Fondul de investiții First Round Capital a realizat un studiu cu startup-urile incluse în programele sale și nu numai pentru a vedea cum se raportează acestea la tendințele pieței și care este atmosfera generală în industrie.
25% din companiile prezente în studii sunt parte din programele First Round, dar celelalte au fost finanțate de alte fonduri. Printre companiile care au trecut printr-o rundă de investiții din partea First Round se numără 9Gag, Path, Rockyou, Uber sau vidme.
Cea mai importantă concluzie a studiului e că majoritatea fondatorilor de startup-uri consideră că suntem într-o bulă a investițiilor. O bulă se manifestă atunci când există încredere prea mare în companiile care apar pe piață, investițiile sunt foarte mari, dar rezultatele nu apar pe termen lung. 73% consideră că startup-urile sunt într-o bulă.
Influența investitorilor va fi mai mare în următorii ani, consideră antreprenorii. Pe măsură ce aceștia au acțiuni în cât mai multe startup-uri, negocierile vor fi diferite.
Cele mai interesante tehnologii
Fondatorii consideră că nu se vorbește destul despre vehicule autonome, în schimb, dispozitivele purtabile și bitcoinul sunt lăudate mult prea mult, dar nu au un viitor atât de bun pe piață. Graficul e mai jos.
Cât durează procesul de fundraising pentru un startup? Cei mai mulți petrec între 2-3 luni pentru a găsi fonduri pentru următoarea rundă de investiții. În plus, 53% din fondatori se așteaptă ca profitul să apară în următorii trei ani.
La nivelul angajaților, un amănunt interesant e procentul de ingineri. Majoritatea startup-urilor au între 50 și 75% din angajați ingineri. De asemenea, 37% din startup-uri au între 3-5 advisori în board-ul lor, un lucru pe care ar trebui să-l ia în considerare și companiile din România, pentru a-și dezvolta rețeaua de contacte și posibilitatea de a fi finanțate. 20% din startup-uri oferă între 0,21% și 0,40% equity mentorilor.