Ideea e că foarte mulți oameni visează să fie antreprenori, tocmai de aceea e posibil să dai de ceva concurență. Așa că înainte de a deschide un startup, asigură-te că ești pregătit să faci acest pas și, mai ales, că ai un răspuns care să te mulțumească la următoarele întrebări.
Am un cont de economii pe care îmi permit să-l folosesc?
Lansarea unui startup implică un oarecare grad de risc, iar până te vei putea bucura de primii bani de care te vei putea folosi în interes personal, s-ar putea să treacă ceva timp. De aceea este indicat să dispui de un cont de economii care să îți permită să ai măcar un nivel acceptabil de trai înainte de a avea un startup.
Când voi avea profit?
Cele mai multe startup-uri nu ajung să aibă profit peste noapte. Așa că ar fi cazul să faci planul de bătaie având în vedere acest lucru, și în funcție de costuri, să anticipezi când vei ajunge la break-even și profit.
Știu cum să fac un business de succes?
Știți și voi foarte bine statisticile privind numărul de startup-uri care reușesc să treacă de primul an de activitate, sau care rezistă cel puțin cinci ani pe piață. Aceste statistici nu au rolul de a descuraja viitorii antreprenori, ci mai degrabă sunt un semnal de alarmă menit să să-i țină mereu în priză pe cei care se avântă în antreprenoriat. Trebuie să țineți minte mereu faptul că o idee genială nu este echivalentul unui business de succes.
Voi avea nevoie de ajutor?
Fiecare antreprenor poate avea un set diferit de skill-uri, în funcție de domeniul în care a activat (sau a studiat). Dacă ești un programator bun și faci un startup tech, nu înseamnă că ești și un contabil priceput. Așa că, înainte de a porni în afaceri va trebui să vă gândiți bine ce fel de ajutor veți avea nevoie pentru a dezvolta startup-ul.
Cum voi putea defini succesul?
Posibil că principalul țel al startup-ului vor fi banii pe care vei ajunge să-i câștigi. Dar pe termen lung ce îți dorești? Să atragi investitori, să fii propriul tău șef, să ai o afacere despre care se va vorbi mulți ani de acum înainte.