- Adeo Ressi e fondator al Founder Institute, unul dintre cele mai mari incubatoare de startup-uri la nivel mondial.
- Într-un podcast cu start-up.ro a vorbit despre eșecul modelului actual de creștere al startup-urilor și efectul negativ asupra societății creat de Amazon, Apple, Uber sau alte firme.
- Ascultă podcast-ul start-up.ro pe toate platformele de streaming dacă apeși aici.
- Mai jos avem embed ca să asculți direct în articol.
Adeo Ressi este un antreprenor și investitor american, fondator la TheFunded și Founder Institute. A reușit să construiască două business-uri de un miliard de dolari până la vârsta de 28 de ani, Game Trust și Total New York, pe care le-a vândut ulterior. A fost în board-ul X Prize Foundation, a fost coleg de apartament cu Elon Musk, iar apoi a pus la cale cel mai mare incubator din lume, Founder Institute.
Scopul Founder Institute e să combată riscul de eșec și să globalizeze mentalitatea din Silicon Valley. Din acest motiv, incubatorul are deschise peste 200 de capitole (orașe) în toată lumea, inclusiv Founder Institute București.
Antreprenoriatul între vocație și muncă permanentă
Am vorbit cu Adeo despre diferența dintre vocație și muncă atunci când e vorba de antreprenoriat și cât înseamnă pasiune pentru a dezvolta o afacere sustenabilă.
„Despre mine poți să zici că sunt un inginer societal. Mă uit la imaginea de ansamblu a lumii ca să fac societatea mai frumoasă. Am aplicat acest mecanism în domeniul antreprenoriatului. Am început ca antreprenor și am construit două companii de un miliard de dolari. Vocația mea e de inginer societal și am aplicat această vocație muncind în domeniul antreprenoriatului”, povestește Adeo.
„Vreau să ajut oamenii din mai multe zone din lume, să creeze entități care au un scop și care nu doar că oferă putere individului, dar fac lumea mai frumoasă. Istoric vorbind, în business a fost multă centralizare până acum. Dar ca inginer societal, dacă te uiți la viitor, văd o mișcare spre descentralizare”, spune Adeo Ressi.
Un deceniu al schimbării
„Banii sunt un mod de a ajunge la un scop. Astăzi banii au devenit, însă, un scop în sine, nu un mod. Și da, te gândești că dacă vrei să salvezi societatea, nu ar trebui să ai bani mai întâi? Hai să ne gândim la Bill Gates și vom afla că nu, nu trebuie. Bill are toți banii din lume și a cheltuit sute de milioane de dolari ca să construiască o toaletă. Nu a reușit. A fost un eșec”, explică Ressi.
„Am intrat în deceniul schimbării când trebuie să atingem scopurile de dezvoltare sustenabilă impuse de Organizația Națiunilor Unite până în 2030. Cred că nicio afacere mare a acestui deceniu nu va mai exista dacă nu se bazează pe aceste scopuri de dezvoltare durabilă”, explică Ressi.
„Două pericole endemice au apărut în lumea startup-urilor. Corecția e pe drum. Primul lucru endemic și prostesc a fost hiperfinanțarea pentru a ajunge la hipercreștere. A dus la niște consecințe neintenționate care au stricat societatea. Exemplele pot fi văzute la Uber sau Lyft. Hiperfinanțarea a creat o piață a muncii volatilă, unde șoferii cumpără mașini scumpe, încep să facă bani, dar Uber sau Lyft reduc tarifele, așa că au creat de multe ori o situația de servitudine, unde șoferii lucrează la Uber doar ca să poată să plătească pentru mașina aceea achiziționată ca să o conducă pentru a face bani”, spune Adeo Ressi despre problemele aduse de economia sharing.
„Avem giganți neprofitabili ca Uber sau WeWork care fac rău societății. Dacă vei crește rapid, unele lucruri vor fi greșite. Vei trece peste probleme și te vei concentra doar pe creștere. Exemplele sunt multiple. Uită-te la Apple. Am cumpărat un cablu de un dolar cu 50 de dolari. În timpul acesta Apple stă pe o tonă de cash și asta nu ajută societatea și umanitatea cu nimic. Ba chiar mai mult au probleme cu fabricile lor și în unele am putea vorbi chiar și de sclavie modernă”.
„Nu vom repara Apple. Compania aceasta e stricată până-n măduva oaselor. Nu vom corecta Amazon sau Facebook. Ce trebuie să facem e să construim noi modele de business. Mă bucur că modelul superfondurilor de tip Softbank a eșuat și a eșuat rapid”.
„Avem nevoie de noi modele de business create de oameni buni, avem nevoie de investitori buni, de reglementări bune și să creăm o nouă generație de unicorni care să înlocuim Google, Facebook, Amazon sau Apple, care nu au un impact pozitiv asupra umanității”