Și în acest an, The Ste of European Tech identifică o serie de trăsături ale ecosistemului antreprenorial european din punct de vedere al startup-urilor unicorni, talentului tech, dar și al investițiilor realizate de firmele de venture capital.
”La finalul lui 2019, piața europeană de tech se afla în cea mai puternică poziție dintotdeauna”, spun realizatorii raportului.
La nivel de cifre, aveam peste 16 miliarde de dolari disponibili în VC capital, investiții ale fondurilor de investiții în valoare de 39 de miliarde de dolari, iar companiile europene susținute financiar de VC-uri aveau o valoare cumulată de peste 99 de miliarde de dolari.
Apoi a venit 2020 și a amenințat să ”deraieze” tot progresul din ultimul deceniu al companiilor tech din Europa.
Întregul raport Atomico, State of European Tech, poate fi consultat aici.
Astfel, potrivit raportului Atomico, printre cele mai mari provocări pe care le-au enumerat fondatorii de startups din Europa în 2020 se numără dificultatea accesului de capital (46% dintre ei au spus acest lucru), pivotarea produselor (32% dintre ei au avut această problemă) și scăderi în ceea ce privește noii clienți (30% dintre fondatori au spus acest lucru).
O consecință a pandemiei în ceea ce privește startup-urile europene a fost scăderea cu 36% a capitalului investit în aceste firme în trimestrul doi din 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, numărul joburilor disponibile în companii tech a scăzut cu 10% între trimestrele 1 și 2 din 2020.
Partea interesantă și bună (în măsura în care aceste fonduri chiar ajung la destinatari): guvernele europene au injectat aproape 11 miliarde de dolari în firmele din țările lor.
Totuși, deși imediat după declararea pandemiei de coronavirus investitorii au pus frână, 2020 se prefigurează a fi un an record în ceea ce privește investițiile în companii tech europene. Specialiștii Atomico proiectează un total de 41 de miliarde de dolari, acest record fiind ”ajutat” de megarundele de investiții, adică între 100 și 250 de milioane de dolari pe care le-au primit o serie de companii.
Printre acestea, și românii de la UiPath, care au mai primit 225 de milioane de dolari, devenit decacorn.
Ce domenii au atras mai mult oamenii de investiții? Cele din domeniul sănătății, poate deloc previzibil pentru acest an.
Astfel, potrivit raportului State of European Tech realizat de Atomico, sectorul de travel a atras cu 62% mai puțin capital în acest an comparativ cu 2019, investitorii fiind mult mai dispuși să ofere bani startup-urilor care oferă soluții de diagnostic folosindu-se de inteligența artificială (avem și noi firme de profilm ca de exemplu Xvision), dar și firmelor din domenii precum telecom, marketing, sport.
Tot din raport mai aflăm faptul că fintech-urile sunt tipul de firme care reușesc să atragă cel mai rapid banii investitorilor, doar în ultimii doi ani fiind investiți peste 20 de miliarde de dolari în fintech-urile europene. Urmează firmele care fac enterprise software, cele din domeniul sănătății, marketing, transporturi, energie, domeniul alimentar.
Întregul raport Atomico, State of European Tech, poate fi consultat aici.