Probabil că și tu, ca și mine, ai prin casă o boxă portabilă cu bluetooth. Eu am vreo trei, însă strâng praful pe aici pentru că rareori le folosesc. De ce? Utilizarea lor acasă poate fi anevoioasă, iar deplasările unde să le folosesc sunt rare. Sonos Roam, boxa de care vorbim în acest review, este o boxă care se potrivește atât acasă, cât și afară.
Înainte să vedem caracteristicile și funcționalitățile pe care le oferă, să ne uităm la designul lui Sonos Roam.
Roam este indubitabil o boxă din portofoliul lui Sonos, iar asta se vede după design. O boxă cu un look minimalist, elegant. Acesta este disponibilă în două culori: acest alb-gri și negru. Are o formă triunghiulară de toblerone și poate fi utilizată pe verticală sau pe orizontală. Are un gril simplu peste care este aplicat logo-ul Sonos. Părțile de la margine sunt cauciucate, iar pe spate avem un buton de pornire și port de încărcare USB-C.
Cum vorbim de o boxă portabilă este rezistentă la șocuri și la apă. Deci o poți folosi în ploaie, în piscină. Poate să funcționeze timp de 30 de minute sub apă fără probleme. În partea de sus are trei butoane pentru controlul sunetului și unul pentru microfon deoarece Roam este un smart speaker și e compatibilă cu Alexa sau Google Assistant.
E cam cât o sticlă de apă de 0,5, încape într-un buzunar de ghiozdan sau de geacă și cântărește doar 430 de grame. Singurul lucru ciudat pe care l-aș nota la acest dispozitiv este faptul că nu are un sistem de prindere.
E o boxă frumoasă în opinia mea care se potrivește în casă și arată bine și pe o pătură de picnic. Însă funcționalitățile și calitatea sunetului sunt cele ce o diferențiază cu adevărat de alte boxe de acest fel.
Cum funcționează Sonos Roam
Cum este un produs Sonos, Roam funcționează pe Wi-Fi și se integrează în ecosistemul companiei. După ce o pornești o conectezi la Wi-Fi, instalezi aplicația Sonos și de acolo ai posibilitatea să adaugi toate serviciile de streaming pe care le dorești și să dai drumul la muzică.
Însă spre deosebire de alte boxe Sonos, Roam funcționează și pe bluetooth pentru momentele când o scoți din casă, iar trecerea de la un tip de conexiune la alta se face aproape instantaneu, fără probleme. Deci pornești muzica în casă și cum ai pășit afară boxa trece automat pe bluetooth.
Cum este o boxă portabilă, Roam are o baterie în interior și promite o autonomie de 10 ore și așa a reieșit și din testele mele. Eu am ascultat muzică timp de două ore și jumătate la volum mediu și s-au scurs 20% din baterie. Pentru reîncărcare poți folosi un cablu USB-C sau un încărcător wireless normal. Sonos oferă unul pentru 49 de euro.
Încărcarea wireless e foarte convenabilă deoarece doar pui boxa pe încărcător și apoi când este gata poți să o iei cu tine. Când nu e folosită aceasta intră în sleep mode și când vrei să asculți din nou doar intri în aplicație și preia comanda rapid.
Altfel, pentru conservarea bateriei poți opri boxa ținând apăsat butonul de pe spate. În ritmul meu de ascultare sporadic a trebuit să încarc boxa cam odată la trei zile.
Alt lucru demn de menționat este faptul că dacă mai ai un alt produs Sonos în casă, o apăsare lungă pe butonul de play transferă sunetul din Roam în cel mai apropiat produs. Poți să grupezi mai multe boxe pentru când ai nevoie de mai mult volum.
O funcție interesantă este TruePlay, un sistem prin care boxa reglează sunetul automat în funcție de mediul în care se află. Microfoanele Roam detectează sunetul redat și măsoară răspunsul în frecvență din împrejurimi. Folosind software-ul, difuzorul își reglează apoi EQ-ul pentru un sunet echilibrat. Auto Trueplay este declanșat ori de câte ori Roam este plasat într-o locație nouă.
Poți asocia și un asistent vocal, dar pentru ca asta să meargă trebuie să-ți faci un cont Sonos pe o țară în care Google Assistant sau Alexa sunt disponibile, nu pe România care nu are suport oficial pentru asistenți. Apoi îi poți da comenzi vocale și practic îți poate înlocui Google Home.
Pentru personalizarea sunetului ai la dispoziție un EQ simplu unde poți accentua sau scădea bass-ul sau treble-ul.
Cum sună Sonos Roam
Bun și acum să trecem la calitatea sunetului. Nu de asta cumperi o boxă? Pe scurt, Sonos Roam sună extraordinar și am rămas surprins de ce poate să scoată dintr-un corp atât de mic. Este dificil să redau într-un clip YouTube felul în care sună deoarece sunetul redat este captat de microfonul meu apoi trece prin algoritmii de compresie ai YouTube și în final contează și difuzoarele pe care le folosești tu ca să asculți piesele. Vezi cum sună în clipul din acest video.
În primul rând, vei rămâne surprins de volumul de care este capabilă această mică boxă și poți da o petrecere de garsonieră fără probleme cu un Roam. În al doilea rând, sunetul nu este distorsionat la nicio treaptă de volum, iar în al treilea rând, aceasta a fost reglată să redea bine toate tipurile de sunet și vei observa o bună separare între înalte, medii și joase. Cu Roam poți să te bucuri de un bass plin, dar și de o voce clară sau de o chitară acustică.
Indiferent de ce gen muzical am ascultat am fost fericit cu ce mi-a ajuns la urechi. Mai mult, am folosit boxa să ascult și filme și clipuri pe YouTube prin bluetooth la laptop sau telefon sau atunci când mă jucam și s-a descurcat excelent și aici.
La nivel tehnic, Sonos Roam are un tweeter, un mid-woofer, două amplificatoare de clasa H și un motor pentru amplificarea sunetului.
Un punct minus pentru mine, dar e posibil să nu se aplice la majoritatea, este faptul că nu are o mufă de 3.5 mm pentru conectarea la un desktop, de exemplu. Ar fi fost o boxă excelentă pentru desktop-ul meu.
Preț Sonos Roam
Sonos Roam are prețul recomandat de 889 de lei și va fi disponbilă din 20 aprilie. Un preț mare pentru o boxă portabilă bluetooth, însă nu neapărat dacă te gândești că o poți folosi și acasă. Eu am folosit-o mai mult la interior, dar abia aștept să pot o iau în parc sau la pădure.
Puncte Pro
- Încărcare wireless
- Portabilitatea
- Calitatea sunetului
- Utilitate acasă și afară
- Smart speaker
Puncte Contra
Dacă vrei o boxă pe care să o iei cu tine când mergi la picnic și atât, poate Roam nu e pentru tine. Dacă vrei un smart speaker pe care să-l folosești acasă și când ieși la plimbare atunci Roam merită investiția.