Pandemia i-a lovit pe toți antreprenorii români, dar pe lângă asta, agricultorii au trebuit să se lupte și cu seceta. Cu toate acestea, au găsit sprijin, au luat finanțări și au încercat să treacă peste aceste momente. Următoarea perioadă înseamnă să continue aceste eforturi de digitalizare sau tehnologizare.

Am discutat cu Ramona Ivan, Director Relații Instituții Naționale & Internaționale la CEC Bank în avanpremiera proiectului „Agricultura de Mâine”, aici pe start-up.ro, despre oportunitățile acestui an, dar și despre nevoia de consolidare.

Ea menționează că 2020 s-a terminat surprinzător de bine, dar urmează provocări. De asemenea, pentru agricultori, crede că provocarea cea mai mare e faptul că acest domeniu e foarte fragmentat, iar business-urile mici nu se pot dezvolta la fel de rapid, nu pot lua finanțări mari și nu pot ajunge în marile lanțuri de distribuție cu niște costuri bune.

2020 pentru agricultori și pentru CEC Bank

Ramona Ivan consideră că 2020 a fost un an greu, cu multe transformări. Dacă în martie-aprilie 2020 lumea se gândea la ce se întâmplă a doua zi, pe parcurs au evoluat și au învățat. Plus că 2020 a fost diferit de criza din 2008.

„Ne-a prins într-un moment bun în sectorul bancar. Față de criza financiară din 2008 în care au fost anumite probleme, anumite discuții pe partea de lichidități și încredere, acum noi am fost cu toate motoarele pornite, foarte pregătiți și foarte lichizi”, explică Ramona Ivan.

„Foarte mulți antreprenori au fost în situația de a închide efectiv, dar am văzut o bună mobilizare și o bună conlucrare a mediului de afaceri, companii și sistemul bancar, și autorități. S-au căutat soluții și s-au găsit. Au fost amânări la plată. Noi CEC am venit înaintea Guvernului și am găsit aceste soluții. Ne-am pliat și pe mecanismul de la nivel național”, mai explică reprezentantaCEC Bank.

Pentru 2020 ea consideră că IMM Invest a fost un balon de oxigen pentru mulți antreprenori, în timp ce CEC Bank a terminat pe plus din punct de vedere a activelor, peste media din sistemul bancar. În plus, un lucru important și surprinzător a fost faptul că nu au fost doar linii de credit pentru capital de lucru, adică cele de salvare a business-ului, ci o mulțime dedicate investițiilor.

„Credeam că vor fi foarte multe linii de credit pentru capital de lucru, pentru necesități generale, dar au fost multe pentru investiții, de fapt. Am văzut antreprenori care s-au reinventat și au căutat soluții de retehnologizare și adaptare la digital. Și la CEC Bank ne-a făcut să creștem pe partea de digital și transformare a noastră, cu foarte multe eforturi și cu o susținere pe acest segment. A trebuit să ne adaptăm la o altfel de economie”, explică Ramona Ivan.

În 2020 agricultura și finanțarea sa a fost numărul 1 în portofoliul CEC Bank. „Am avut o creștere foarte mare. Am dat 1,1 miliarde de lei finanțări noi pe zona de agricultură”, spune reprezentanta CEC Bank.

Implicare cu agricultorii de la începuturile finanțărilor europene

Ramona Ivan menționează că astăzi în portofoliul CEC Bank sunt foarte puternici antreprenorii care au crescut alături de bancă de la primele proiecte finanțate european, dinainte de aderarea la UE, cele pe SAPARD.

„Avem clienți care au mers cu proiectele acelea, au continuat cu perioada 2007-2014 și au proiecte și acum. Au dezvoltat anumite lanțuri în care o companie e și producător și procesează, are și lanț de distribuție. Credem că acestea sunt afacerile sustenabil. În 2020 au fost loviți și de pandemie, dar și de secetă. Aceasta a lovit cel puțin egal agricultorii față de pandemie”, spune aceasta.

„Ne-am implicat în continuare pe toate schemele de sprijin, pe APIA au fost scheme pentru Covid. Suntem principalul partener bancar al fermierilor pe zona de subvenții APIA și în multe proiecte pe fonduri europene. De asemenea, am găsit soluții ca proiectele care erau în situația de a nu putea să-și continue implementarea, să nu se piardă banii, și împreună cu autoritățile am găsit modalități de rezolvare”, mai explică în cadrul interviului reprezentanta CEC Bank.

Pentru perioada următoare CEC Bank se concentrează pe perioada de tranziție, pentru că în următorii doi ani se vor folosi fonduri din următoarele perioade programate, dar urmărește cu atenție și planul de reziliență și redresare pe care urmează să-l lanseze România, cu ajutorul Uniunii Europene.

Provocările secetei, ale finanțărilor și ale arendei

Pentru 2020 o problemă a fost și seceta. „Când vorbim de secetă, cred că de foarte mulți ani vorbim de efectele sale. La un moment dat vor trebui lucrurile și mai bine așezate”, spune Ivan.

Ea a menționat și de măsurile de sprijin, dar antreprenorii ar trebui să știe că nu sunt nelimitate.

„Au fost măsuri de sprijin, dar măsurile acestea nu sunt nelimitate. Dacă vorbim de fonduri europene sau de scheme naționale de sprijin, înseamnă anumite sume care au efect limitat și care, dacă mă gândesc la ce a fost anul trecut, în 2020, pe schema de irigații au fost un număr mic de zile în care fondurile s-au epuizat. Se suprasubscriu aceste măsuri”, explică Ramona Ivan.

Astfel, CEC Bank e pregătită să susțină astfel de finanțări, având costuri atractive, dar au și instrumente financiare cu parteneri externi, cum ar fi Fondul European de Investiții, unde se acoperă anumite garanții într-o proporție destul de mare.

„Problema nu se pune doar de finanțare, se pune problema de regimul juridic al terenurilor, știm cu toții că pe partea de arendă încă mai sunt lucruri de rezolvat, ca cel care investește, și vorbim de investiții în irigații, care sunt totuși costisitoare, să știe că dacă nu e proprietar, poate beneficia de el și investiția să se amortizeze”, explică Ramona Ivan.

De asemenea, ea menționează de problema care apare din cauza faptului că agricultura românească e foarte fragmentată și plină de ferme mici.

„Și anul acesta se vor face eforturi pentru a se merge mai mult pe partea aceasta. E o problemă și de a ne educa între noi și a ne face anumite asigurări. A vedea că ține și de costurile pe care poate să le susțină fiecare. România are problema fragmentării și a micilor fermieri. E destul de greu, pentru că vorbim de o agricultură de subzistență, unde avem multe ferme. Din totalul UE cam cât are România numeric, ca și firme și ferme, avem foarte multe, dar din punct de vedere al profitului stăm destul de jos. Ca să fim profitabili și eficienți și să ieșim pe noi piețe, trebuie o anumită susținere și fermierii români să poată să crească”, spune aceasta.

Ea crede mult în digital și acolo unde sunt dificultăți cu atragerea forței de muncă, tehnologiile performante pot suplini această zonă.

Investiții în agricultură modernă prin IMM Invest

Anul acesta IMM Invest are și o componentă pentru agricultură, dar pentru că are și o componentă de grant, antreprenorii trebuie să fie atenți.

„Profit de ocazie să spun că va trebui o mare atenție. Fiind vorba de grant, se va supune regulilor ajutoarelor de minimis și se va vedea dacă o companie care aplică a mai beneficiat de alte scheme Covid și au fost câteva scheme în România. Trebuie să se vadă intensitatea sprijinului ca o companie să fie creditată”, spune Ramona Ivan.

Anul trecut, 12% din companiile care au aplicat la IMM Invest prin CEC Bank au fost din zona agriculturii.

„Avem câteva mii de astfel de proiecte finanțare. Ce nu s-a putut finanța, nu este un nu pentru companiile respective. Programul IMM Invest a apărut într-un moment complicat. Erau câteva domenii extraordinar de afectate, industria alimentară și Horeca, a mai venit și seceta. Lucrurile care se fac repede, uneori mai necesită anumiți pași. Au fost companii care poate au înțeles că poate să aplice la maximum. Cineva se uita puțin la cât pot ei să ducă ulterior, că e vorba de o creditare bancară, totuși. Aici puțin a fost un moment în care anumite companii au aplicat și ulterior și-au dat seama că nu puteau duce pe cât aplicaseră. Sau că cifrele nu stăteau în picioare”, spune Ramona Ivan în cadrul interviului.

Oportunități în tehnologie

Ramona Ivan crede mult în agricultura bio. Una de viitor, dar care necesită investiții.

„Credem de asemenea mult în agricultura bio. Momentan vedem doar în rafturile supermarketurilor aceste rafturi cu produse bio, ele costă, înseamnă anumite etape pe care o companie trebuie să le treacă pentru a ajunge la această certificare, dar mulți vor investi pe partea aceasta”, spune directoarea generală a CEC Bank.

Ea vrea să educe antreprenorii să se uite spre aceste zone și România să nu mai fie un importator de produse alimentare. Pandemia ne-a făcut să analizăm modul în care mâncăm și să ne gândim mai mult la sănătate.

„Am întâlnit și o serie de oameni, mulți care au lucrat în multinaționale, și care acum sunt atrași de această recalibrare profesională și de a investi în agricultură. Trebuie să te pricepi ca să faci agricultură, dar am întâlnit mulți astfel de parteneri contractuali”, spune Ramona Ivan despre un trend ce se întrevede, cel al corporatiștilor care investesc în agricultură.

Când vine vorba de export, ea menționează că trebuie să avem produse competitive, eficiente, ca să putem susține prețuri corecte. Dar CEC poate să ajute antreprenorii și astfel.

„În CEC Bank, alături de alți parteneri, suntem membri a unui consorțiu sub egida Comisiei Europene, European Enterprise Network. Putem dintr-un singur click să găsim parteneri în alte țări, nu numai în UE, în 54 de țări, din toate continentele. Noi putem ajuta companiile din România să-și găsească parteneri în această rețea”, explică ea.

Conform datelor, cel mai mare interes există pentru zona de produse alimentare și agricultură când vine vorba de posibili parteneri români.

Ramona Ivan spune că deși CEC Bank nu consiliază efectiv, poate oferi sfaturi. Iar cele 1.000 de filiale regionale îi pot ajuta pe antreprenori să găsească fondurile necesare, să întrebe, să structureze o finanțare cât mai bine pentru a avea succes.

„Prețurile la hipermarket prețurile sunt mai competitive și găsim multe lucruri în acelați loc. Ca prețurile să fie mai mici, cei care le produc trebuie să aibă niște costuri mai mici. Și ca să aibă costuri mai mici trebuie să aibă eficiență și randament. Trebuie tehnologie și consolidare pentru calitatea produselor. Certificările de calitate înseamnă o anumită investiție”, explică Directorul de Relații Instituții Naționale & Internaționale la CEC Bank CEC Bank.

Oportunități de finanțare pe viitor

„Avem instrumente de la finanțarea terenului la finanțarea echipamentelor și capital de lucru. Ne vom implica necondiționat în toate măsurile statului care pot ajuta. Mai sunt din PNDR active două sesiuni de depunere, inclusiv pe acestea consiliem clienții care încă mai pot depune anul acesta proiecte. Căutăm prin credite punte și cofinanțare, conturi special ale proiectului, să acordăm aceste produse și servicii ca să poată să fie implementate corect finanțările”, spune Ramona Ivan.

Ea a mai spus în cadrul interviului realizat în avanpremiera proiectului „Agricultura de Mâine” că se uită și spre 2021-2022 pentru a susține antreprenorii în aceste proiecte și colaborează cu autoritățile pentru a explica ce înseamnă trecerea de la granturi multe la instrumente financiare de garantare.

„În PNRR se va discuta de instrumente financiare de garantare, inclusiv de garanții de portofoliu”, a mai spus Ramona Ivan.