Vlad Nistor vine din zona financiară. A fost analist la fonduri de investiții și a fost mereu pasionat de macroeconomie și de inflație. "Bitcoinul e un experiment cu masă monetară fixă, deci e un sistem deflaționist", spune Vlad Nistor. Tânărul administra bonduri pentru fonduri de pensii și a observat că zona de monede virtuale e nouă și fără prea mare concurență. A început să experimenteze personal, deși i-a fost teamă să cumpere bitcoin prima oară când a auzit de această monedă, pe când valora 15 dolari. Astăzi a ajuns la aproape 1.000 de dolari.
"Am început să fac tranzacții de pe contul personal în 2014, vindeam și cumpăram bitcoin. De acolo am tot crescut. Aveam un anunț plasat pe un site și utilizatorii deschideau o tranzacție cu noi, iar noi făceam plățile prin transfer bancar", își amintește Vlad Nistor.
De la schimburi individuale la o companie
Pentru că micul său business începuse să aibă succes, Vlad Nistor a considerat că e cazul să-și deschidă firmă. Așa a luat naștere CoinFlux. A oferit un serviciu de schimb valutar de bitcoin pe site-ul propriu, printr-un sistem de live chat. Apoi a transformat site-ul și a oferit servicii automatizate.
"Majoritatea clienților, peste 90% vin din România. Ei vin organic, prin Google sau prin recomandări de la prieteni. Avem și zile cu 50-60 de tranzacții. Piața locală este în creștere. De la lună la lună vedem mai mulți utilizatori pe platforma noastră. Am făcut până acum tranzacții cu 1.600 de clienți până acum, targetăm undeva la 5.000 de clienți până la sfârșitul anului.", spune Nistor.
Anul trecut au ajuns la o cifră de afaceri de 500.000 de euro și 22 de milioane de euro procesate prin platformă. A avut și tranzacții mari de la clienți corporate. "Sunt companii mari din România, deși nu pot să dau nume, care au interes pe această zonă", spune fondatorul CoinFlux.
Majoritatea clienților, peste 90% vin din România. Ei vin organic, prin Google sau prin recomandări de la prieteni. Avem și zile cu 50-60 de tranzacții. Piața locală este în creștere. De la lună la lună vedem mai mulți utilizatori pe platforma noastră
A învățat să scrie cod singur
Ca să dezvolte CoinFlux, Vlad Nistor a învățat să scrie cod de programare singur. Site-ul e construit de el.
"Am învățat să scriu cod de la zero și am scris singur CoinFlux. Am început lucrul la sfârșitul lui 2015 și în septembrie 2016 am lansat cu moneda bitcoin automatizată. Aveam alte monede pe care le făceam pe chat, între timp am mai automatizat o monedă virtuală. Schimbăm ether, litecoin și ether classic. Sunt destul de diferite. Litecoin e a doua monedă care a apărut după bitcoin, o clonă cu mici modificări. Ether este una dintre inovațiile din blockchain. Este un virtual machine descentralizat. Tu poți să rulezi un cod, care rulează pe computerele tuturor participanților și rezultatul e totdeauna același.", spune ardeleanul.
De curând, a fost acceptat la acceleratorul MVP Academy din București. A învățat deja lucruri noi, cum să se uite la niște metrici pe care le evitase până atunci, deoarece era foarte concentrat pe produs. Așa că se uită la interacțiunea pe care o are site-ul cu clienții.
Am învățat să scriu cod de la zero și am scris singur CoinFlux. Am început lucrul la sfârșitul lui 2015 și în septembrie 2016 am lansat cu moneda bitcoin automatizată. Aveam alte monede pe care le făceam pe chat, între timp am mai automatizat o monedă virtuală
"Noi vrem să scalăm, să ieșim din România și vrem să fim un jucător mare la nivel european.", spune Vlad. Următoarea fază ar fi să ofere și un serviciu B2B, de procesare a tranzacțiilor de bitcoin sau alte monede virtuale. Cum vor face acest lucru? Vor implementa un sistem pentru site-urile de ecommerce care vor să accepte plăți cu bitcoin, dar care nu vor să-i stocheze, ci să primească în conturi lei sau euro.
Echipa CoinFlux e formată acum din patru oameni. Două persoane fac customer support, în timp ce Vlad e pe partea tehnică și mai are o colegă pe operațiuni.
Atitudinea față de bitcoin
"În bănci oamenii sunt sceptici când e vorba de tehnologie nouă. Tehnologia din spate are sens pentru bănci și multe sisteme, dar moneda nu va fi adoptată de bănci pentru că e dificil să lucrezi exclusiv cu moneda bitcoin. Când oferi un credit, ca bancă ai o parte din bani, iar restul este leverage. Tu creezi bani. În bitcoin nu se pot crea bani, pentru că cantitatea de bani e limitată. Tehnologia din spate este inovatoare și are multe avantaje. De exemplu, poți avea mai mulți actori care comunica prin această rețea și toți au acces la acele date. Fiecare actor nu trebuie să aibă încredere în ceilalți, dar poate să fie sigur că ce s-a întâmplat în rețea", spune Vlad Nistor.
Sunt aplicări în zona de tranzacții. Dacă executam o tranzacție la bancă erau implicate foarte multe persoane. Trebuia să ne înțelegem vreo șase persoane ca să mutăm niște bani. Într-un sistem descentralizat e simplu
"Sunt aplicări în zona de tranzacții. Dacă executam o tranzacție la bancă erau implicate foarte multe persoane. Trebuia să ne înțelegem vreo șase persoane ca să mutăm niște bani. Într-un sistem descentralizat e simplu. Am mai văzut niște companii și o bancă din Australia care lucrează în zona de shipping. Mai poate fi folosit și pe zona de autentificare a operelor de artă", a explicat fondatorul CoinFlux.