merge în Coreea de Sud, în Silicon Valley, în multe locuri. De asemenea, avem și concursuri de pitching pentru startup-uri, unde lumea caută finanțare”, a adăugat Plutecki.

Influența Google - 200 de investitori și 300 de mentori

Binele pe care îl face Campus Warsaw regiunii nu e deloc de neglijat. Mii de slujbe noi create, sute de investitori și de mentori care sunt puși la dispoziție celor înscriși în program. Plutecki îmi spune că potențialul zonei e imens, foarte mulți studenți aleg să urmeze facultăți tehnice, iar asta se vede: ”Am adus în ecosistemul nostru 200 de investitori și 300 de mentori. 216 milioane de euro au strâns startup-urile care au trecut prin programele Google Campus din toată lumea. De asemenea am creat 4.600 de noi slujbe. Vrem să ajutăm regiunea Europei Centrale și de Est. Talentul este imens în această zonă. Numărul de studenți care optează spre facultăți tehnice este foarte mare. Potențialul de globalizare a ceea ce se întâmplă aici este imens. Vrem să trecem spre vânzarea de produse create aici, nu să facem numai outsourcing”.

Dacă ești absolvent de facultate, ai nevoie de mult curaj ca să o iei pe cont propriu și să devii antreprenor. Va trebui să faci multe sacrificii

Toată lumea știe că Estul Europei este un fel de Nirvana al outsourcing-ului. Din ce în ce mai multe companii aleg să angajeze firme românești pentru așa ceva, iar reputația antreprenorială a zonei are de suferit. CEE este o regiune privită mai degrabă ca un rai pentru forța de muncă talentată și ieftină, mai degrabă decât pentru creativitatea de care a dat de atâtea ori dovadă.

În România putem vedea o creștere sănătoasă a finanțărilor ridicate de startup-uri. De la an la an țara voastră crește din ce în ce mai mult și mai bine. Face salturi serioase, lucruri se întâmplă

L-am întrebat pe Plutecki ce pași ar trebui urmați pentru creșterea potențialului antreprenorial din zonă: ”Va fi nevoie de multă munca pentru a realiza acest lucru. Dacă ești absolvent de facultate, ai nevoie de mult curaj ca să o iei pe cont propriu și să devii antreprenor. Va trebui să faci multe sacrificii, vei avea nevoie de multe resurse. În mod normal, ai avea câteva oferte de mucă pe masă, iar ție nu îți va veni să le refuzi. Însă cu ajutorul Guvernului și a structurilor statului putem face ceva ca această regiune să nu mai fie doar un loc pentru outsourcing. Antreprenoriatul trebuie încurajat. De asemenea, trebuie să ai fonduri disponibile pentru a-ți pune ideea în practică. Țările Baltice sunt foarte puternice, ele nu au de reuperat nimic”.

plutecki3

Cât despre România, totul va fi bine. Așa mă liniștește șeful Google Campus. Lucrurile merg spre mai bine, am venit și cu cifre și date doveditoare aici. Însă totul trebuie susținut în permanență. Altfel riscăm ca dezvoltarea să stagneze: ”În România putem vedea o creștere sănătoasă a finanțărilor ridicate de startup-uri. De la an la an țara voastră crește din ce în ce mai mult și mai bine. Face salturi serioase, lucruri se întâmplă. Efortul, educația, accelerarea și finanțarea trebuie neapărat să continue pentru ca lucrurile să rămână pe o pantă ascendentă”.