La eveniment au participat peste 300 de startup-uri din 24 de țări din Europa Centrală și de Est.
Câștigătorul competiției PowerUp! by Innoenergy a primit un cec de 50.000 de euro, precum și posibilitatea de a se alătura acceleratorului de afaceri al InnoEnergy, Highway.
Câștigătorul a prezentat o soluție pentru monitorizarea temperaturii aerului care folosește un senzor de temperatură format dintr-o peliculă extrem de subțire aplicată pe orice substrat care nu este metalic. Această tehnologie este valoroasă pentru bateriile EV și pentru stocarea de energie, prelungind durata de viață a bateriilor.
"Ne-am înscris în competiție pentru că am căutat un investitor inteligent precum InnoEnergy, care nu numai că oferă investiții financiare, dar ne sprijină și în dezvoltarea afacerii ajutându-ne să ne extindem rețeaua și să avem acces la acceleratorul de afaceri" - a declarat Patrik Krizansky, CEO al Danubia NanoTech. "Cu acest premiu, suntem foarte încântați să începem rafinarea produsului în funcție de nevoile clienților finali și să îl comercializăm", a adăugat Krizansky.
Locul al doilea - și un premiu de 10.000 de euro - a fost acordat Atlant3D din Letonia, care a creat o imprimantă 3D versatilă pentru fabricarea micro și nano chipuri și a dezvoltat o soluție unică care poate accelera rapid producerea prototipurilor pentru echipamente și sisteme micro și nano reducând timpul și costurile curente la o fracțiune din cele actuale.
Locul al treilea - și un premiu de 5.000 de euro - a fost preluat de V-Chiller din Ungaria, un dispozitiv revoluționar de răcire care poate răci băuturile conservate în doar un minut, folosind energie foarte puțină, cu impact minim asupra mediului prin intermediul unei metode de răcire prin vid, mediu frigorific prietenos.
Marea finală a acestei ediții a avut loc la Cracovia la Impact'19, unul dintre cele mai importante evenimente economice din regiunea ECE.
Juriul și audiența au fost formate din investitori, reprezentanți ai industriei, experți în domeniul energiei ecologice și mass-media internațională. La competiție au participat 14 startup-uri, după ce au câștigat finalele țărilor respective, calificându-se astfel pentru etapa internațională. Participanții au reprezentat Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Lituania, Letonia, Estonia, România, Bulgaria, Croația, Turcia și Grecia. România a fost reprezentată de Green Spots, o soluție multi-funcțională pentru orașele inteligente - un încărcător solar și o platformă urbană.
"Merită să subliniem faptul că PowerUp! nu vizează doar companiile din domeniul energiei: este deschisă și soluțiilor axate pe mobilitate, tehnologii pentru purificarea aerului, încălzire, cleantech și tehnologii inteligente. Ceea ce ne distinge de alte competiții este faptul că, în afară de premii financiare, participanții se pot baza pe sprijinul nostru complet, îndrumarea și know-how-ul antreprenorial pentru a-și duce produsele și serviciile la nivelul următor", spune Jakub Miler, CEO al InnoEnergy Central Europe.
Atât marea finală, cât și finalele naționale au fost precedate de sesiuni intensive de pregătire de câte două zile, susținute de experți de renume și mentori de afaceri. Aici, participanții au avut ocazia să-și valideze modelele de afaceri, să le alinieze la așteptările pieței și să-și îmbunătățească abilitățile de prezentare.
Cu toate acestea, principalul motiv pentru mulți dintre participanți a fost oportunitatea de a fi invitați să se alăture Highway, programul de accelerare al InnoEnergy, unul dintre cele mai mari din Europa, oferind investiții de până la 150.000 de euro și acces la resursele de know-how ale InnoEnergy pentru ca startup-urile să poată continua să își dezvolte afacerile.
Pentru prima dată în istoria competiției, la ediția din acest an a fost acordat premiul Clean Air Challenge, dedicat companiilor inovatoare și idei de pionierat în ceea ce privește inițiativele de a genera aer curat. Această distincție a fost acordată Roofit.solar din Estonia care a introdus un nou tip de panou solar, care combină materialul pentru acoperișurile obișnuite cu module fotovoltaice. Premiul a fost sponsorizat de Veolia, o companie recunoscută pentru crearea, dezvoltarea și implementarea de soluții care să contribuie la creșterea durabilă a orașelor și a industriilor.
Juriul a fost format din Jakob Ruiter, CEO InnoEnergy Benelux și reprezentanți ai partenerilor PowerUp!: DTEK, RAFAKO, ZSE Energia și Enerjisa Enerji A.Ş.. A existat, de asemenea, un panel format din reprezentanți ai unor soluții de succes prezentate anterior de InnoEnergy, printre care HYGEN, Gradis și Skeleton Technologies.
InnoEnergy este sprijinit de EIT, un organism al Uniunii Europene.