Lectură de 5 min

Review Lenovo ThinkPad X1 Fold - primul PC pliabil din lume

Abonează-te pe  
Lenovo X1 Fold este primul PC pliabil din lume. Am început cursa nebună pentru dispozitive pliabile cu telefoane precum Fold, Mate Xs sau Motorola Razr, iar acum Lenovo vine cu Thinkpad X1 Fold, un computer care la prima vedere poate fi confundat cu o agendă sau cu o carte.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Lenovo ThinkPad X1 Fold este primul PC pliabil din lume. Un dispozitiv pentru care entuziasmul meu a crescut cu fiecare utilizare. Dar pentru început să vorbim despre design.

Design

Atunci când este închis PC-ul seamănă cu o agendă sau o carte. Are o grosime de aproape două degete și are o înălțime de o palmă și jumătate. Este un computer care încape într-un ghizodan, geantă sau poșetă. Exteriorul este unul de piele și este plăcut la atingere. Singura parte care ar putea da de col acest computer sub acoperire este această parte lucioasă peste care este aplicat stickerul Intel. Brandingul este minimal și poți vedea scris într-un colț Thinkpad X1 și pe spate Lenovo.

Când o desfaci, lucrurile se schimbă și ți se dezvăluie un ecran OLED de 13,3 inci și ai de-a face cu o tabletă, dar una care se poate îndoi cum vrei tu. PC-ul este ținut în poziția pliată cu ajutorul unor magneți puternici. Există un spațiu vizibil atunci când este închis, dar asta poate fi rezolvat cu ajutorul tastaturii bluetooh opționale. Plierea și deplierea este satisfăcătoare, iar aici spre deosebire de telefoane nu sunt vizibile cutele pe mijloc în timpul utilizării. Dacă ai ecranul stins poți vedea la un anumit unghi cele trei locuri unde se îndoaie ecranul. O altă diferență față de smartphone-urile pliabile este faptul că acea cută nu se simte la atingere, ceea ce e fantastic.

Are două butoane pentru reglarea volumului, un buton pentru pornire, două difuzoare Dolby Atmos și două porturi USB-C. Drept urmare încărcarea se face cu un încărcător mic USB-C de 65 de wați și bateria suportă fast charging. Deci vei avea nevoie de un adaptor pentru toate nevoile de conectivitate.

Display-ul este un OLED cu o rezoluție 2K (2048 pe 1536 de pixeli), este sensibil la atingere, acoperă 95% din gamutul de culoare DCI-P3 și are o luminozitate maximă decentă de 300 de niți.

Display-ul este mult mia bun decât m-aș fi gândit. Arată excelent, iar faptul că este OLED înseamnă un contrast ridicat. Scrisul, animațiile și iconițele sunt detaliate și clare, culorile sunt bine redate și plăcute ochiului și mi-a făcut plăcere să lucrez cu un asemenea ecran, dar și să urmăresc filme sau să mă joc. Experiența este completată de un sistem cu două difuzoare destul de puternice și X1 Fold scoate un sunet bun și are un volum destul de ridicat, iar integrarea Dolby Atmos se simte.

Mi se pare ca e unul dintre dispozitivele pe care le vedeam în filmele SF din trecut. Într-o oarecare măsură seamănă cu tableta pliabilă din Westworld. Nu? Păstrând proporțiile, bineînțeles. Și acum să vedem ce putem face cu acest pc pliabil.

Moduri de utilizare - ThinkPad X1 Fold

Fiindcă poate fi îndoit ecranul asta duce la mai multe posibilități de utilizare. Avem modul clasic de tabletă pe verticală sau orizonatală. Apoi avem sub formă de mini PC și mai avem modul monitor unde folosești mecanismul de sprijinire inclus și folosești X1 Fold cu un mouse și o tastatură. Fiecare mod are avantaje și dezavantaj. De exemplu, poți folosi X1 Fold ca o tabletă când te uiți la filme, clipuri sau faci browsing. Mai mult, ca să fie mai confortabil de ținut, poți îndoi ecranul puțin și să-l sprijini ca pe o carte mare cu o singură mână.

Apoi avem modul mini-PC/laptop când avem nevoie de tastatură pentru un flux de lucru ceva mai activ (scris, documentare, browsing). Și în final avem modul de utilizare care este favoritul meu deoarece îmi permite să mă bucur de ecranul mare și frumos, imitând o experiență de desktop.

Acestă mică tastatură este opțională și se vinde separat și este o adiție binevenită pentru un asemenea dispozitiv. În modul mini-PC poți folosi tastatura virtuală, dar experiența de scriere nu este ideală. Soluția este să folosești această tastatură bluetooth ce se poate pune pe partea de jos a laptop-ului și rămâne acolo tot cu ajutorul magneților.

Ai inclus chiar și un mic trackpad care este plăcut la atingere și are un click satisfăcător, dar este foarte mic și cam prinde click-uri accidentale, din păcate. Tastatura nu este rea având în vedere dimensiunile, iar tastatele sunt destul de late și au un key travel decent. Totuși vei avea nevoie de un timp de acomodare destul de lung pentru a scrie fluent și fără greșeli. Iar dacă scrii în limba română acest timp se dublează deoarece trebuie să folosești alte taste decât ești obișnuit pentru literele cu diacritice.

Tot pentru interacționare cu PC-ul poate fi folosit și stylusul. Poți naviga cu ajutorul lui sau poți scrie sau desena.

Acestea sunt numeroasele scenarii de utilizare pentru un asemenea gadget. Și X1 Fold se pliază pe diferitele nevoi ale utilizatorilor, daca îmi permiteți. Si acum să vedem ce se ascunde în carcasă și la ce performanțe să te aștepți.

Performanță și autonomie

Lenovo ThinkPad X1 Fold funcționează cu ajutorul unui procesor Intel Core i5-L16G7 cu 5 nuclee și 5 fire de execuție ce rulează la o frecvență de bază de 1,4 Ghz și ar avea una turbo boost de 3 GHz. Acest precesor Lakefield a fost gândit pentru tablete și PC-uri compacte și este format dintr-un nucleu performant Sunny Cove și patru Tremont. Cele patru ating o frecvență boost maximă de 1,8 GHz, iar Sunny Cove ajunge până la 3 GHz.

Acesta este ajutat de 8 GB memorie RAM, iar spațiul de stocare vine sub forma unui SSD M.2 de până la 1 TB. Nu avem placă video dedicată și trebuie să nemulțumim cu cea integrată UHD.

Am folosit PC-ul majoritatea timpului pentru muncă de birou adică scris, navigare pe internet, mailuri, mesagerie, ceva editare foto și nu am întâmpinat probleme. Am rulat și niște teste de benchmark și am obținut 2417 puncte în PCMark 10 cu rezultate bune în categoria Essentials și Productivity, dar mai slab la digital content creation. Pe partea video, testele cu Heaven Benchmark 4.6 indică faptul că acest laptop ar putea rula jocuri la rezoluție FHD, însă doar pe setări low și cu o medie de 21-22 de fps. Știu că nu iei acest produs pentru gaming, dar am vrut să încerc. Pe de altă parte, nu totul este pierdut și am avut o experiență excelentă de gaming în cloud cu Google Stadia.

La nivel de autonomie, Lenovo promite undeva la 8,5 ore de utilizare și cam așa este. Dacă nu ai sarcini care cer multe resurse și nu stai cu luminozitatea la maximum o să ai suficientă baterie pentru o zi întreagă. De asemenea, laptop-ul are încărcare rapidă și 15 minute la priză aduc 31% și 30 de minute la 60%.

Am fost curios să văd cum se descurcă și în cadrul unui stress test cu Aida64 și am putut observa că procesorul este destul de bine răcit și după 10 minute maximul înregistrat a fost de 89 de grade celsius cu o frecvență maximă pe toate nucleele de 1,77 GHz. Ceea ce nu este rău. Mai mult, laptop-ul nu este fierbinde la atingere, iar asta și datorită faptului că este îmbrăcat în piele.

Bineînțeles, avem inclusă și o cameră HD de 5 MP și patru microfoane pentru video call-uri.

Performanță satisfăcătoare având în vedere dimensiunile și formatul. Prețul pentru un asemenea PC este mare (între 22.000 și 25.000 de lei la retailerii din România), dar ăsta este mersul tehnologiei și în următorii ani costul va scădea. Înainte de concluzie sa vedem care sunt punctele pro și contra.

Puncte pro

  • Inovator
  • Designul
  • Ecranul
  • Portabil și compact

Puncte Contra

  • Timp de adaptare lung
  • Prețul
  • Conectivitate limitată

Îmi place X1 Fold și mi-aș dori unul, însă nu am niciun motiv rațional pentru asta deaorece cu bani pe care i-as da pe el aș putea să iau și un telefon și un ultra book. Chiar și așa are o atracție irezistibilă. As vedea acest PC în mâinile unui antreprenor, unui om de afaceri care vrea un computer portabil pentru ședințe, călătorii și e cucerit de idee și de design, și pentru care banii nu sunt o problemă.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: