Vlad Lata a terminat liceul în Mediaș, iar apoi a studiat, pe rând, la Munchen, dar și la University of California Berkeley. A făcut internship-uri în domeniul IT la Audi și BMW, iar din 2014 a cofondat startup-ul Konux. Compania oferă analytics pentru servicii de Internet of Things, monitorizează senzori și folosește inteligența artificială pentru predicții. Firma bazată în Munchen lucrează cu mari companii din domeniul feroviar.
Vlad a făcut trecerea de la firme mari la un startup. "Pe parcursul studiului am avut o oportunitate de a studia și în SUA la UC Berkeley și, fiind împreună cu prietenul și cofondatorul meu Andreas în Silicon Valley, am realizat că dacă îți dorești să influențezi lucrurile în bine în lume trebuie să iei inițiativa proprie. Asta e un mod de gândire foarte comun în Silicon Valley, dar încă rar în Europa și pe noi ne-a influențat foarte tare.", spune Vlad.
Cultura organizațională la un startup din Germania
Evident, auzind că e vorba de un startup din Germania, am fost curios să aflu cum e cultura organizațională, cu ce diferă de ceea ce auzim în Silicon Valley. Mai ales că e un startup de IoT industrial cu sediul în Munchen, un oraș unde sunt multe companii, dar care e în umbra Berlinului la nivelul atracției startup-urilor.
"Noi spunem că producem german quality engineering at Silicon Valley speed. Am încercat să introducem în companie cele mai bune părți din ambele culturi. Suntem foarte structurați, planificați și disciplinați în ceea ce facem, dar, în același timp avem o ambiție foarte mare, nu ne conformăm cu status quo și încercăm să schimbăm aproape orice proces la noi sau în industrie în bine, ceea ce e mai reprezentativ stilului american.", spune Vlad Lata.
El consideră că echipele sunt cele mai importante asset-uri ale unui startup, iar din acest motiv au creat la Konux un Employee Stock Option (ESOP), prin care fiecare angajat primește acțiuni în companie din prima zi a jobului, pentru a fi implicat și emoțional, pe lângă salariul pe care-l primește.
"Cred că am fost primul startup cu un ESOP în Germania și avem cel mai mare ESOP la ora actuală. În felul acesta echipa participă activ la dezvoltarea companiei, dar e și răsplătită pentru succes direct.", spune Vlad.
Până acum, startup-ul cofondat de Vlad Lata, împreună cu Andreas Kunze și Dennis Humhal a ajuns la 38,5 milioane de dolari investiție de la fonduri din Germania și din Statele Unite.
Un startup german cu echipă de IT în Cluj
Konux are și o divizie de inginerie la Cluj, pe lângă cea de la Munchen. Cum au luat această decizie? Aveau nevoie să crească divizia de software development după investiții și au analizat locurile unde ar putea să o dezvolte. "România e un hub foarte bun pentru software development, încă în dezvoltare, așa că ne-am decis pentru Cluj", spune Vlad.
La nivelul provocărilor tehnice, Konux lucrează cu industria căilor ferate, unde există o complexitate foarte mare a produsului.
"Vorbim de infrastructură critică și asta duce la multe provocări, atât pe partea de hardware și software, cât și pe partea de IT security and safety. Pe deasupra noi avem un produs care include o mare componentă de analytics pe bază de machine learning, un device care se instalează pe șinele de tren, comunicare pe bază 4G și un back-end + front-end la standarde ridicate de siguranță. Deci îți dai seama că pe toate părțile avem provocări zilnice.", spune Lata.
Cu toate acestea, spune că ar alege un startup la orice oră din zi sau din noapte, pentru că el crede că o curbă de învățare într-un startup nu se compară cu nimic altceva.
"Cred că mai mult decât provocarea tehnică e important impactul soluției pentru programator și să vadă că lumea folosește produsul său că se schimbă lucruri prin el.", spune Vlad.
Între a fi doar om tehnic și a fi om de business
Pentru orice startup există o provocare de business importantă, iar dacă oamenii tehnici nu înțeleg cum să facă afaceri sau marketing, șansele de succes sunt mici. Pentru Vlad a fost puțin diferit, pentru că nu e un CTO tradițional. A studiat mult technology management și spune despre el că e un hibrid.
"Experiența antreprenorială nu are nici o importanță. Dacă vrei să fondezi ceva îți trebuie doar curaj, determinare, rezistență și multă capacitate de reflecție. Dacă aceste patru caracteristici te definesc, go for it. Cât despre marketing sau vânzări, sunt foarte importante. Dar pentru mine asta revine la punctul echipă. Echipa e cea mai importantă componentă la fondare. Clar îți trebuie oameni cu skill-uri complementare de la început. Dacă sunteți patru ingineri aș recomanda să aduceți cât mai repede pe cineva pentru marketing și sales. Dacă ești un inginer căutați pe cineva cu skill-urile astea. Să ai o echipă complementară e cel mai important.", spune Vlad.
Mentoratul și mediul antreprenorial din România
Vlad crede că mediul antreprenorial din România produce idei, dar puține sunt originale. "Suntem oameni creativi, dar încă nu e prezentă cultura de antreprenoriat în România. De aceea și mulți români sunt fondatori în străinătate și știu câteva exemple chiar impresionante de fondatori români.".
Pentru a ajuta mediul antreprenorial din România, Vlad a acceptat să intre în programul Find my Mentor, organizat de Romanian IT. De ce e important?
"La vârsta asta nu știi nimic, chiar dacă tu crezi că știi. Cu cât te poziționezi mai mult într-o situație în care poți să înveți de la oameni cu experiență ai doar de câștigat. E foarte important dacă vrei să crești."
"Am foarte mulți mentori. În timp mi-am creat un cerc de 5-6 oameni, printre care antreprenori de succes, alți ingineri pe care îi respect admir, în general oameni la care mă uit și am un respect infinit pentru ei, și la fiecare decizie ce trebuie să o iau sau provocare mă consult cu ei. Pe deasupra mie îmi place să cred că pot să învăț de la toată lumea, atât de la CEO-ul unui alt startup pe care îl cunosc, dar până la muncitorul care repară șinele la clienții noștri. Toată lumea știe ceva ce eu nu știu și mereu este ceva de învățat".
Vlad Lata este și speaker la Find my Mentor, un program organizat de comunitatea Romanian IT care pune în legătură specialiști români din IT din toată lumea cu tineri care vor să învețe de la ei. Astfel, programul creează o posibilitate de a face conexiuni și de a învăța de la români care au deja experiență în domeniile lor. Printre mentori sunt antreprenori, programatori, specialiști și consultanți din toată lumea. Pentru a intra în program te poți înscrie pe pagina sa, aici.