Dacă ai un PS5 atunci această colecție este un must-buy. Pentru cei care nu știu, Nioh este un joc de acțiune pe care mulți l-au caracterizat ca fiind unul similar cu cele din seria Dark Souls. Însă dacă nu ești fan al acestui gen atunci nu trebuie să te sperii de Nioh. Sigur, jocul prezintă un grad de dificultate mai ridicat decât al unui titlu obișnuit, însă este și mai fun și mai dinamic decât Demon Souls sau Dark Souls.

După cum spuneam, Nioh Collection conține două jocuri. Originalul a fost lansat în 2017, iar Nioh 2 anul trecut pentru PlayStation 4. Dacă nu le-ai jucat atunci acum este ocazia perfectă deoarece jocurile au fost optimizate și grafică îmbunătățită.

Primul Nioh l-am ratat, iar pe al doilea am ezitat să-l cumpăr apoi m-am gândit că ar fi bine să aștept să-l joc pe PS5 și bine că am făcut-o.

Înainte de toate, cum au fost pregătite jocurile pentru next-gen gaming? Viteze de încărcare incredibil de rapide, 4K la 60 fps, îmbunătățiri vizuale, compatibilitate cu controllerul PS5 și posibilitatea de a juca la 120 fps.

Jocurile au trei moduri grafice în care pot rula: 4K astfel PS5 duce jocul la rezoluție 4K și 60 de cadre pe secundă, modul 120 fps ce are o rezoluție 1080p și 120 cadre pe secundă pentru un gameplay super fluid, apoi mai este un mod numit PS5 Standard care vine tot cu o rezoluție 1080p și 60 fps, dar cu alte îmbunătățiri grafice în umbre, texturi, modele de personaje sau vegetație.

Eu am testat jocul în modul 4K și modul PS5 standard deoarece nu am un monitor sau TV care poate rula jocuri la 120 fps de pe consolă. Oricum experiența de gaming este incredibil de fluidă la 60 fps, iar 120 fps mi se pare overkill pentru un asemenea joc. Dacă vorbeam de un shooter atunci 120 fps era binevenit.

Modul 4K duce rezoluția la 4K și face ca totul să arate foarte frumos pe un televizor cu o asemenea rezoluție. Apoi am fost curios să văd care este diferența dintre acest mod și cel PS5 Standard și am înregistrat mai multe clipuri atât în Nioh, cât și Nioh 2 și le-am analizat și...greu de spus (vezi video). Diferențele sunt minore și dacă te uiți când la un clip, când la altul îți va fi greu să le distingi. Clipurile înregistrate de consolă sunt ambele în rezoluție 4K. Le-am pus și unul lângă altul și parcă modul 4K are o claritate mai ridicată, în timp ce modul PS 5 Standard are modele mai bine definite și umbre mai bune. Dintre cele două, cum era de așteptat Nioh 2 e mai arătos.

În schimb, o îmbunătățire pe care o vei sesiza imediat este viteza de încărcare după ce mori. Trei-patru secunde, pe ceas după ce ai murit și până când apari din nou la shrine. Ceea ce este minunat pentru că vei muri des.

Un alt feature next-gen este compatibilitatea cu controllerul DualSense și vei simți cum triggerele se întăresc atunci când tragi cu arcul sau cu pușca. De asemenea, poți simți în controller atunci când tai un inamic cu sabia, când cazi sau când ești sub apă. În ultimul rând, trebuie să menționez și faptul că Nioh 2 are suport pentru 3D Audio și dacă vrei să experimentezi sunetul surround atunci va trebui să folosești o pereche de căști.

Dacă jocul nu era suficient de dificil, în Nioh 2, pe lângă cele două moduri de dificultate existente, au fost adăugate alte 3. Tot în Nioh 2 a fost adăugat și un photo mode pentru cei mai creativi dintre voi.

Și acum să trec în revistă jocurile și impresiile despre ele. Da, cele două titluri seamănă cu jocurile Souls, în sensul că e foarte mult axat pe luptă și reflexe, iar inamicii sunt dificili. Asta este adevărat, dar cu Nioh și cu Nioh 2 m-am distrat mai mult. Jocurile au un ritm mai rapid, combatul nu este greoi ca la Demon Souls, de exemplu, ci rapid și fluid, iar faptul că ai acces la multe arme face ca sistemul de luptă să fie variat. Fiecare armă are avantaje și dezavantaje și un stil de luptă distinct. Ziceam că luptele sunt mai distractive deoarece îți permit să faci și ceva spam de atacuri și ai posibilitatea să recuperezi stamina rapid printr-o apăsare la timp pe R1.

În plus, ai trei tipuri de poziționări în luptă - mid, low și high și fiecare dintre acestea se pretează unei anumite situații. De exemplu, mid este o poziție balansată de luptă, low este pentru situații când vrei să te ferești mult, iar high atunci când vrei să dai mult damage. Complexitatea crește și mai mult cu faptul că poți trece de la o armă la alta printr-o combinație de butoane. Apoi ai și un gardian și te poți transforma în acesta pentru și mai mult damage.

La fel ca în seria Souls, aici te folosești de suflete sau de Amrita, în acest caz, ca să crești atributele personajului. Dacă mori le pierzi și trebuie să le recuperezi. De asemenea, un alt lucru care mă încântă este faptul că are un sistem de loot consistent și ai ocazia să schimbi armuri și arme mai repede și mai des decât o făceai în Demon Souls.

Am petrecut ore bune cu ambele jocuri și m-am distrat, chiar dacă m-am și enervat de câteva ori. Nioh mi se pare puțin mai prietenos cu nou-veniții ca mine, decât Nioh 2. Oricum ar fi, eu îți recomand această colecție deoarece în banii pe care îi dai primești cel puțin 80 de ore de joc. Poți cumpăra jocul de aici.