Potrivit raportului Atomico State of European Tech pe 2021, continentul nostru s-a poziționat ca un jucător cheie în sectorul tech global. Astfel, capitalul investit în companiile de tehnologie europene a atins suma record de 100 de miliarde de dolari, există 98 de noi unicorni, iar numărul startup-urilor rivalizează cu cel din State.

Companiile fondate în 2021 au atras 0,9% din capitalul total investit în primele 9 luni ale anului. Peste trei sferturi din capital a fost atras de companii cu o vechime de cel puțin 6 ani pe piață.

Totodată companiile tech europene au reușit să adune în 8 luni de business o valoare de 1.000 de miliarde de dolari.

Un capitol din raportul Atomico pe 2021 este dedicat fondatorilor europeni, iar aceștia semnalează faptul că achiziția de talent este una dintre cele mari provocări cu care se luptă.

Potrivit aceluiași raport, Europa găzduiește 30% din developerii open soruce din lume, fiind activi aici aproape 20 de milioane de programatori care interacționează pe GitHub.

Detalii complete despre starea segmentul tech european aflați accesând raportul Atomico aici.

Totodată, deși sunt bani de investiții disponibili, fondatori din segmente slab reprezentate spun că au dificultăți foarte mari în a accesa capital. Potrivit raportului, în 2021, 1,1% din capitalul strâns per total a fost accesat de startup-uri fondate de femei, în timp ce 8,8% a fost accesat de echipe mixte.

Raportul Atomico mai arată faptul că, la nivel european, investițiile early-stage au avut o pondeeree de 21,5% din total în 2021, banii fiind atrași, preponderent, de startup-uri de gaming, digital health sau foodtech.

Comparativ, în Statele Unite, startup-urile care au atras atenția investitorilor pentru investiții early-stage sunt din domenii precum gaming, crypto/blockchain, beauty și realitate augmentată.

În ceea ce privește anul 2022, oficialii Atomico sunt de părere că se va pune un accent mult mai mare pe afaceri cu un model de business sustenabil și care au un impact pozitiv în societate.

Detalii complete despre starea segmentul tech european aflați accesând raportul Atomico aici.