Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Ieri, Apple a eliminat Fortnite, cel mai popular joc mobil din lume, din magazinul său de aplicații deoarece Epic Games, studioul care-l produce, a încercat să evite să plătească comisionul de 30% pe care-l ia Apple pentru fiecare achiziție pe care o fac utilizatorii în cadrul unei aplicații.
Imediat după acest moment, Epic Games a dat în judecată Apple pentru măsuri anti-competitive și pentru restricțiile pe care le impune dezvoltatorilor.
Ce a făcut, de fapt, Epic Games? A încercat să-și implementeze propriul sistem de plăți în cadrul aplicației, lucru ce contravine regulilor Apple, care dorește ca orice plată din interiorul aplicației să fie făcută prin propriul său sistem ca să ia un comision de 30%.
De ce a schimbat Epic Games modalitatea de plată?
În afară de procesul antitrust inițiat de Epic Games împotriva Apple, studioul a lansat și un video-parodie numit „Nineteen Eighty-Fortnite” în care ironizează reclama celebră a Apple „1984”.
Apple a declarat că lucrează împreună cu Epic Games pentru a aduce jocul în magazinul de aplicații, dar nu intenționează să creeze reguli speciale pentru acesta. Epic Games va trebui să respecte regulile Apple până la finalul procesului, cel puțin. Cu toate acestea, Apple a acordat și „păsuiri”, de exemplu către Amazon, în momentul în care Amazon vinde sau închiriază filme prin aplicația Prime Video.
Epic Games a lansat ultimul update și nu a ascuns deloc faptul că a schimbat modalitatea de plată, promovând faptul că odată cu noul update, dacă vei cumpăra monedă virtuală pentru joc vei plăti doar 8 dolari, în loc de 10 dolari cât era înainte.
Utilizatorii care au descărcat deja jocul pe iOS vor putea să îl joace în continuare, doar noile descărcări au fost oprite.
Google a eliminat Fortnite din magazinul său de aplicații
Dar nu numai Apple a blocat Fortnite, ci și Google. Odată cu ultimul update, Google a scos Fortnite din Google Play Store, iar Epic Games a dat în judecată și această companie.
În procesul lansat, Epic Games arată că Google și-a folosit poziția de forță pentru a bloca o înțelegere comercială între Epic Games și OnePlus, care ar fi avut un launcher Fortnite preinstalat pe telefoanele sale. De asemenea, LG ar fi fost forțat să renunțe la acest launcher.
Potrivit Epic Games, Google ar fi fost îngrijorat că aceste launchere, practic softuri preinstalate pe telefoane, ar fi avut capacitatea să ocolească sistemul de plăți din Play Store.
Fortnite e cel mai popular joc mobil din lume și în 2019 a avut venituri de 1,8 miliarde de dolari. În lume sunt 250 de milioane de jucători de Fortnite.
62,7% din jucătorii de Fortnite au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.