Crama Săptămânii | Domeniile Averești, posibil cea mai bună Busuioacă din țară
În această nouă săptămână ne urcăm imaginar în mașină și ne îndreptâm spre cea mai nord-estică parte a României – spre satul Averești, podgoria Huși, la 65 de km de Iași și 15 km de Huși – județul Vaslui. Aici poposim la Domeniile Averești!
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
Povestea de la Huși începe in anii 1847 cu boierul Ștefan Negruzzi, școlit la Paris, ce avea să sa fie considerat mai apoi pionier al viticulturii românești, împreună cu talentatul oenolog francez Rene Faure se hotărăsc să înființeze o plantație de 30 de ha de viță de vie la Averești, folosind soiuri locale dar și soiuri aduse din Franța.
Intuind că terroir-ul zonei Huși este unul aparte au început să integreze aici concepte și practici de viticulture modernă.
Din practicile vremii merită să menționăm că cei doi au înființat în podgoria de la Huși primul sistem de irigare cu țevi al viței de vie din România. Ansamblu ce avea un sistem care funcționa prin “lovitura de berbec” (adică gravitațional), adus din Germania. Apa era captată de undeva din vale, diferențele de altitudine fiind de câteva sute de metrii, apoi prin presiune, o urca și iriga vița nobilă plantată pe coamele dealurilor , la vreme respectivă ne existând curent electric.
Eforturile celor doi sunt răsplatite, în anul 1900, la Averești se găsea cea mai modernă podgorie a României care concura cu cele mai bune din Franța. Aici se cultivau soiuri internaționale precum Merlot, Cabernet Sauvignon sau Aligote. Însă francezului i se datoarează și renașterea soiurilor vechi românești, Zghihară și Busuioacă.
C-am adus vorba de Busuioacă, iată și propunerea mea pentru vinul săptămânii: Diamond – Busuioacă de Averești sau cum bine rezumă producătorul gama de vinuri din care face parte acest rose de poveste “The Joy of Living”. N-ai cum să spui altceva decât că te bucuri de viață că ai în pahar acest vin.
Busuioaca este un soi de poveste ce te plimbă ca în serile copilărie prin grădinile pline de trandafiri înfloriți, ce te face să-ți amintești gustul piersicilor zemoase de altă dată, al căpșunelor culese din grădina bunicilor și al busuiocului proaspăt prins în părul Cosânzenelor.
Este un soi atât de autentic și de inconfundabil încât ai zice că nu are cum să se fi născut în altă parte decât în Moldova cea veselă și generoasă, lume a basmelor și a legendelor. Și chiar ai dreptate pentru că soiul este născut în podgoria de lângă Huși, la Bohotin.
Vinul ăsta, Diamond Busuioacă de Averești, este după părerea multora cea mai buna versiune a soiului vinificat în sec din România și va satisface atât pe doritorul de rose răcoros, cât și cel ce caută vinul cu arome definite, dar și pe cel ce dorește să plece în călătoria de descoperire a vinurilor. Eu aș spune că cea mai bună asociere pentru acest vin este o companie care-ți place, dar dacă aș alege preparatele perfecte pentru Busuioacă sigur ar fi brânzeturile noastre proaspete, un pește de râu cum ar fi păstrăvul sau de ce nu o porție generoasă de midii de Marea Neagră.
Vinul se găsește pe www.desprevin.ro, în pachetele: MOLDOVENCE APRIGE, PREMIUM Averești și ALMOST ALL RED.
Sunt locuri în România unde frumosul, romanticul și tradiția se întrepătrund, dând naștere unui veritabil izvor de emoții și trăiri. Domeniile Averești este unul dintre acestea, este zona în care se transpune povestea vinului de legendă în realitate.
Începând din 2010, familia Duluțe, la Averești a început revigorarea viticulturii la standarde de excepție, aducând astăzi pe piața din România vinuri de calitate, autentice.
Replantarea viilor până la un număr de 650 hectare de viță nobilă în prezent, construirea unei crame ultramoderne și formarea unei echipe de oenologi și viticultori experimentați, specialiști de înaltă clasă, vorbesc despre pasiunea și dedicația echipei de la Averești.
Oamenii locului păstrează un vechi obicei: la finalul fiecarei recolte îngroapă în cel mai răcoros loc al pivniței prima sticlă de vin obtinută din respectivul an ca ofrandă adusă plantațiilor și celor ce au muncit aici de-a lungul vremii.
Din Moldova, cu și despre vin! Bucurați-vă!