Studiul, citat de intellinews.com, plasează România în rândul țărilor din lume care se confruntă cu o criză acută de personal calificat. Cel mai greu se găsește personal în rândul muncitorilor calificați (electricieni, mecanici, sudori), oamenilor de vânzări, inginerilor, șoferilor, tehnicienilor, specialiștilor IT (securitate cibernetică, suport tehnic), contabililor, avocaților, cercetătorilor, recepționerilor, oamenilor din zona de producție.
Astfel, la nivelul țării noastre, 81% dintre cei intervievați în cadrul acestui studiu au precizat faptul că au dificultăți în recrutarea personalului calificat, România fiind pe locul doi la nivel mondial, după Japonia (89% dintre repezentanții companiilor au declarat că își găsesc cu greu noi angajați calificați).
Cei de la Manpower spun că această situație reflectă aplecarea companiilor spre nearshoring și offshoring (în esență, decizia de a lucra pentru proiecte lansate de alte companii, în loc de a iniția propriile proiecte și de a crea propriile produse, iar outsourcing-ul făcut pentru companii de IT din străinătate este un bun exemplu în ceea ce privește țara noastră). ”Rezultatul este acela că angajatorii rămân cu roluri pe care nu le îndeplinește nimeni, iar acest lucru amenință dezvoltarea afacerilor și eficiența operațională”.
Datorită costurilor mici cu forța de muncă, comparativ cu alte țări membre UE, abilităților tehnice și lingvistice precum și aproprierii de marile piețe europene, România a devenit o locație extrem de populară pentru nearshoring. Orașe precum București sau Cluj s-au transformat în adevărate hub-uri pentru sectorul IT. Astfel, țara noastră a trecut de la a fi căutată pentru servicii de call center, la producția de software sau crearea de jocuri.
Totuși, deși domeniul are un impact pozitiv în economia țării, a pus destul de multă presiune pe piața muncii. De altfel, deși până în 2020 ar fi necesar ca țara noastră să aibă 300.000 de angajați în sectorul IT, în acest moment lucrează aproximativ jumătate dintre aceste persoane.
Din datele ANIS (Asociația patronală a industriei de software și servicii), sectorul de IT românesc a ajuns la 4 miliarde de euro în anul 2017, din care peste 75% este reprezentat de exportul de servicii.
Specialiștii din HR afirmă faptul că, pe piața muncii din România, există un deficit de angajați dublat de un deficit de talent. Acesta din urmă îşi are rădăcinile în lipsa competențelor profesionale specifice rolului (așa-numitele hard-skills), lucru care se reflectă cel mai puternic în dificultatea cu care companiile reușesc să ocupe corespunzător funcțiile de middle și top management, dar și pozițiile care necesită competențe specifice.
Totodată, exodul masiv al românilor care preferă să-și construiască o carieră în străinătate nu este de ajutor, ducând, astfel, la problemele identificate de companiile intervievate de Manpower.
O situație similară, deși mult mai bună, este și în Bulgaria. Vecinii de la sud se află pe locul 11 mondial în rândul țărilor care au probleme în a găsi angajați calificați, după cum reiese din studiul realizat în rândul a 39.195 de angajatori (au fost intervievate companii din 6 sectoare ale economiei) din 43 de țări și teritorii.
Astfel, în Bulgaria 68% dintre angajatori au spus că găsesc destul de greu personal calificat, procent similar cu cel din alte țări din zonă: Turcia (66%), Grecia (61%), Slovacia (54%).
Vedem, deci, faptul că lipsa personalului calificat este o problemă des întâlnită în rândul țărilor din Europa Centrală și de Est.
La nivel mondial, media angajatorilor care au probleme în găsirea de personal calificat este de 45%, iar acest lucru se acutizează cu cât organizațiile sunt mai mari (de exemplu, 67% dintre companiile cu peste 250 de angajați au declarat că au probleme în acest sens).
Manpower Talent Shortage 2018 by Oana Cosman on Scribd