Invitații au participat la peste 20 de întâlniri bilaterale cu inovatori sociali locali, posibili replicatori ai ideilor celor trei, atât din mediul privat și public, cât și din organizații non-guvernamentale.
„Am adus în România trei inovatori sociali extraordinari, din Peru, Mexic si Portugalia, cu soluții din domeniul gestionării deșeurilor și sărăciei energetice, pentru a scala, cu ajutorul inovatorilor sociali locali, astfel de soluții și în România. Au fost două zile pline, cu peste 20 de întâlniri bilaterale, două evenimente publice, inclusiv unul în Universitatea Politehnică din București, precum și o întâlnire cu reprezentanți ai tuturor partidelor politice la Camera Deputaților, pentru a vedea cum putem înlătura obstacolele legislative din calea unor astfel de inovații sociale”, a declarat Corina Murafa, Director Executiv, Ashoka România.
„Enel se deschide din ce în ce mai mult spre o nouă abordare a energiei - mai accesibilă, inovatoare, bazată pe colaborarea cu comunitățile. De aceea îi sprijinim pe cei care generează, testează și adoptă soluții noi de îmbunătățire a accesului la energie. În acest fel, sperăm să dezvoltăm un ecosistem de organizații care dezvoltă inițiative cu impact în acest domeniu.” Alessio Menegazzo, Director Sustenabilitate și Afaceri Instituționale Enel România.
Ce este Localizer?
Programul Localizer dorește să identifice, să prezinte și să susțină adaptarea unei soluții funcționale ce poate avea impact asupra provocărilor din România. Odată ce ideea poate fi replicată, Ashoka începe să caute inovatori sociali locali, dar și consultanți pro bono ce pot susține și accelera adaptarea soluției în contextul românesc.
Rolul Ashoka România în acest proces nu este doar de a media întâlnirile între fondatorii soluției și inovatorii sociali locali, ci și de a oferi acces la oportunități de dezvoltare, cum ar fi sesiuni de lucru, consultanță și accesul la experți ce pot susține procesul de replicare.
Cine sunt cei trei inovatori sociali din Peru, Portugalia și Mexic?
Albina Ruiz din Peru, motivată de impactul deșeurilor necolectate asupra sănătății și mediului, a creat Ciudad Saludable ce reușește să stimuleze culegători de gunoi informali, transformându-i în micro-antreprenori și creând, în același timp, un sistem eficient de colectare separată. Activitățile ei au dus la transformarea a 35.000 de culegători informali din 11 țări din America Latină și India în micro-antreprenori, la introducerea primei legi privind formalizarea activității acestora, dar și colectarea a aproape 9 milioane de tone de deșeuri pe an.
„Deși am avut multe momente dificile, iubesc ceea ce fac. Când am decis să lucrez cu oamenii vulnerabili, știam că nu va fi ușor. Însă, cel mai dificil lucru pe care l-am avut de înfruntat a fost să schimbăm stereotipurile populației față de oamenii cu care lucrăm.” Albina Ruiz, fondator Ciudad Saludable.
Antonio Bello din Portugalia a creat Just a Change, o organizație ce ajută la reabilitarea caselor celor vulnerabili. Este o organizație de 10 oameni, dar care reușește să mobilizeze anual o rețea de 3000 de voluntari în proiecte de reabilitare a celor vulnerabili. Până în prezent, Antonio a reabilitat mai mult de 100 de locuințe private și peste 30 de instituții publice cum ar fi școli, cămine de bătrâni și orfelinate.
„Când am început eram foarte naiv. Credeam că totul va fi ușor, dar pe parcurs lucrurile au început să devină dificile. Aveam zile când nu eram fericit, dar tot atunci am învățat că nu fac munca asta pentru mine, o fac pentru a-i ajuta pe ceilalți. Sunt aici să schimb vieți.” Antonio Bello, fondator Just a Change.
Martin Garcia din Mexic este cofondatorul unei întreprinderi sociale numite Iluméxico, ce combate sărăcia energetică în comunitățile rurale cu ajutorul energiei solare. Acum 15.000 de locuințe izolate din Mexic au acces la electricitate prin soluțiile complexe dezvoltate și fabricate de Martin.
“Sunt foarte bucuros să observ interesul românilor pentru a integra idei noi în contextul local. Știu că este greu să obții încrederea cuiva, dar, de asemenea, încrederea e ceva pentru care putem lucra împreună. Trebuie doar să ne implicăm, iar odată ce astfel de bariere sunt doborâte, cerul este limita.” Martin Garcia, co-fondator Iluméxico.
În România se estimează că aproape 20% din cetățeni trăiesc în sărăcie energetică, în timp ce aproximativ 460.000 dintre gospodării nu au acces sau au acces informal la electricitate. În ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor, deși a crescut de la 1% în 2012, la 13% în 2015, România încă este în urma majorității țărilor Uniunii Europene.