Lectură de 4 min

Pekovic, Telekom: "Traficul de datea crescut cu 470%. Continuăm investițiile". Cum se extind rețelele fixe și mobile

Abonează-te pe  
Extinderea finală a rețelei 4G, investiții în internetul prin fibră și pregătirea pentru 5G. Acestea sunt prioritățile Telekom România în 2019, conform șefului tehnic al filialei românești, Vladan Pekovic. Am discutat cu acesta despre ce va însemna anul 2019 pentru Telekom.
Pekovic, Telekom: "Traficul a crescut cu 470%. Continuăm investițiile"

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Conform ultimelor date financiare publicate de Telekom România pentru trimestrul al treilea din 2018, compania a anunțat venituri de 226,7 milioane de euro, iar veniturile din serviciile mobile au crescut cu 6,1%. De asemenea, o zonă importantă este și cea a serviciilor integrate fix-mobil, cu o creștere de 44%.

Anul trecut, Telekom România a mizat pentru clienții persoane fizice pentru o strategie de fidelizare prin oferirea de internet nelimitat, prin oferta Netliberare. De asemenea, antreprenorii au avut ofertele Business Liber, în care au putut folosi minute și internet nelimitate.

Investiții Telekom România în 2019

Potrivit lui Vladan Pekovic, investițiile din 2019 vor continua în același ritm cu cele din 2018. În anul care a trecut bugetul de investiții a fost de 170 de milioane de euro. "Mă aștept să continuăm în același ritm. Dar e abia începutul anului și sunt mai mulți factori care pot influența bugetul de investiții. Dar intenția noastră e să rămânem la același nivel", a spus Pekovic.

Noile taxe puse de către stat asupra marilor companii vor putea duce la posibile modificări și la o presiune mare pusă pe operatorii telecom, care acționează oricum pe o piață complicată și în continuă schimbare.

"Vom continua să investim în fibră. În momentul de față avem 2,8 milioane de locuințe conectate la internet prin fibră, iar în 2018 am reușit să aducem fibra la 172.000 de locuințe. Ambiția noastră e să continuă același ritm și în 2019", spune Vladan Pekovic, CTO al Telekom România.

De asemenea, dorința Telekom România e să continue să investească în rețeaua mobilă pentru a fi pregătiți pentru creșterea de trafic, deja vizibilă după opțiunile #NetLiberare, dar să se și pregătească pentru lansarea 5G.

"Din momentul lansării #NetLiberare, în aprilie 2017, am văzut o creștere exponențială de 470% a traficului. Trendul industriei este dublarea traficului o dată la doi ani, deci noi am crescut mult rapid și impactul a fost uriaș", explică Vladan Pekovic impactul pe care l-a avut nelimitarea pentru rețeaua Telekom.

Așadar, scopul investițiilor e ca operatorul să se asigure că nu vor fi afectați de aglomerarea rețelei prin extinderea sa.

Rezultate foarte bune în teste

De curând am scris de rezultatele testelor P3, care au verificat calitatea rețelei Telekom România. Astfel, Telekom Romania a obținut 852 puncte (85,2%), din 1000, ceea ce înseamnă că Telekom are o rețea mobilă foarte bună, conform P3, o creștere cu mai bine de 100 de puncte față de anul trecut.

"Așteptările mele sunt să demonstrăm că investițiile aduc rezultate și avem o rețea foarte bună. Am crescut cu 100 de puncte și nu e o coincidență. Din 2016 până astăzi ne-am triplat numărul de stații LTE, am ajuns la 93% acoperire, am modernizat rețeaua și am înlocuit echipamentele cu unele compatibile 5G", a declarat Vladan Pekovic.

Pentru anul acesta, nevoia Telekom e să-și extindă aria de acoperire în zonele cele mai dificile, cum sunt cele rurale, dar și de-a lungul drumurilor naționale. "Ultimele procentaje de acoperire cu 4G sunt cele mai dificile, pentru că au densitate mică. Poți pune numeroase stații, dar creșterea va fi minoră în procentaj de populație", a mai spus Pekovic.

Viitorul 5G în România

Potrivit ordonanței de urgență a Guvernului, publicată în decembrie 2018, licențele 5G îi vor costa pe operatori 2% din cifra de afaceri. Dar mai e mult până la momentul adoptării 5G în România. Momentan, Telekom se ocupă de echipamente compatibile, pentru a face trecerea mai ușoară.

Primul pilot al testării 5G a fost făcut în 2017 alături de Ericsson, când Telekom a reușit să atingă viteze de 10GBps. Dar care vor fi primele aplicații practice ale 5G?

"O zonă va fi cea de servicii similar cu cele 4G, numite enhanced mobile broadband, care vor oferi viteze mai mari. De asemenea, o zonă e cea de comunicații masive, o continuare a zonei Internet of Things. De asemenea, vorbim de rețea ultra low latency care să fie și fiabilă, care va fi aplicată în zone unde conexiunea constantă e esențială, cum ar fi, de exemplu, mașinile autonome", spune Vladan Pekovic.

"Ca să fiu sincer, primele aplicații vor fi în zona de enhanced mobile broadband. Vom avea aceeași folosire ca la 4G, dar cu viteze mai mari. Putem oferi atunci viteze mai bune și constante pentru video-uri. De asemenea, vor fi și soluții de tip campus, cum ar fi parcările inteligente. 4G și 5G vor lucra împreună. Sunt planuri pentru retragerea 2G sau chiar 3G, dar 4G și 5G vor funcționa împreună pentru mult timp", a mai explicat directorul tehnic al Telekom România.

Impactul asupra operatorilor

Chiar dacă sunt afaceri uriașe, companiile de telecomunicații au o perioadă grea în a rămâne competitive, pentru că pe măsură ce tehnologia a devenit mai bună, prețurile au devenit mai mici. Astăzi, minutele sunt gratuite, internetul e aproape gratuit, puține servicii pe care le plăteam acum 5 ani mai sunt plătite. În zona business există oportunități sau cea a serviciilor suplimentare pe care le poți oferi abonaților.

Vladan Pekovic spune că lucrurile s-au schimbat mult, mai ales că lucrează de aproape 20 de ani în telecom.

"E greu să balansezi lucrurile, pentru că un perpetuum mobile nu a fost încă inventat. Acum 5 ani se consumau mai puține date, iar costul era mai mare. Din acest motiv trebuie să fii atent cum investești și cum ții prețurile competitive".

O zonă de oportunitate poate fi cea de Internet of Things, în care diferite lucruri ar putea fi conectate la internet. "Dispozitivele IoT nu au nevoie de volume mari de date, dar au nevoie de fiabilitate și puțin consum de energie. Parcările inteligente care sunt conectate la rețea au nevoie de dispozitive care să stea sub pământ 10 ani fără să fie încărcate".

"Piața e încă la început în România. Lucrăm alături de parteneri pentru soluții smart city, dar lucrurile vor lua având în următorii ani. În 2018 abia am început munca", încheie Vladan Pekovic.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: