Cei mai mari antreprenori ai lumii sunt și cititori avizi. Elon Musk e omul care e poate cel mai aproape să ne salveze de o Planetă cu termen de expirare prin călătoriile în spațiu. Mai multe cărți l-au influențat de-a lungul timpului.
Musk are numeroase proiecte prin care vrea să schimbe lumea. Tesla fabrică mașini electrice cu autonomie mare și care au capacitatea de a se conduce singure. În același timp, fabricile sale produc și baterii care se încarcă de la soare, acumulatoare pentru o întreagă casă sau acoperișuri solare. Iar apoi, urmează spațiul, cu SpaceX, compania care vrea să facă o călătorie în spațiu la fel de banală ca o plimbare cu CFR-ul.
Iată cinci cărți care l-au marcat pe Elon Musk:
Merchants of Doubt - Naomi Oreskes și Erik Conway
Elon Musk consideră că știința ar trebui să ocupe un rol relevant în guvernarea unei țări. Cartea explică propaganda pe care au făcut-o o serie de cercetători în promovarea industriei tutunului sau a refuzului acceptării schimbărilor climatice. E vorba despre acele think tank-uri care vin cu studii false și realizate prost și care promovează falsuri științifice. Poți găsi cartea aici.
Structures - J.E. Gordon
Elon Musk este un autodidact și citește în permanență despre subiectele care-l pasionează. De exemplu, atunci când a pornit SpaceX , Musk a citit cartea Structures, care explică pe înțelesul tuturor unele noțiuni de inginerie structurală. Practic, dacă te apuci de design sau vrei să construiești ceva, poți să înțelegi multe dacă vei citi această carte, indiferent dacă ai studii tehnice sau nu.
Superintelligence - Paths, Dangers, Strategies - Nick Bostrom
Elon Musk nu e străin de tehnologii pe care le dezvoltă azi pentru evoluția de mâine. De la mașinile fără șofer, la rachetele care se întorc intacte pe Pământ, până la uriașe baterii solare. Din acest motiv, antreprenorul e interesat de evoluția inteligenței artificiale și cum vom conviețui în viitor noi, oamenii, cu superinteligențe computerizate. În Superintelligence, autorul Nick Bostrom își imaginează și explică ce s-ar întâmpla dacă inteligența artificială va depăși-o pe cea umană din toate punctele de vedere.
Zero to One - Notes on Startups or How to Build the Future - Peter Thiel
Cartea e scrisă de fostul partener de business al lui Elon Musk de la PayPal. Cartea vorbește despre filosofia unui startup și este un clasic al literaturii pentru cei care vor să fie antreprenori. Zero to One arată cum să reușești în lumea startup-urilor și care a fost drumul investitorului Peter Thiel. Pe lângă o experiență personală, Thiel povestește și de ce obsesia din Silicon Valley ca orice produs să fie disruptiv este greșită.
Trilogia "Fundația" - Isaac Asimov
Isaac Asimov e un clasic al literaturii science-fiction, putând fi considerat de multe ori un deschizător de drumuri în privința realității pe care o trăim astăzi. Trilogia Fundației a lui Asimov l-a inspirat pe Musk (Fundația, Fundația și Imperiul și A doua Fundație).
"Lecția istorică ne spune că civilizațiile evoluează circular. Poți să vezi asta uitându-te în trecut - babilonienii, apoi sumerienii, urmați de egipteni, romani, civilizația chineză. Suntem pe un trend pozitiv acum și sper ca lucrurile să se păstreze. Dar s-ar putea să nu. S-ar putea întâmpla unele lucruri care se vor întâmpla să dea evoluția tehnologică înapoi. Acesta este singurul moment din istoria omenirii în care avem posibilitatea să explorăm și alte zone din spațiu ar trebui să profităm cât mai rapid de acest lucru, înainte ca fereastra de timp să nu se închidă". Aceasta este lecția pe care spune el că a învățat-o citind cărțile lui Isaac Asimov.