Majoritatea antreprenorilor din România afirmă că: este greu să fii antreprenor, nu avem educație antreprenorială, oamenii vor calitate dar caută mereu ieftin și promoții, nu există solidaritate și trebuie să fii mereu atent la cine te copiază, nu există implicare din partea Guvernului pentru a sprijini mediul de afaceri autohton și petrecem prea mult timp muncind și nu putem să avem echilibru viată personală și viața profesională.

Cu toate că multă lume blamează imixtiunea companiilor multinaționale în mediul de afaceri românesc și scoterea de pe piață pe criterii de competitivitate a companiilor 100% românești, antreprenorul și fondatorul clubului de afaceri pentru femei-antreprenor din România, Bianca Tudor, afirmă că, paradoxal, din acest context a răsărit un concept nou și benefic pentru Economia națională, dar și pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc: economia colaborativă.

“Pe scurt, economia colaborativă este un model care te ajută să faci afaceri, împărţind cu alţii bunurile tale. Azi, când vorbim de sharing economy ne gândim în special la Uber, Airbnb, Bla Bla Car, sau chiar marketplace-uri cum ar fi: eBay, ori brandul românesc eMAG; adică platforme online unde oamenii pot face bani împărţind, împrumutând sau vânzând, bunuri şi servicii. Cu alte cuvinte, este un model de tip matrioshka: afaceri care te ajută să faci afaceri. Sharing economy este una dintre tendințele de afaceri cu cea mai rapidă creștere în istorie, cu investitori plasând mai mult de 23 de miliarde de USD în finanțarea capitalului de risc, pentru startup-uri care operează cu un model de business bazat pe economie de tip colaborativ”.

Ca să întelegem mărimea acestor afaceri și potențialul afacerilor cu un model de business de tipul sharing economy, Airbnb ($31.000.000) și Uber ($72.000.000.000) au un capital combinat de piață de $103.000.000.000, care le-ar clasifica pe locul 38 în topul celor mai bogate țări din lume.

4 beneficii ale economiei de tip colaborativ:

  1. Sporirea accesibilității la oportunitățile de angajare independentă
  2. Promovează conceptul de #comunitate și muncă de echipă
  3. Mai multe oportunități de afaceri
  4. Acces mai ușor la finanțare

Ce este și cum funcţionează fondul de investiție pentru femeile-antreprenor?

Cu un model de economie colaborativă, Asociația Elite Business Women Investment Fund reinvestește 40% din valoarea taxei de membru pentru a oferi burse de finanțare start-up-urilor fondate de femei. Lansat în septembrie 2019, Elite Business Women Investment Fund este cel mai inovativ proiect de antreprenoriat colaborativ din România.

Primul pas este înscrierea în clubul de afaceri Elite Business Women, respectiv achitarea taxei de membership. Printre beneficiile afilierii se numără: networking cu femei de afaceri experimentate şi de succes, promovarea propriului business în mediul online, suport din partea clubului de afaceri EBW şi posibilitatea de a înscrie și alte antreprenoare în club. Pentru fiecare nou membru înscris, persoana care face recomandarea primeşte un bonus de 20% din valoarea membershipului. În plus, alţi 20% merg către Elite Business Women Investment Fund.

Membrele Elite Business Women au acces la toate planurile de afaceri depuse online de către aplicanţi şi, tot online, vor vota business-ul care consideră că ar trebui finanţat. Pentru mai multe detalii - https://ebw.business/investment-fund