În cadrul programului, BCR are un plafon maxim de 3,4 miliarde de lei, astfel că valoarea totală a finanțărilor totale acordate de bancă prin intermediul IMM Invest poate ajunge la 4 miliarde de lei.
Prin lansarea ghidului, BCR își propune să îi sprijine pe antreprenorii afectați de contextul actual, prin acordarea de consiliere și informații care să îi ajute să treacă peste situația economică dificilă. Cu același scop, BCR a lansat în luna aprilie, în cadrul programului de educație antreprenorială Școala de Business, modulul de educație financiară Soluții inteligente pentru antreprenori pe timp de criză, cu sfaturi din partea specialiștilor despre cum pot afacerile să optimizeze fluxul de numerar, dar și ce ajutor pot primi din partea statului în astfel de situații. Informațiile despre IMM Invest vor fi disponibile începând cu 11 mai și pe platforma www.bcrscoaladebusiness.ro, care a ajuns la 6.000 de utilizatori.
„Suntem o bancă solidă, disciplinată și flexibilă, care a ieșit mai puternică din crizele economice din trecut. Pentru că ne preocupă sănătatea financiară a clienților noștri, vrem să le împrumutăm cât mai mult din reziliența noastră prin soluțiile pe care le oferim pentru a-i ajuta să treacă peste acestă perioadă dificilă. Ne-am luat angajamentul ca toți antreprenorii care vor solicita o finanțare vor primi răspuns și îndrumare din partea echipei BCR, indiferent dacă vor primi sau nu credit. Fabricat și creat în Romania nu mai trebuie să fie doar un slogan de vânzări, este o necesitate critică pentru revenirea din criză”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.
Ghidul IMM Invest, care poate fi accesat gratuit pe site-ul BCR www.bcr.ro/imm-invest, oferă informații despre:
- Cum poate fi accesată finanțarea prin programul IMM Invest
- Ce pași trebuie urmați pentru primirea finanțării
- Ce produse pot fi accesate
- Care sunt criteriile de eligibilitate
- Ce documente sunt necesare
Programul IMM Invest permite afacerilor mici și mijlocii afectate de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea de credite/linii de credit garantate de către statul român prin intermediul Fondului Național pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Ce tipuri de finanțări pot fi accesate:
Credite pentru investiții până la maximum 10 milioane de lei pentru companii microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii
- Maximum 80% garanție de stat aplicată la principal
- Maturitate: 72 luni
- Perioada de grație: maximum 18 luni
- Dobânda: ROBOR 3M + 1,99%
- Garanții colaterale, care împreună cu garanția de stat și ipoteca legala imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor achiziționate din credit acoperă în proporție de cel puțin 100% din valoarea finanțării
Credite pentru capital de lucru (linie de credit sau credit în rate) de până la:
- 500.000 de lei pentru microîntreprinderi
- 1 milion de lei pentru întreprinderi mici
- 5 milioane de lei pentru întreprinderile mijlocii
- Maximum 80% garanție de stat aplicată la principal (credite de până în 1 milion de lei) și maximum 90% garanție de stat aplicată la principal (credite de până în 5 milioane de lei)
- Maturitate: 36 luni, cu posibilitatea de prelungire pe încă 36 luni (din care ultimele 12 luni rambursare în rate)
- Dobânda: ROBOR 3M + 2,45%
Ghid IMM-Invest BCR by start-up.ro on Scribd