Cei 96. Curajoșii din Teleorman care au depus la Start-Up Nation
Ministrul pentru comerț și antreprenoriat, Ilan Laufer, a prezentat astăzi rezultatele proiectului Start-Up Nation. Au fost depuse peste 19.000 de planuri de afaceri. Județele cele mai performante au fost București și Cluj, iar pe ultimele trei locuri au fost Ialomița, Teleorman și Călărași.
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
Teleorman a avut 96 de planuri de afaceri depuse. Cumva, poate mă așteptam la Călărași să nu aibă foarte multe proiecte depuse, este județul de pe locul 36 din 42 la nivelul populației. Ialomița e pe locul 38 din 42. Dar Teleorman nu are nicio scuză. E pe locul 26 din 42 la nivelul populației. Din Covasna, cel mai puțin populat județ, au fost depuse 142 de proiecte. Din Tulcea au fost depuse 251 de proiecte.
De ce? De ce Teleormanul nu a crezut în Start-Up Nation? Programul are defectele sale, dar a atras 19.000 de antreprenori doritori. Din Teleorman au fost foarte puțin oameni atrași de perspectiva de a fi antreprenori. Și voi specula, pentru că nu generalizez la toată populația.
Dar județul a fost lovit de 27 de ani încoace de câteva lucruri: județul a fost capturat de baroni locali, de afaceri arondate statului, de milionari care își construiau palate. În același timp, oportunitățile pentru oamenii obișnuiți sau pentru așa-zisa clasă de mijloc dispăreau. Locurile de muncă tradiționale s-au dus după Revoluție și nu a existat o strategie de revigorare prin oferirea de oportunități. Și 27 de ani oamenii din Teleorman au fost convinși că așa merg lucrurile. Nu a fost vina lor. Nu sunt dintre cei care consideră că oamenii sunt proști sau leneși de la natură, ci pentru că au fost induși într-o asemenea stare. De altfel, nici nu cred că teleormănenii sunt leneși. Deloc. Dar, probabil, mulți dintre ei nu mai cred în oportunități.
Dacă ai înghețat un județ timp de 27 de ani, chiar dacă le oferi oamenilor oportunitatea de a-și deschide o afacere cu 44.000 de euro, bani nerambursabili, le va fi teamă să acceseze. O statistică din 11 aprilie 2017, din partea Comisiei Naționale de Prognoză, arată că Teleormanul este județul cu cea mai lentă creștere economică.
De asemenea, Teleormanul ocupă primul loc pe țară la numărul de șomeri și asistați social. 26% din populația județului e formată din pensionari, iar 11% sunt șomeri. 54.000 de teleormăneni au un loc de muncă. Rata șomajului menționată mai sus e dublă față de media națională. 2,9% din populație e asistată social, dublu față de media națională.
În aceste condiții, te-ai aștepta ca un program care oferă oportunitatea de a deschide o afacere cu 44.000 de euro, bani nerambursabili, să fie popular. Să fie o salvare. Nu a fost să fie, pentru că nu a existat o educație în județ pentru schimbarea situației, nu a existat o grijă reală pentru schimbarea stării de fapt. Un județ de asistați social, pensionari și oameni săraci e un județ controlabil ușor.
Așadar, să nu ne mire că din 19.200 de aplicații la Start-Up Nation doar 96 au venit din Teleorman.