Studii realizate la nivel mondial arată că există un decalaj între locurile de muncă din domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) și candidații calificați pentru a le ocupa. Programul Cisco Networking Academy (NetAcad) și-a propus să reducă semnificativ acest decalaj, oferind studenților din întreaga lume cursuri de formare a competențelor IT.
70% dintre cei care absolvă cursurile Cisco obțin noi locuri de muncă sau mai bune, primesc responsabilități sporite și câștigă salarii mai mari. Cursurile NetAcad ajută studenții să își dezvolte competențe cheie din zona de tehnologie, dar în același timp creează o generație nouă de persoane care au abilitatea de a rezolva probleme, care sunt la fel de inovatori ca tehnicieni, gândesc ca antreprenorii și se comportă ca agenți ai schimbării sociale.
Cisco Networking Academy a colaborat îndeaproape cu instituțiile de învățământ și cu instructorii pentru a dezvolta și furniza un curriculum care le oferă studenților competențe digitale, de rezolvare a problemelor și abilități antreprenoriale de care au nevoie pentru a obține un loc de muncă, o promovare sau să înceapă o afacere proprie.
”Cisco a înființat Networking Academy și în România din dorința de a-i familiariza pe studenți cu unul dintre cele mai interesante domenii IT: lumea rețelelor. Cu toate acestea, în prezent, NetAcad este mai mult decât o platformă de dezvoltare a competențelor IT. Este o comunitate, ai cărei membri sunt studenții, profesorii și oamenii de afaceri, ale căror acțiuni și cunoștințe pot modela viitorul. NetAcad a fost gândit ca un program accesibil tuturor încă de la început. De aceea am colaborat cu mediul academic și cu alte organizații, lucru care ne-a permis să ajutăm la îmbunătățirea cursurilor de tehnologie predate în școli, colegii și universități și să contribuim astfel la dezvoltarea sistemului educațional IT din România. Programul este disponibil la nivel național și poate fi adoptat de orice școală și universitate, nefiind dedicat elitelor”, declară Dorin Pena, director general Cisco România.
Programul a trecut de la un singur curs Cisco, în 1999, la 20 de cursuri, inclusiv pe teme de foarte mare actualitate, precum Securitate și IoT (Internet of Things). Doar în anul academic 2016/2017, la cursurile NetAcad au participat aproximativ 12.000 de studenți.
Începând din anul universitar 2018/2019, Cisco include un nou curs în curricula Cisco Networking Academy: CCNA Cybersecurity Operations. Cursul este conceput atât pentru studenții care vor să obțină competențe entry-level de analiști în securitate, cât și pentru profesioniștii IT care doresc să urmeze o carieră în departamentele de securitate din cadrul companiilor. Cursanții se vor pregăti astfel pentru roluri în companii precum analist în departamentul de securitate (nivel asociat/începător) sau funcții care necesită cunoașterea tehnologiilor și principiilor de bază în securitatea informatică.