Deschiderea RoboHub face parte din proiectul Everyone Digital, dezvoltat în cadrul programului Alt Viitor, organizat de Microsoft (Alt Viitor va susține dezvoltarea de competențe digitale, prin activități de programare, pentru peste 11.000 de elevi care vor fi direct implicați în proiectele desfășurate de ONG-urile partenere Microsoft în cadrul acestui program pentru care compania a dedicat 1 milion de dolari).
E-Civis își propune să asigure accesul egal la tehnologie pentru toți copiii și tinerii, concentrându-se pe zone sărace din sudul țării, dar adresându-se și copiilor din București ale căror familii nu își permit un curs de robotică sau programare.
”Mulți copii nu au acces la tehnologie și vrem să le oferim șansa aceasta. Toți copiii vor putea urma aceste cursuri. Încurajăm creativitatea și gândirea critică”, afirmă Ana-Maria Stancu, inițiator și Președinte E-Civis.
Astfel, în cadrul acestui hub de robotică și programare vor fi organizate workshopuri de programare gratuite pentru copiii ai căror părinți nu pot plăti astfel de cursuri.
Cursurile vor fi gratuite pentru copiii care primesc bursă socială, participarea fiind condiționată de prezentarea, în momentul înscrierii, a unei adeverințe de la școală care să ateste faptul că aceștia fac parte din familii dezavantajate.
”Proiectul beneficiază de susținerea financiară a Microsoft România, aceasta fiind asigurată pe o perioadă de 2 ani”, a declarat Ana-Maria Stancu, adăugând faptul că valoarea investiției primite din partea Microsoft pentru realizarea acestui hub și implementarea proiectului Everyone Digital este de 100.000 de dolari.
Cursuri de programare în weekend
Totodată, Ana-Maria Stancu precizează faptul că, pe perioada celor 2 ani estimează ca aceste cursuri de robotică și programare să fie accesate de 1.000 de copiii din familii cu venituri mici.
Pentru început, cursurile vor avea loc în fiecare sâmbătă și vor fi realizate de voluntari. Ulterior, pe măsură ca va crește numărul voluntarilor, precum și al cursanților organizatorii iau în calcul extinderea cursurilor și în timpul săptămânii.
După cum spuneam, în cadrul RoboHub (situat pe Str. Mihai Eminescu 19-21) vor avea loc în fiecare week-end, începând din data de 29 septembrie, diferite cursuri, de la programare cu cei mai mici roboți programabili, Minecraft Education și MakeCode, până la cele cu Arduino și Raspberry Pi. Cursurile vor fi gratuite pentru copiii care primesc bursă.
Înscrierile se pot face online, pe site-ul organizației, www.e-civis.eu, sau la telefon 0721 678 764. Locurile se vor ocupa în ordinea înscrierilor, existând o listă de așteptare dacă se depășește numărul maxim de copii în fiecare grupă.
RoboHub - 20 de cursanți/grupă
Fiecare tip de curs va avea maxim 20 de participanți și o durată de 1 lună, permițând astfel unui număr cât mai mare de copii să ia contact direct cu robotica și programarea, și oferindu-le totodată șansa de a testa platforme de programare și hardware diferite. Din 29 septembrie vor începe cursurile de Introducere în programarea roboților și Programarea cu MakeCode și Micro:Bit, iar la sfârșitul lunii octombrie vor mai fi introduse încă 4 tipuri diferite.
“Am ales roboții ca mijloc de învățare din mai multe motive, identificate inclusiv în lucrări academice: atelierele cu roboți sunt activități practice, care presupun o gândire critică și creativă. Dincolo de acest lucru, îi ajută pe copii să reflecte și asupra naturii umane prin analizarea modului complex în care un robot trebuie programat pentru a efectua acțiuni, cum ar fi pășitul sau comunicarea prin cuvinte. De asemenea, investiția Microsoft a deschis calea unei colaborări sustenabile în domeniul educației digitale pentru copiii din București și județele învecinate prin atragerea unor parteneri importanți precum Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului sau Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București”, a mai spus Ana-Maria Stancu.
Am ales roboții ca mijloc de învățare din mai multe motive, identificate inclusiv în lucrări academice: atelierele cu roboți sunt activități practice, care presupun o gândire critică și creativă
Potrivit acesteia, cursurile sunt împărțite pe două grupe de vârstă. Astfel, cele de introducere în programare pot fi urmate de copii cu vârsta între 7 și 10 ani, cele de Arduino sau Raspberry Pi putând fi urmate de copiii cu vârste între 10 și 14 ani.
Atelierele vor avea o durată de 1 oră – 1 oră și 30 de minute, un curs fiind derulat pe o perioadă de 4 săptămâni.
Totodată, pentru ca proiectul să devină sustenabil și după finalizarea finanțării din partea Microsoft, RoboHub va oferi și cursuri plătite, care vor fi disponibile copiilor din familii cu venituri de sub 4.000 de lei/lună. Costul acestora cursuri va fi de 150 de lei (indiferent de curs sau nivel), sub prețul celor de pe piață. ”Momentan ne vom axa pe înscrierile copiilor din familii defavorizate, ceilalți fiind puși pe o listă de așteptare”, a precizat Ana-Maria Stancu.
Acest proiect își propune să deschidă drumul spre tehnologie și spre o gândire analitică copiilor din familiile dezavantajate din București și zonele adiacente.
Gândire analitică și creativitate
”Cred că informatica, dincolo de faptul că e o meserie a prezentului și a viitorului, aduce beneficii mult mai mari. Ai nevoie de o minte structurată ca să scrii cod. Informatica îi poate ajuta pe copii în viitor mai mult decât pentru o carieră în IT și deschide perspective extraordinare. Informatica îți oferă o gândire analitică, creativitate, capacitatea de a lua decizii structurate”, spune Adela Bradu, Head Communication & Corporate Affairs în cadrul Microsoft.
RoboHub este parte a programului “Alt Viitor” derulat de Microsoft pentru a susține dezvoltarea de competențe digitale, prin activități de programare, pentru peste 11.000 de elevi. În plus, prin evenimentele de popularizare și resursele online și offline dezvoltate în cadrul fiecăruia dintre cele patru proiecte, va crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește noile tehnologii în rândul a peste 160.000 de copii, asigurându-se totodată formări de specialitate pentru mai bine de 4.000 de profesori din întreaga țară, concentrându-se în special pe zone defavorizate.
E-Civis este o asociație activă în România din 2009, membră la nivel local și european a Digital Skills and Jobs Coalition, dar și a Rețelei Europene de Robotică, având o experiență semnificativă în promovarea valorilor democratice prin intermediul tehnologiei. Prin proiectul Everyone Digital, dezvoltat în cadrul programului Alt Viitor, E-Civis își propune să asigure accesul egal la tehnologie pentru toți copiii și tinerii, concentrându-se pe zone sărace din sudul țării și din Moldova, dar adresându-se și copiilor din București ale căror familii nu își permit un curs de robotică sau programare.