Eticheta energetică este importantă deoarece indică gradul de eficiență energetică al unui produs electrocasnic. Folosind mai puțină energie pentru a efectua aceeași sarcină, putem face economii semnificative de energie și putem reduce deșeurile. Asta va fi bine pentru buzunarul nostru, dar și pentru lumea întreagă deoarece se vor reduce deșeurile.

Acesta este principiul de bază al eficienței energetice și este una dintre cele mai esențiale modalități prin care UE se îndepărtează de combustibilii fosili și poate atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. LG România pune la dispoziție toate informațiile privind modificarea etichetei energetice, pentru a-ți permite să alegi informat.

Noua etichetă energetică

Înainte să cumpărați un frigider, o mașină de spălat sau un uscător, ați fost atenți să citiți eticheta produsului care vă oferă detalii despre eficiența energetică? Dacă ați fost atunci poate ați văzut faptul că produsele aveau atașate două etichete, pe cea veche, dar și pe cea nouă, însă de la 1 martie va fi doar cea nouă.

Noua etichetă energetică redimensionează clasele de energie de la A+++ la D la o scară mai simplă, de la A la G.

Criteriile energetice pentru fiecare clasă sunt mult mai stricte de la 1 martie 2020, prin urmare toate produsele de pe piață vor avea o clasă energetică mai mică. Acest lucru nu înseamnă un produs mai puțin eficient, explică reprezentanții LG România.

Mai exact, noua etichetă energetică a UE a fost introdusă pentru a se putea face diferențierea între aparatele electrocasnice mai avansate din punct de vedere tehnologic. În funcție de nivelul de eficiență pe care îl ating, li se va atribui un grad diferit pe scara etichetei energetice.

Clasa energetică de la A la G

Pentru unele categorii de produse, „A” nu mai era suficient pentru a descrie cele mai eficiente produse energetice, astfel încât A +, A ++ sau chiar A +++ trebuiau adăugate la sistemul de clasificare. În același timp, clasele inferioare (E, F, G) pentru unele categorii de produse au fost eliminate treptat din cauza cerințelor de proiectare ecologică sau au devenit atât de rare încât nu mai erau necesare.

Noile etichete vor duce la o mai bună diferențiere între produsele care, sub clasificarea actuală a etichetei, apar toate în aceleași categorii de top.

De exemplu, un frigider LG care are în prezent eticheta A +++ ar putea deveni de categorie C, chiar dacă frigiderul este la fel de eficient din punct de vedere energetic ca înainte.

Categoria A va fi mai puțin populată la început, însă LG va reuși să lanseze, la finalul lunii martie, trei modele noi de mașini de spălat încadrate în noua clasă energetică A pentru spălare. În plus, aceste modele au fost încadrate în clasa A atât pentru centrifugare, cât și pentru nivelul de zgomot.

Cele trei modele de mașini de spălat LG care vor intra în noua categorie sunt: modelul F4DV709S1E, modelul F4DV710S1E și modelul F4DV710S2SE. Acestea sunt mașini de spălat cu uscător (2 în 1) ce se încadrează în noua clasă energetică A.

Noul sistem de etichetare încurajează apariția de noi tehnologii care vor ridica performanța energetică a produselor electronice și electrocasnice, iar cei de la LG lucrează constant la dezvoltarea de produse mai eficiente din punct de vedere energetic.

Este important ca viitorii consumatori să analizeze aceste etichete pentru a știi ce fel de produs cumpără astfel pot lua o decizie corectă și se pot îndrepta către produse cu o performanță energetică cât mai ridicată, pentru reducerea consumului de resurse, care astfel duce la economisire, dar și o poluare redusă, care, într-un final, va conduce la un mediu mai sănătos și stil de viață mai sănătos.

Cum arată noile etichete și care sunt diferențele

După cum se poate observa în imagine, noua etichetă este ceva mai aerisită și se poate identifica mai ușor pragul de eficiență energetică, consumul de energie anual, dar și nivelul maxim de zgomot.

În plus, noua etichetă energetică conține și un cod QR, care pune la dispoziția utilizatorilor o pagină web a Comisiei UE unde sunt înregistrate informații detaliate despre model.

După 1 martie 2021, cumpărătorii pot scana codul QR cu camera telefonului mobil pentru a fi redirecționați către Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL). Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL) conține informații suplimentare care pot ajuta în decizia de cumpărare.

În cazul în care o persoană vrea să cumpere un produs și nu știe care este cel mai bun model pentru nevoile sale, trebuie să știe că un produs din clasa A înseamnă mai multe economii. Pe de altă parte, cu cât scorul consumului de energie este mai mic, cu atât aparatul consumă mai puțină energie electrică, prin urmare va fi mai ieftin ca acesta să funcționeze, iar facturile vor fi mai mici.

Dacă treceți la una dintre cele mai eficiente mașini de spălat de la LG, de exemplu, puteți economisi până la 250 euro pe toată durata de viață a produsului, potrivit datelor UE. Cu mașini de spălat mai eficiente, Europa va putea, de asemenea, economisi până la 1,5 TWh de energie electrică pe an. Acest lucru este echivalent cu jumătate din consumul final de energie anual al Maltei și, de asemenea, înseamnă o economie de aproximativ 100 de milioane de metri cubi de apă pe an. Noile reglementări se vor adăuga la această economie cu până la 5 TWh de energie electrică și 711 milioane de metri cubi de apă pe an până în 2030. Acest lucru va contribui, la rândul său, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 0,84 tone metrice de CO2 echivalent.

De exemplu, pentru mașini de spălat reduceți cu până la 20% consumul de electricitate și cu până la 8% consumul de apă utilizând o mașină de spălat LG dintr-o clasă energetică superioară. Această comparație este făcută între o mașină de spălat LG model F4WV510S0E 10.5Kg cu o mașină de spălat F2WV9S8P2E 8.5Kg la încărcare maximă și un program de 60º pentru bumbac. Acestea reprezintă economia maximă de apă și reducerea estimată a consumului de energie electrică între modelele de mașini de spălat comparate.

Pentru frigidere reduceți cu până la 33% consumul de energie dacă alegeți un frigider LG dintr-o clasă energetică superioară. (Comparație este făcută între un frigider LG GBB92MCACP cu clasificare C și un model LG GBB62PZHMN cu clasificare energetică E. Estimarea consumului de energie electrică este făcută comparând cele două modele de frigidere)

Europa și industriile tech se concentrează pe zona Green din ce in ce mai mult, pe produse si soluții sustenabile, cu consum redus de energie și mai putin poluante. LG este doar unul dintre producătorii care și-au asumat realizarea unor produse eficiente din punct de vedere energetic. Compania a încercat de-a lungul timpului să scoată pe piață mașini de spălat, uscătoare sau frigidere mult mai prietenoase cu mediul și care consumă mai puține resurse.