Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Pentru fiecare în parte am făcut un review detaliat și o să găsești clipurile inserate în acest articol. Mai departe, o să trec în revistă principalele caracteristici ale acestor două dispozitive și ce trebuie să știi despre ele.
Razer Huntsman V2 Analog este o tastatură care poate imita joystick-ul unui controller și care-ți permite să creezi două puncte de acționare a unei taste. Acest lucru este posibil datorită implementării unui switch cu un interval de acționare situat între 1,5 mm și 3,6 mm.
Controlul analogic emulează mișcările unui joystick analogic, pentru o experiență de utilizare mai lină, dar și mai nuanțată, care oferă o manevrabilitate avansată. Asta înseamnă că dacă apeși ușor pe tasta w, de exemplu, personajul va merge, iar dacă apeși mai tare acesta va fugi. Este o schimbare nuanțată care contribuie la imersiunea în joc.
Dar asta nu este tot, cu această tastatură este eliminată schema WASD cu opt direcții, iar acum te poți mișca într-un unghi de 360 de grade. Asta înseamnă că mișcările personajelor în jocuri third-person sunt mai fluide, dar și că poți controla mai bine o mașină în jocuri de curse. Deoarece șoferul va vira stânga sau dreapta în funcție de cât de mult apeși pe tastă.
Un alt lucru interesant pe care această tastatură îl permite este realizarea unor puncte duble de acționare. În mod tradițional, o tastatură are un singur punct de acționare. Apeși o tastă se întâmplă ceva. Aici poți stabili ce să se întâmple în funcție de greutatea cu care apeși tasta. Punctele de acționare duble permit ca o apăsare de tastă să declanșeze două funcții programate folosind două puncte diferite de acționare.
Astfel, se dublează funcționalitatea fiecărei taste și se ușurează executarea unor mișcări sau combo-uri. Intervalul de acționare al tastaturii este cuprins între 1,5 mm și 3,6 mm.
De exemplu, ai putea seta ca o apăsare ușoară a unei taste să selecteze grenada și o apăsare mai lungă să o arunce.
Razer Huntsman V2 Analog este o tastatură ce vine cu multă tehnologie, însă este și destul de scumpă la 269 de euro. Razer nu este prima companie care să vină cu un astfel de produs, însă mă bucur se încearcă aducerea în mainstream unei astfel de tehnologii.
Razer Viper 8K
Razer Viper 8K este cel mai rapid mouse din lume. Nu se referă la DPI, ci la polling rate, adică rata de eșantionare. Majoritatea mousilor au un polling rate de 1000 herti. Însă în cazul lui Viper aceasta poate urca până la 8000.
Polling rate (rata de eșantionare) este frecvența cu care dispozitivul transmite date către PC, standardul industriei fiind de până la 1000Hz (de 1000 de ori pe secundă). La 1000 de herți o informație este trimisă la fiecare milisecundă. Pe de altă parte, la 8000 de herți, acest timp este redus la doar 0,125 de milisecunde. Deci, în teorie, cu cât sunt trimise mai multe date la PC, cu atât este mai mic delay-ul, deci acționarea devine aproape instantanee.
Ce vei observa cu ochiul liber, în schimb, este cât de lină este mișcarea mouse-ului pe ecran, iar diferența dintre 125 și 8000 de herți este evidentă. La 8000 vezi o mișcare mult mai fluidă. O diferență există și între 1000 și 8000, deși este mai mică. Și în jocuri parcă am observat o mișcare mai lină și mai fluidă cu mouse-ul Razer.
a și în cazul altor periferice, acest mouse nu o să te transforme dintr- un jucător mediocru de Call of Duty ca mine ntr-un profesionist și nu vei deveni peste noapte mai bun, dar îți oferă posibilitatea pentru progres. Și cum am văzut, un polling rate mai mare reduce delay-ul dintre momentul în care miști mouse-ul și ceea ce se întâmplă pe ecran.
În același timp, ca să profiți la maximum de un asemenea mouse trebuie să ai și un ecran rapid de 300, 360 Hz, o placă video performantă care poate pompa multe cadre pe secundă și așa mai departe.