Primul eveniment din seria StartUp Advantage - Viitorul în automatizări – va avea loc miercuri, 23 mai. Reprezentanții EY alături de Boris Krumrey, Chief Robotics Officer UiPath și Ana Cincă, Customer & Partner Global Lead UiPath vor dezbate tendințele de democratizare în tehnologia RPA, piața potențială și oportunitățile de dezvoltare în această industrie.
“În ultimii ani, am asistat la o explozie în cererea pentru implementarea tehnologiilor de automatizare. Consider că, într-un timp foarte scurt, afacerile, indiferent de mărime, vor adopta o abordare operațională de tipul om-mașină pentru a-și repartiza componenta umană pe activități strategice, creative și provocatoare intelectual”, a declarat Răzvan Popescu, Senior Manager în Inovare, EY România.
Unicornul românesc UiPath – compania a primit recent o investiție în valoare de 153 de milioane de dolari, care a crescut valoarea sa la 1,1 miliarde de dolari - este una dintre cele mai cunoscute companii care face softuri de automatizare a proceselor (RPA). UiPath a semnat încă de anul trecut parteneriate cu EY, dar și cu Oracle, iar produsele și serviciilor lor sunt disponibile în toată lumea.
Conform estimărilor analiștilor de la Forrester, în 2018, lucrătorii digitali pe bază de RPA vor înlocui sau vor mări la 311 000 numărul posturilor din zona administrativă și la la 260.000 numărul posturilor din zona de vânzări. Ca rezultat, piața de software pentru RPA va rămâne într-o zonă fierbinte de dezvoltare, cu potențialul de a se dubla până la 1,6 miliarde USD până spre sfârșitul lui 2018 și la 2,9 miliarde de dolari până în 2021.
În același timp, cei de la Hadoop preconizează că economiile potențiale pe care companiile le-ar realiza prin adoptarea RPA s-ar putea ridica la o valoare totală situată între 5.000 de miliarde și 7.000 de miliarde de dolari, până în 2025. Software-urile RPA vor putea să efectueze sarcini egale cu producția de 140 milioane FTI (raportul dintre numărul total al orelor plătite într-o perioadă, pentru un contract cu normă întreagă, și numărul de ore lucrate în această perioadă de luni până vineri) în același an.
Automatizarea proceselor – RPA este un factor important în procesul de automatizare și de transformare al afacerilor. 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, un robot poate efectua sarcini manuale repetitive în orice fel de sistem de operare - fie că vorbim despre unul vechi de 40 de ani sau de cele mai noi tehnologii web. În acest fel, procesele companiilor devin mai ieftine pe termen lung, mai rapide și mai precise.
În prezent, inteligența artificială (AI), automatizarea proceselor (RPA) și blockchain schimbă modul în care se realizau în ultimii ani diferitele procese. Asistăm la schimbarea către o economie în care munca oamenilor și a roboților fuzionează pentru crearea unor produse mai bune și a unor servicii mai eficiente, dezvoltându-se, astfel, o competitivitate la nivel global.
Mediul de afaceri a început să internalizeze procesele multor tehnologii pe care nu de mult le consideram disruptive. Inteligența artificială și automatizarea proceselor prin robotică sunt două dintre aceste tehnologii, care s-au extins în toate industriile. Proiectele RPA au început să devină uzuale în cadrul marilor companii, iar gradul de adopţie va creşte accelerat. 42% dintre cele mai mari companii din lume au deja un proiect RPA în derulare şi intenţionează să extindă aceste proiecte iar restul companiilor afirmă că vor demara un proiect RPA în următoarele 12 luni.
Primul eveniment din seria StartUp Advantage - Viitorul în automatizări -, organizat de EY în colaborare cu Tech Hub, va avea loc miercuri, 23 mai 2018.