Lectură de 4 min

De ce un smartphone 5G e o investiție pentru viitor

Abonează-te pe  
Astăzi vreau să vorbim din nou despre rețelele viitorului și despre toate beneficiile pe care le va aduce tehnologia 5G.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

5G e o temă pe care am abordat-o de mai multe ori pe start-up.ro, un subiect foarte important, având în vedere impactul pe care această tehnologie îl va avea asupra vieților noastre și asupra societății.

Dar astăzi nu vreau să ne concentrăm pe Internet of Things și pe orașele inteligente ale viitorului, ci pe dispozitivele pe care le avem mereu în buzunar, adică pe smartphone-uri.

În ultimele zile, am testat trei smartphone-uri 5G de la Motorola - motorola razr 5G, moto g 5G și moto g 5G plus. Le-am scos chiar la plimbare prin București pentru a afla cât de dezvoltată e rețeaua în Capitală și rezultatele obținute au fost surprinzător de bune în toate zonele vizitate de noi.

Iar în clipul de astăzi vreau să analizăm exact cum se întrevede viitorul apropiat în care acoperirea 5G este la 100% în toată țara și să vedem cum va evolua relația noastră cum tehnologia în era vitezelor gigabit pentru internetul mobil.

motorola razr 5G, moto g 5G plus și moto g 5G au în comun același cip 5G de la Qualcomm care le permite viteze de download de până la 3,7Gbps. În testele noastre, ne-am apropiat de viteze de aproape 600Mbps - viteze foarte bune care vor continua să crească pe măsură ce operatorii vor extinde și mai mult acoperirea, instalând mai multe antene.

De fapt, aici este secretul unei rețele 5G de putere mare - spre deosebire de rețelele de generație anterioară, care emit semnale puternice pe distanțe foarte lungi, semnalul rețelei 5G este sub forma unor unde mai scurte și mai puțin puternice, deci este nevoie de considerabil mai multe antene 5G pentru a genera o acoperire la fel de mare.

Totuși, la momentul actual, puterea este surprinzător de mare, având în vedere că abia s-a trecut la implementarea echipamentelor de rețea. Să o luăm altfel - la o viteză de 600Mbps (megabiți pe secundă), ai o rată de descărcare de aproape 75MB/s (megabytes pe secundă). Asta înseamnă că un fișier 1GB se va descărca în aproximativ 13 secunde. Ești plictisit în metrou? Scoți telefonul, descarci orice joc vrei și în câteva secunde deja te poziționezi în topul clasamentului. La fel - vrei să vezi un film? Nu are timp să se facă popcornul până când e gata downloadul.

Iar partea cea mai tare este că există operatori de Internet fix care nu pot oferi prin cablu genul acesta de viteze. Spre exemplu, dacă optezi pentru un abonament prin fibră cu viteză maximă de 500Mbps, aia e viteza maximă la care poți spera. Pentru că viteza reală va fi probabil în jurul valorilor de 250-300Mbps.

Practic, e ușor să ne imaginăm un viitor în care smartphone-ul nostru, folosit pe post de hotspot, ne oferă o conexiune mai bună decât cea prin cablu. Iar atunci când vom fi plecați prin vacanțe, dar vom mai avea treburi de rezolvat, nu ne vom mai baza pe conexiunile foarte slabe din hoteluri, ci vom avea un abonament 5G nelimitat, un smartphone compatibil și toată banda care ne va trebui pentru a descărca și încărca rapid fișiere mari.

Dar conexiunea 5G nu e doar despre viteza de descărcare. Iar viitorul gamingului mobil e mult mai interactiv decât îți imaginezi mulțumită acestui tip de conexiune. Unul dintre factorii cheie ai rețelei 5G ține de latență.

Latența reprezintă timpul în care un mesaj transmis prin internet ajunge la destinație. Cu cât mai mică e latența, cu atât conexiunea e mai potrivită pentru anumite sarcini. De exemplu, industria auto așteaptă cu sufletul la gură răspândirea conexiunilor 5G, deoarece mașinile autonome, care se conduc singure, vor fi mult mai sigure și mai precise. Practic, acestea culeg date despre trafic, le trimit către un server, iar serverul trimite înapoi o comandă - ”oprește, e un pieton pe trecere”, de exemplu. Cu cât informațiile ajung mai rapid la server și de la server înapoi la mașină, cu atât siguranța acestor mașini autonome crește.

Dar să revenim la smartphone-uri. Latența este responsabilă și pentru experiența pe care o avem în jocurile online multiplayer. Dacă latența este mare, atunci noi nu vedem mișcarea adversarului în timp real, ci cu o întârziere care ne poate face să credem că avem ținta în vizor când, de fapt, adversarul a ajuns deja în spatele nostru, iar ținta suntem noi. O latență mică va oferi o experiență de gaming online mult mai bună, iar asta nu poate decât să ne entuziasmeze.

Dar nu e vorba doar despre jocurile multiplayer aici, ci și de jocurile de VR și de AR și de tot conținutul interactiv de acest gen.

Când combini un smartphone performant cu downloadul rapid al rețelelor 5G și latența mică, atunci obții experiențe pe care nu le-ai fi crezut posibile până acum. Deja am văzut o serie de jocuri VR și AR simpatice, dar aceste formate vor evolua cu mult când rețelele 5G vor fi omniprezente. Imaginează-ți să îți îndrepți smartphone-ul către cer și să combați în timp real o invazie extraterestră ce are loc deasupra cartierului tău. Sau să joci jocuri de VR cu grafică incredibil de avansată, prin cloud, pe dispozitivul mobil. Sau să mergi la un concert în VR, sau să explorezi straturile High-Tech ale orașului prin aplicațiile AR care aduc noi informații peste clădirile pe care le parcurgi zilnic.

Așadar, 5G nu schimbă doar timpul în care ți se descarcă cel mai recent episod din serialul preferat. Schimbă modul în care consumăm divertismentul, în care muncim, schimbă felul în care ne jucăm și perspectiva noastră asupra orașului. Un telefon 5G achiziționat acum nu e doar un telefon, e o investiție în viitor și un mod de a le arăta operatorilor și dezvoltatorilor de aplicații că există interes pentru această tehnologie. Și chiar dacă rețeaua e abia la început, un smartphone 5G poate să îți ofere deja avantaje importante, iar în ceea ce privește bugetul nu trebuie să îți faci griji - există câte un telefon 5G Motorola pentru orice buzunar.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: