Orașele au devenit unul dintre cele mai populate locuri de pe planetă, iar modul în care se dezvoltă, în care evoluează, se schimbă anual odată cu venirea unui nou val de locuitori. Iar acest lucru nu se va schimba pe viitor.
De altfel, potrivit unuia dintre cele mai recente rapoarte ale Națiunilor Unite, se estimează că, până în 2050, 68% din populația va trăi și locui în orașe. Iar pentru a reuși să facă față fluxului tot mai mare de locuitori, orașele vor trebui să se folosească de tehnologie pentru a se remodela și a fi mai eficiente.
Cum introduci senzorii în localități
De altfel, una verticalele strategice de pe care ar trebui să se realizeze dezvoltarea unui oraș smart este cea de ICT și utilități publice. În esență, aici intră infrastructura și procesele integrate între ICT, energie, utilități și transport, rețele de senzori pentru infrastructura de utilități, platforme de stocare și prelucrare a informațiilor.
”Smart city e o evoluție continuă a oamenilor înspre a converti, a îmblânzi tehnologia pentru a acoperi nevoile orașului, ale comunității. Smart city se face cu oameni. Credem cu tărie că de aici trebuie plecat”, ne spunea recent Liviu Stanciu, communication manager Alba Iulia Smart City, unul dintre proiectele de smart cities din țara noastră.
Știm foarte bine că resursele sunt limitate. De aceea, orașele inteligente ale viitorului se vor folosi tot mai mult de tehnologie pentru a reduce consumul acestor resurse. Și chiar dacă prețul pentru implementarea soluțiilor de genul smart lighting este ceva mai mare comparativ cu cel al soluțiilor tradiționale, pe viitor acestea vor fi mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor, reducând consumul de energie și poluarea.
”Modul nostru de viață în orașe duce la consum. Revin la variantele care îmi par deja clasice, asta poate pentru că Sinaia este înaintea vremurilor sale, de tipul smart city. Iluminatul eficient este deja o practică constantă, provocarea este de a ne construi surse de energie pe termen nelimitat”, ne-a precizat Marian Panait, city manager al orașului Sinaia, un alt proiect de smart city foarte cunoscut la noi.
Însă cum putem să facem orașele mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie?
De exemplu, în Alba Iulia se va demara implementarea a 3 proiecte de iluminat public inteligent. Aproape toate corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu LED-uri și gestionate smart dintr-o platformă digitală. În acest fel costurile și poluarea ar putea scădea la jumătate față de acum. ”În plus, ne dorim ca pe viitor să modulăm iluminatul cu diverse alte soluții smart, astfel încât să colectăm date pe care să le folosim pe viitor în luarea de decizii la nivel administrativ”, ne-a precizat Liviu Stanciu.
În cadrul proiectului-pilot, realizat în 2017 s-a observat faptul că soluția de management a iluminatului public, propusă în acel moment, generoase economii între 50 și 70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp.
De asemenea, tot acum doi ani, a fost implementat un asemenea sistem în Constanța. Proiectul smart city includea soluții pentru parcare și iluminat inteligent, stâlp de iluminat multifuncțional (cu componentă de supraveghere video, stație de încărcare electrică pentru autovehicule, senzori pentru mediu, display LED), precum și wi-fi gratuit.
Lumină controlată cu ajutorul senzorilor
Soluția de smart lighting, controlabilă de la distanță, avea ca rol eficientizarea consumului de energie mulțumită tehnologiei LED, intensitatea luminoasă a becurilor putând fi reglată în funcție de profilul sau cerințele zonei deservite.
În primăvara acestui an, potrivit unui raport realizat de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting, România avea 330 de proiecte Smart City în desfășurare, în 45 de orașe mari, medii și mici din țară.
Un alt exemplu de proiect realizat la nivel local a adus conceptul de smart lighting în comunitățile rurale. Astfel, în primăvara acestui an, E.ON a instalat un sistem de iluminat public inteligent în Frumușeni, o comună din județul Arad.
Dintr-un comunicat al companiei de utilități aflăm că noile sisteme LED vor putea fi echipate cu senzori care vor ajusta intensitatea iluminatului stradal în funcţie de lumina exterioară, precum şi cu senzori de mişcare, astfel încât să adapteze intensitatea luminii în funcţie de traficul auto sau pietonal.
Stâlpul din oraș e o constantă. A fost folosit pentru telegraf, pentru antene de telecomunicații sau pentru iluminat. În ultimii ani a însemnat și un liant de legătură între firele operatorilor de telecomunicații, ceea ce a dus la împânzirea văzduhului cu o mulțime de fire utile, dar fără calitate estetică.
În ultimii ani se încearcă trecerea cablurilor de Internet de mare viteză sub pământ, pentru a elibera stâlpii. Pe viitor, aceștia vor trebui să fie schimbați. Să fie inteligenți pentru lumină, să aibă o mulțime de senzori, să ofere 5G care să permită mașinilor autonome să circule prin oraș și, treptat, să fie transformați într-un element frumos al orașului.
Energia curată a viitorului
În acest fel se realizează o economie consistentă de energie, ţinând seama că în perioadele din noapte când nu există circulaţie pietonală sau auto intensitatea luminii este menţinută la un nivel redus. Totodată, prin interconectarea lor cu camerele video montate pe stâlpii de iluminat se va obţine un beneficiu pe partea de creştere a siguranţei locuitorilor pe domeniul public.
”Reducerea consumului, dar şi a costurilor de mentenanţă a reţelei, vor duce la diminuare semnificativă a facturii pentru iluminat public stradal. De altfel, proiectul smart village pe care l-am lansat în anul 2018 vizează, în perspectivă, şi montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică al unor imobile aparţinând adminstraţiilor publice locale”, declara la acel moment Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
Studii realizate la nivel internațional vorbesc despre faptul că aceste sisteme de iluminat smart vor putea duce la o reducere cu 50% a consumului de energie. În plus, se crede că veniturile obținute de pe urma inițiativelor de smart lighting vor ajunge la 1,7 miliarde de dolari în 2026.
Proiectele din toată lumea
Oceania, și mai ales Australia și Noua Zeelandă au fost identificate ca fiind unele dintre regiunile cu cea mai rapidă capacitate de implementare a proiectelor de iluminat inteligent și a tehologiilor de comunicații care au legătură cu acest segment.
De altfel, în primăvara lui 2018, la Mobile World Congress, start-up.ro a stat de vorbă cu Thomas Riedel, șeful Samsung Networks pe Europa. În acel moment am aflat că, în viitor, și unul chiar nu foarte depărtat, stâlpii de iluminat vor fi folosiți pentru a găzdui antene 5G care vor oferi internet la toate obiectele din jur. În sine, stâlpii vor avea această utilitate de a crea o rețea foarte densă de internet 5G pentru ca lucrurile să meargă în ordine.
Exemple de implementări de tipul smart lighting sunt și ceva mai aproape de casă. De exemplu, în Barcelona. Aplicarea acestui concept va reduce costurile pentru energie cu 40%, fiind redus și nivelul poluării. Acești stâlpi inteligenți de iluminat vor fi echipați cu senzori care vor centra informații despre temperatură, umiditate, nivel de zgomot sau poluare, iar acestea vor fi transmise către un centru de comandă.
În același timp, în Nuenen, un oraș din Olanda, pe stâlpii de iluminat au fost instalate unități cu senzori care reduc sau cresc luminozitatea în funcție de factorii înconjurători. Adică, dacă nu este niciun fel de activitate pe străzi, luminozitatea scade cu 20%, iar dacă trec mașini, bicicliști sau pietoni, intensitatea luminii crește la 100%. Acești senzori comunică unii cu alții pentru a asigura faptul că pietonii sau bicicliștii au lumina necesară pentru a circula pe stradă în siguranță.
De ce stâlpul trebuie să fie urât?
Cum spuneam, stâlpii de iluminat nu sunt cele mai frumoase lucruri care se găsesc în oraș. Dar sunt metode prin care situația poate să fie modificată.
O echipă de arhitecți români, de exemplu, a creat copacul inteligent Green Spots. Acesta se conectează la Internet și poate oferi 4G în orașe, în acest moment, dar și o soluție pentru încărcarea telefoanelor și laptopurilor. Aceștia ar putea fi puși în oraș pentru a înlocui simplele bănci și să creeze niște elemente cheie unde oamenii să se adune și să interacționeze.
Momentan copacii au fost folosiți la festivaluri de muzică pentru a crea zone de recreere și adunare. În viitor, însă, stâlpii ar putea avea un aspect plăcut și să combină iluminatul public, internetul, încălzirea și senzoristica.
Și chiar dacă prețul pentru implementarea soluților de genul smart lighting este ceva mai mare comparativ cu cel al soluțiilor tradiționale, pe viitor acestea vor fi mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor, reducând consumul de energie și poluarea.