Lectură de 4 min

REVIEW OnePlus Watch - un smart(ish) watch frumos

Abonează-te pe  
Acesta este review-ul start-up.ro pentru ceasul inteligent OnePlus Watch, un ceas frumos, dar nu foarte inteligent.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

OnePlus Watch este un ceas frumos. Mi-a plăcut imediat cum l-am scos din cutie. Este un ceas minimalist care are un ecran mare și luminos și doar două butoane pe lateral. Un alt lucru pe care l-am apreciat este cureaua din silicon foarte moale. Sistemul de prindere este puțin ciudățel, dar unul bine gândit deoare cureaua nu iese în exterior și nu se agață de lucruri, ci în interior.

OnePlus Watch vine într-o singură mărime de 46 de mm, adică este un ceas mare, însă mie îmi place și chiar dacă nu am o încheietură mare mi se pare că arată bine. Cadranul negru, atunci când nu este activ, arată ca o gaură neagră care parcă mă atrage spre ea. Curelele le poți schimba foarte ușor și astfel ai parte de mai multă versatilitate. Eu sunt de părere că arată bine și la alergat, dar și la un costum.

Acesta este disponibil în două culori: midnight black sau moonlight silver. Este construit din oțel și cântărește 76 de grame cu tot cu curea. Ecranul AMOLED este unul mare de 1,39 de inci cu o rezoluție bună de 454 pe 454 de pixeli, ce oferă o densitate bună de pixeli de 326 ppi. Acesta este acoperit cu sticlă.

Cum spuneam și la început, OnePlus Watch este un ceas frumos, elegant și finuț și acum să vedem și ce poate face

Ceasul funcționează cu ajutorul unui procesor numit STM32 și are un spațiu de stocare de 4 GB pentru muzică, podcasturi sau alt conținut audio pe care l-ai dori. Are GPS, Bluetooth 5.0 și NFC, deși nu poți efectua plăți cu OnePlus Watch.

În materie de senzori avem un accelerometru, un giroscop, geomagnetic, barometru, senzor pentru detectarea oxigenului din sânge, bun în perioada asta de COVID 19, senzor pentru detectarea bătăilor inimii, și un senzor pentru detectarea luminii ambientale

Autonomie OnePlus Watch

Bateria este de 402 mAh și are o autonomie maximă de 14 zile. Eu l-am folosit intens timp de 7 zile. Deci aș spune că ai o autonomie între 7 și 14 zile, foarte bine comparativ cu alte ceasuri care rezistă doar 1-2 zile. Încărcarea este și ea foarte rapidă și în 10 minute de încărcare cu un încărcător de 15 wați poți obține 33% baterie, cu ceasul conectat la telefon

OnePlus nu a mers cu sistemul de operare WearOs, ci cu un alt OS care dovedește o autonomie bună, însă este limitat. Nu poți instala aplicații terțe. Cu ce ai pe ceas, cu aia rămâi. Poate nu e important pentru unii dintre voi, dar poate altii vor să instaleze aplicația Strava pentru a-și loga antrenamentele, alții poate doresc un Maps pe ceas. Nu se poate.

În schimb ai aplicațiile de bază (puls, oxigenul din sânge, stresul, vremea, alarme, busolă și alte câteva). O chestie cool este faptul că poți face și primi apeluri pe ceas. Calitatea sunetului redat este una decentă, la fel și cea a vocii captate de microfon. Pe ceas poți stoca melodiile preferate și astfel poți să ieși la alergat fără telefon ascultând muzică. În schimb transferurile de pe telefon pe ceas se fac prin bluetooth și asta poate să dureze destul de mult.

Apoi mai ai aplicațiile de fitness, iar OnePlus s-a lăudat că ceasul lor recunoaște peste 110+ tipuri de antrenamente, inclusiv parkour. În acest moment sunt doar 14 în ceas, iar restul ar trebui să vină după un update. Este rezistent la apă și-l poți folosi și la înnot.

În materie de fețe de ceas, ai doar 50 la dispoziție în aplicația OnePlus Health. Sunt suficiente pentru început, însă peste un an cred că o să te plictisești de ele și sper ca OnePlus să adauge altele pe parcurs, poate făcute de comunitate. Ca orice alt dispozitiv inteligent de purtat, OnePlus Watch poate număra pașii, caloriile și-ți poate monitoriza somnul ca să-ți spună dacă ai dormit bine. În alte review-uri am văzut că menționau că ceasul numără greșit, iar diferențele erau enorme de câteva mii.

Eu am purtat OnePlus Watch și Fitbit Versa în același timp. Diferențe au existat, dar au fost între 200 și 300 de pași, ceea ce nu e tragic și lucrurile s-ar putea îmbunătăți pe viitor cu alte update-uri. Apropo de asta, ceasul nu are Wi-Fi, iar actualizările se fac prin bluetooth și durează destul de mult. Primul update a durat cam 30-40 de minute. Chiar și așa, în acest moment mai sunt și bug-uri în aplicație (îmi afișează tot timpul să permit detectarea locației deși eu am facut asta). Pe ceas, anumite notificări îmi apar de mai multe ori pe ceas. Mai e ceva de șlefuit aici.

Și acum am ajuns la momentul prețului. Ceasul poate fi precomandat în acest moment de pe site-ul OnePlus.com pentru 159 de euro, iar din 30 aprilie va fi disponibil și în magazinele de la noi. Să vedem care sunt punctele pro și contra pentru acest ceas.

Preț OnePlus Watch

Puncte Pro

  • Autonomia
  • Designul
  • Încărcare rapidă

Puncte Contra

  • Nu poți plăti cu ceasul
  • Nu poți instala aplicații
  • Nu poți personaliza răspunsurile rapide

Aș spune că sunt trei motive pentru care cumperi un ceas: pentru că vrei să-ți monitorizeze sănătatea și ești interesant de sport, pentru că vrei un dispozitiv să te ajute să fii mai productiv sau pentru că vrei un ceas frumos cu funcții smart de bază. OnePlus cred că face parte din a treia categorie.

Este clar că OnePlus a favorizat designul, autonomia și alte funcții de bază ale unui smartwatch, însă îi lipsesc multe funcții de ceas inteligent. Dacă vrei un dispozitiv purtabil ieftin ca să-ți numere pașii, caloriile - ia o brățară inteligentă. Dacă vrei totuși un ceas ieftin atunci există alternative la Xiaomi, Fitbit sau alții.

OnePlus Watch e pentru cei cărora le place designul, care vor un ceas frumos cu funcții de bază, cu o autonomie bună. Dacă vrei multă funcționalitate atunci uită-te spre Apple Watch pentru iOS sau Galaxy Watch pentru Android.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: