Antonio Eram, CEO-ul Netopia MobilPay a acordat un interviu lui Alex Goagă de la wall-street.ro în care a vorbit de afacerile curente, dar și de investițiile in startup-urilor și posibilitatea ca guvernul României să investească în această zonă. Iată cele mai interesante mențiuni pe această temă.
Antonio Eram despre materiile obligatorii în școală
„Aș face o probă practică pentru antreprenoriat, iar programarea aș lua-o de la grădiniță. Peste 10 ani cine nu știe ceva programare, măcar basic, nu există. Și nu vorbesc de Office.“
Investiții în startup-uri locale
„Da, am investit deja, în cinci. Au fost investiții minore, câteva mii de euro. Nu știu de ce există în România ideea că ar trebui ca investiția să fie mare, de zeci sau sute de mii de euro. Uneori sunt de ajuns câteva sute de euro pentru a demara și a avea succes, să mai trăiești o săptămână și să produci ceva. Problema celor care caută finanțare aici este că-și doresc să aibă un business plan care să atragă câteva sute de mii de euro cu care să huzurească, să se culce pe o ureche.
Despre alte subiecte, puteți citi interviul din seria Wall Street Lunch aici.
Eșecul
„Cinci proiecte au eșuat. Este normal, 9 din 10 startup-uri eșuează! Oricum, am investit numai în idei și în echipa creativă, serioasă .Numai că nu a fost ăs fie, dar nu e nicio problemă“
Strategia României este zero, la nivel guvernamental, pentru sprijinirea antreprenorilor. Ei construiesc o autostradă și imediat o demolează
Strategia României de susținere a startup-urilor
„Strategia României este zero, la nivel guvernamental, pentru sprijinirea antreprenorilor. Ei construiesc o autostradă și imediat o demolează. Nu ai ce să discuți cu ei la nivel de viziune. Nici măcar să fure nu știu“
Guvernul Mexicului are un buget de 25 de milioane de dolari pentru finanțarea startup-urilor. „Chiar și așa dau bani gratis celor care vor să încerce. Accesul se face foarte ușor, sumele împrumutate sunt mici, dar cât să te ajute. Ai câteva mii de startup-uri care fac cunoscut Mexicul în lume. Atât de simplu, mai ales că 25 de milioane de dolari nu este o sumă mare“.
Tot citesc în ziare de Silicon Valley de România. hai să fim serioși, nu avem așa ceva, nu există. Silicon este un ecosistem, nu o locație
La nivelul României s-ar putea pune deoparte 2 milioane pe an și pe baza unor pitch-uri, startup-urile cu minimum doi angajați să primească o sumă mică, 5.000 de euro sau 1.000 de euro, care să-i ajute să dezvolte ideea. Fără nicio obligație, fără cozi online sau la ghișee, fără servere picate. „Și dacă iau 1.000 de euro și se duc la aprozar să-și ia mere și varză pentru ei, tot încurajează economia locală. Tot consumă și dezvoltă ramura de varză și mere.
Silicon Valley de România
„Tot citesc în ziare de Silicon Valley de România. hai să fim serioși, nu avem așa ceva, nu există. Silicon este un ecosistem, nu o locație, de la clădiri până la cel care face curățenie, totul se întrepătrunde. Or noi nu avem așa ceva. “