Spre finalul anului trecut, echipa Qualitance ne-a povestit puțin despre proiectele de inovație la care lucrau și pe care se pregăteau să le lanseze în acest an. Printre ele, un device smart și o platformă destinate segmentului medical, menite să ajute administratorii spitalelor să aibă o idee mult mai bună despre locurile prin care se depozitează echipamentele medicale – printre altele.
În același timp dispozitivul de localizare și aplicația aferentă pot fi folosite și de rudele pacienților, care pot primi pe smartphone alerte despre sala în care se află acesta din urmă, dar și notificări din partea medicilor referitor la starea pacienților internați spitale (tracker-ul este integrat în brățările pe care pacienții le primesc în momentul internării).
Acum a venit momentul să vedem și o demonstrație a acestui sistem și să aflăm ceva mai multe detalii. Proiectul Intelligent Locations este ideea unui antreprenor de origine română, stabilit în State de la vârsta de 16 ani, Bogdan Nedelcu.
”Qualitance a asigurat realizarea componentei tehnice a produsului Intelligent Locations, Bogdan fiind proprietarul business-ului”, ne-a explicat Ioan Iacob, Managing Partner în cadrul companiei de software și tehnologie.
Parteneriatul dintre cele două companii este lesne de înțeles: în doar două zile, echipa Qualitance a reușit să facă un prototip funcțional al trackerului IntelligentLocations, în 10 săptămâni, produsul fiind adus la nivelul de MVP (Minimum Viable Product).
Unde este implentat trackerul Intelligent Locations?
În acest moment, trackerul dezvoltat de români este folosit de două spitale din Chicago – unități cu peste 200 de paturi - (Nedelcu este stabilit în acest oraș), antreprenorul fiind în discuții cu o serie de spitale din SUA și Europa.
”Până la finalul acestui an vom intra în 15-20 de spitale”, spune Bogdan Nedelcu, precizând că prin luna aprilie, device-ul va fi implementat într-un spital din Franța.
Totodată, fondatorul Intelligent Locations încearcă să aducă device-ul și în spitalele din țara noastră. ”Este ușor să intrăm în spitalele din SUA. Acolo, unitățile sunt interdependente și poți ajunge în rețele chiar și cu 130 de unități”, a precizat Nedelcu. Potrivit acestuia, alte două spitale universitare (acestea au peste 1.000 de paturi) doresc implementarea platformei IntelligentLocations.
Este ușor să intrăm în spitalele din SUA. Acolo, unitățile sunt interdependente și poți ajunge în rețele chiar și cu 130 de unități
Potrivit acestuia, costurile folosirii trackerului și ale aplicației sunt suportate doar de spitale și variază între 50.000 de dolari și 500.000 de dolari pe an. ”Contractele sunt, de obicei, pe o perioadă de doi-trei ani, iar sumele sunt negociate încă de la început. Suma variază în funcție de dimensiunea spitalului”, afirmă Bogdan Nedelcu. Intelligent Locations lucrează în exclusivitate cu cabinete, clinici şi spitale, iar 85% din finanţarea sa provine de la medici din diferite zone ale SUA.
Cum funcționează dispozitivul de localizare?
Acesta le oferă spitalelor o platformă care le permite să urmărească localizarea echipamentelor și pacienților prin spital și să măsoare utilizarea resurselor spitalului (astfel, instituțiile medicale au date și despre modul în care pot eficientiza operațiunile și pot îmbunătăți serviciile pe care le oferă).
Soluţia oferită de Qualitance și Bogdan Nedelcu este platformă scalabilă care poate fi pusă în funcţiune în orice spital. Setarea sistemului IntelligentLocations într-un spital se face în principal printr-o interfaţă de utilizator şi durează aproximativ 15 minute. Există doar două componente de hardware, non-intruzive şi uşor de instalat.
Rudele şi prietenii ştiu cu precizie când să vină la spital, căci aplicaţia îi înştiinţează că pacientul şi-a revenit şi poate fi vizitat. Până şi apropiaţii care se află în altă ţară pot urmări deplasarea lui prin spital
În esență, platforma folosită de personalul medical poate fi descărcată pe dispozitive care utilizează iOS şi Android. În ceea ce privește utilizarea informațiilor transmise de tracker de familia pacienților, aceștia pot descărca o aplicaţie gratuită pe smartphone (fie el iOS sau Android) care îi ţine la curent cu deplasarea pacientului în diferitele secţii ale spitalului prin intermediul unor notificări de tip push şi o interfaţă care arată parcursul lor in spital.
"Rudele şi prietenii ştiu cu precizie când să vină la spital, căci aplicaţia îi înştiinţează că pacientul şi-a revenit şi poate fi vizitat. Până şi apropiaţii care se află în altă ţară pot urmări deplasarea lui prin spital".
Trackerul funcționează pe baza unui cip BLE (Bluetooth Low Energy – tehnologia a fost creata special pentru dispozitivele low-energy care functionează pe baterii, precum ceasuri, senzori, dispozitive medicale) care transmite datele despre localizarea pacienților sau a echipamentelor medicale. ”Nivelul bateriei este verificat constant, dar acestea au o durată de viață destul de mare pentru a putea fi folosite fără teamă. Singurul loc în care brățările destinate pacienților vor fi date jos este în aparatele de RMN. După aceea, vor fi atașate, din nou, la mână”, a precizat Nedelcu.
Sistemul este complet automatizat, informațiile despre pacienți sau echipamente fiind introduse de echipa IntelligentLocations. ”Sistemul detectează mișcarea, iar în momentul în care un pacient se deplasează, rudele pot primi notificările pe smartphone”, a mai spus Bogdan Nedelcu.
Beneficiile pentru spitale
Managerii spitalelor pot afla adevăratul grad de utilizare al echipamentelor mobile şi cuantifica fluxul operaţional în funcţie de parametrii precişi. Această componentă a aplicaţiei IntelligentLocations le permite spitalelor să-şi optimizeze rata de utilizare a echipamentelor, indiferent dacă acestea se află în zone greu accesibile sau rar frecventate.
În plus, spitalele pot reduce costuri cu ajutorul aplicaţiei, datele furnizate de ea dându-le posibilitatea de a anticipa lucrările de mentenanţă necesare bazându-se pe informaţii legate de randamentul echipamentelor şi de a evita cumpărarea de echipamente care nu sunt necesare.
Premiza din spatele Intelligent Locations este aceea că anual, spitalele din SUA pierd echipamente în valoare de peste 15% din buget. În plus, contextul global este că, în 2017, costul healthcare global va depăși 9.000 de miliarde de dolari, reprezentând o presiune în constantă creștere pentru economiil mondiale, estimându-se costuri de 12.000 de miliarde dolari în 2022. Folosirea Intelligent Locations ar putea ajuta spitalele să economisească anual câteva sute de milioane de dolari.