Valerio Rizzo este doctor în neuroștiințe și în neurofiziologie, studiind de mai bine de 14 ani creierul uman. Cu un accent italian plăcut, el explică tainele AI-ului, încearcă să le descifreze, și lucrează îndeaproape cu alți experți Lenovo, dar și cu echipele de vânzări, pentru a ajuta la implementarea unor soluții personalizate, care chiar să aducă plus-valoare.
Compania Lenovo e asociată mai degrabă cu laptopuri pe care te poți baza, dar activează și pe piața de AI și machine learning încă din 2017, oferind servicii complete de high-performance-computing (HPC), edge computing, data centere și analiză a datelor. Lenovo colaborează cu universități din întreaga lume, integrând un supercomputer și în România, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
Printre proiectele la care Lenovo s-a implicat pe partea de AI în ultimii ani se numără și o soluție numită Coffee Bean Defects Detectioni . ”E aproape o soluție Do It Yourself - ai un selector printat 3D care stă pe banda rulantă pe care trec boabe de cafea, dar și o cameră care scanează și trimite un feed video către un supercomputer care analizează care boabe sunt bune și care nu sunt bune. Acest sistem ajută la o selecție mai rapidă a boabelor de cafea și permite unei ferme mici să ofere o calitate mai mare, deci să fie mai competitivă”, a explicat Rizzo.
Un alt exemplu în care tehnologiile ultramoderne ale Lenovo sunt aplicate business-urilor mai tradiționale îl reprezintă o soluție care monitorizează recoltele folosind imagini luate din satelit și care permite optimizarea culturilor. ”Fiecare imagine are peste 25 de MB, deci sunt mulți pixeli de procesat. Așa că ne-am folosit de infrastructura noastră și de un software dezvoltat intern pentru a procesa toată încărcătura. Pentru că de multe ori clientul nu are experiență de muncă cu un HPC, folosim un software special care reduce complexitatea unei astfel de operațiuni, astfel încât oricine să se poată folosi de Inteligența Artificială”, a mai explicat Rizzo.
„Startupurile sunt doar companii dispuse să riște”
Lenovo vine în ajutorul IMM-urilor nu doar cu hardware și software, dar și cu workshop-uri gratuite prin care antreprenorii din lumea întreagă pot lua contact cu Inteligența Artificială și pot înțelege cum astfel de soluții îi pot ajuta să își optimizeze business-urile.
”Începem de la zero. Uneori, antreprenorii vin și te întreabă despre soluțiile de Inteligență Artificială. Dar asta poate însemna orice. Așa că trebuie să îi înveți ce înseamnă cu adevărat AI. Uneori, poate au nevoie, de fapt, de un Sistem Expert, nu de AI, de machine learning sau deep learning. Deci există acest prim pas prin care educăm clienții și încercăm să ne dăm seama împreună de ce soluție ar avea nevoie. Apoi, pot face brainstorming cu data scientist, pot lucra împreună cu partenerii noștri la un Proof of Concept - unii dintre partenerii noștri sunt specializați în computer vision, alții în natural language processing, în speech recognition”, spune expertul neuroscience.
Venind vorba despre parteneri, am vrut să aflu dacă printre companiile alături de care Lenovo își dezvoltă soluțiile de AI se numără și startupuri. Rizzo a dat o definiție foarte bună a startupurilor - ”sunt companii care sunt dispuse să își asume riscuri pe piețe neexplorate”. Lenovo CDG lucrează îndeaproape cu astfel de companii, iar unul dintre cele mai bune exemple este startupul byteLAKE.
”Cei de la byteLAKE sunt oameni extrem de pricepuți și lucrăm cu ei pentru a defini noi frontiere în lumea Inteligenței Artificiale. Au dezvoltat un sistem bazat pe o nouă metodă de deep learning, numită federated learning. Prin această metodă poți antrena parțial modele în edge. Deci ai un computer de putere mică capabil să proceseze datele și să genereze un model chiar în edge. Acest model e trimis la data center și e unit cu alte modele, optimizat și trimis înapoi la edge. Asta înseamnă o analiză mai rapidă și mai eficientă a datelor. Acesta este doar unul dintre exemplele colaborării noastre cu startupurile. Astfel de parteneriate funcționează, deoarece oamenii sunt suficient de flexibili și pot creea soluții diferite. Startupurile nu au o moștenire pe care să o urmeze, nu sunt legate de anumite tehnologii, așa că pot ieși din tipare și pot merge mai departe de soluțiile actuale pentru a găsi noi metode de a rezolva problemele”, a detaliat omul de știință.
„România ar putea deveni un nou Berlin sau Silicon Valley”
În ceea ce privește regiunea și, în special, România, Dr. Valerio Rizzo are o părere foarte bună. ”Universitatea Babeș-Bolyai a implementat un cluster inteligent Lenovo, o investiție mare pentru una dintre cele mai apreciate universități din Europa, deci îți poți face o idee foarte bună privind evoluția pieței. (....) Ce văd și, în același timp, ce sper, este că România va ajunge un nou Berlin, poate următorul Sillicon Valley din punct de vedere al inovației. Aptitudinile există, resursele umane la fel, iar cu investiții în infrastructură, precum cea de la Universitatea Babeș-Bolyai, cred că viitorul este unul strălucit”, a opinat el.
Revenind la soluțiile Lenovo, Rizzo consideră că principalul avantaj este pachetul complex de servicii oferite când vine vorba despre implementarea serviciilor de AI. ”Majoritatea competitorilor noștri vin doar cu «metalul gol». Avem experiențe cu unii clienți care au achiziționat hardware de la alți vendori, hardware pe care nu au putut să-l folosească cum trebuie. Ce facem noi aduce cu adevărat valoare în ceea ce privește dezvoltarea de sisteme și soluții AI”, explică expertul Lenovo.
Lenovo oferă soluții AI modulare care pot fi extinse sau restrânse în funcție de nevoile fiecărui client. În loc să achiziționeze un server mare care nu le rezolvă problemele, clienții sunt sfătuiți să înceapă cu un hardware mai mic, pe care să adauge treptat componente. Pe lângă asta, există un proces foarte bine pus la punct de consultanță și suport, dar și un software unic, ușor de folosit.
Rizzo recunoaște, însă, că AI-ul și adopția AI-ului se află la început de drum. ”Ideea că toate business-urile au integrat deja soluții de AI este doar hype. Majoritatea companiilor încă experimentează, fac proof of concept. E un moment bun pentru IMM-uri să încerce diverse soluții. Chiar dacă nu ajungi să implementezi tehnologia acum, ai parte de un proces educativ care te ajută să înțelegi provocările și tehnologia, să înțelegi ce return of investment vei avea, ce costuri totale vor fi. Deci poate faci un proof of concept și vezi că poate un muncitor performează mai bine decât o mașinărie, sau că nu ai o creștere atât de mare a eficienței - dar vei ajunge într-un punct în care vei înțelege în totalitate tehnologia, iar când aceasta va fi evoluat suficient de mult încât să merite implementată cu adevărat, vei ști ce să cumpări, cum să implementezi și cum să gestionezi totul. Altfel, dacă rămâi complet ignorant față de aceste tehnologii vei rămâne cu siguranță în urma competitorilor”, a detaliat Rizzo.
Legat de muncitori și de mașinării, de temerile tuturor privind un viitor în care roboții ne vor fura locurile de muncă, am vorbit cu Rizzo despre conceptul de ”augmented intelligence”. Lenovo CDG vorbește mult despre cum oamenii pot lucra împreună cu mașinăriile pentru rezultate cât mai bune.
Oamenii vor lucra împreună cu mașinăriile inteligente
”Eu văd un viitor în care va exista o schimbare a pieței de muncă - e ceva la care societatea se gândește deja și cred că vom depăși orice obstacol prin reeducarea muncitorilor și prin înlesnirea învățării de noi aptitudini. Nu cred că oamenii vor muri de foame, nici că vor ajunge pe străzi. Un exemplu de oameni care lucrează îndeaproape cu noile tehnologii ține de realitatea augmentată. Avem un proof of concept care intersectează AI cu AR pentru mediile industriale. Să zicem că ai un muncitor în fața unei benzi pe care trec componentele unui motor ce trebuie asamblat. Acel muncitor trebuie să recunoască rapid toate componentele. Ce facem noi este să grăbim acest proces folosind ochelari de realitate augmentată și un AI cu computer vision. Când poartă astfel de ochelari, muncitorul vede exact unde trebuie montată o anuită componentă. De asemenea, o soluție similară poate fi folosită pentru protecția muncitorilor - o pereche de ochelari inteligenți poate detecta un pericol pe care omul nu l-ar putea preveni și l-ar putea avertiza în timp util. Dar nu vorbim doar despre muncitori - radiologii s-ar putea folosi de AI pentru pentru a identifica mai rapid o boală sau o anomalie pe o radiografie”, a detaliat expertul.
Lenovo are propriile soluții hardware pentru aceste concepte - de la ochelari de realitate augmentată, până la camere speciale pentru treburi ce țin de computer vision.
În final, fiindcă stăteam de vorbă cu un doctor în neuroscience și neurofiziologie, am vrut să aflu de la Valerio Rizzo cât de aproape sau de departe suntem de momentul în care computerele vor putea gândi la fel ca oamenii. Răspunsul a fost unul care ar trebui să-i calmeze pe cei care se tem că Inteligența Artificială ne va putea lua locul în totalitate în viitorul apropiat. ”Dacă vrem să construim ceva similar creierului uman, trebuie mai întâi să ne întrebăm câte știm, de fapt, despre creier. Nu știm foarte multe despre cum funcționează creierul. (...) Deci nu, nu cred că acel moment va veni prea curând. Se lucrează la asta, dar nu cred că se va întâmpla curând”, a conchis Rizzo.