- 29 Septembrie 2020
- Opinii
Vinurile săptămânii: Incursiune în licorile din Africa de Sud
Deschidem o nouă săptămână pe desprevin.ro cu poveștile colorate și vinurile delicioase ale Africii de Sud. În România se comercializează puține vinuri din această țară. Dar din această selecție mică, există și câteva destul de interesante. Așa că ne-am propus ca pe perioada celor 7 zile să spunem câteva dintre poveștile țării.
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
Și vom începe cu cea a zilelor noastre, mai exact la perioade de pandemie Covid-19.
Toate țările, toți oamenii sunt afectați în moduri diferite , dar putem spune că această perioadă a afectat cel mai puternic Africa de Sud. În primul rând, prin măsurile extreme luate de Guvern în perioada 27 Martie - 19 August prin care au interzis consumul, implicit vânzarea de băuturi alcoolice și de tutun.
Asta a făcut ca producătorii de vin să fie blocați pe perioada pandemiei cu stocul de vin fără a-l putea valorifica. În perioada de lockdown a fost interzis chiar și exportul, Africa de Sud fiind unul dintre top 10 țări exportatoare din lume.
Situația creată a indignat atât populația, producătorii de vinuri, care se aflau într-o situație fără precedent, cât și profesioniștii din industria vinului din toată lumea. Astfel, s-a creat la nivel mondial campania de promovare a consumului de vinuri din Africa de Sud #SaveSAwine, pentru a putea ajuta cele 533 de crame operaționale din țară, cei 2 778 de fermieri ce se ocupă cu cultivarea viței de vie.
Ne-am alăturat și noi campaniei și am hotărât să aducem mai aproape un strop din minunatele vinuri ale Africii de Sud pe www.desprevin.ro în selecțiile de săptămâna asta.
Africa de Sud, în lumea vinurilor, este definită de două soiuri de struguri, am putea sa-i numim “exotici”. Anume Chenin Blanc și Pinotage.
De departe cel mai cultivat soi al Africii este Chenin Blanc - 19 000 ha. Strugure alb, originar de pe Valea Loarei, Franța. Pare mult, însă suprafața cultivată în trecut era și mai mare, trendul fiind descrescător, astăzi strugurele fiind folosit de cele mai multe ori pentru a obține vinuri albe de calitate.
“Misterios și răbdător, niciodată evident, dar atât de rafinat și profund satisfăcător încât simți, fără să știi, nevoia de a experimenta din nou acea frumusețe diafană și captivantă - așa este adevărata natură a Cheninului.” - Ken Forrester
Iată și exemplul perfect pentru acest tip de vin - Ken Forrester winery - Reserve Old Vine Chenin Blanc, vin cotat de Tim Atkins Master of Wine cu 91 de puncte ce se găsește în pachetul ONLY CHENIN BLANC.
Al doilea, Pinotageul, considerat emblema țării, obținut la Universitatea din Stellenbosch în 1925, prin încrucișare a două soiuri pur franțuzești: Pinot Noir și Cinsaut. Rezultatul încrucișării celor două soiuri a fost neașteptat. Strugurii obținuți aveau o culoare extrem de închisă, iar vinul pe care l-au creat era îndrăzneț, bogat în tanin și culoare - total diferit de părinții săi. În ciuda diferenței de aromă, Pinotage va deveni în cele din urmă al 2-lea cel mai plantat struguri din Africa de Sud.
Exoticul Pinotage este surprins perfect în splendoarea sa de producătorul de vinuri premium Warwick Estate, în unicul 2014 Old Bush Vines. Un vin de experimentat, diferit și îndrăzneț. Se potrivește de minune cu cărnurile gătite în stil arăbesc, condimentate cu zaatar și chilli. Warwick Estate Old Bush Vine Pinotage este definit de arome de coacăze negre, mure, de tușe de fum și condimente. Se găsește în număr limitat de sticle în pachetul PINOTAGE AND “COUPAGE”, pe același www.desprevin.ro.
Vă lăsăm în compania vinurilor luxuriante ale Africii, vă poftim să comandați cât mai multe pentru a susține campania #SaveSAwine și vă încurajăm să vă bucurați cât mai mult de vin.