Pandemia a dus la un număr record de idei noi înscrise în competiția InnoStars Awards.
În ediția din acest an, numărul de echipe dornice să rezolve unele dintre cele mai mari provocări din domeniul sănătății și să îmbunătățească starea de bine și confortul pacienților a crescut cu 47% față de ediția de anul trecut. Dintre cele 15 echipe selectate: trei provin din Italia, câte două din România, Spania, Portugalia și Ungaria, precum și câte una din Grecia, Polonia, Estonia și Lituania.
InnoStars Awards este unul dintre cele mai competitive programe de accelerare ale EIT Health, vizând start-up-urile aflate în fază incipientă (early stage) care au dezvoltat un prototip sau produs minim viabil (MVP).
Semifinaliștii vor primi 25.000 euro investiție de tip “smart money” pentru training în afaceri și mentorat din partea unor experți de talie mondiala.
Primele zece echipe din punct de vedere al performanței vor intra în etapa finală, unde vor avea ocazia să își prezinte proiectele în fața juriului internațional și să câștige până la 25.000 euro pentru lansarea produsului sau serviciului pe piață.
Proiectele românești semifinaliste la InnoStars Awards 2021 sunt:
- LEDD - Diagnosticul diferențial în ecografia pulmonară este o soluție propusă de start-up-ul AIMED, care își propune să introducă o soluție nouă, rapidă, non-invazivă, cu costuri reduse, disponibilă pe scară largă, pentru diagnosticul diferențial al cancerului pulmonar și al pneumopatiilor interstițiale pulmonare, bazată pe procesarea ecografiei transtoracice și algoritmi de inteligență artificială, soluție care poate fi folosita și in etapa de monitorizare a pacienților pentru urmărirea evoluției afecțiunilor pulmonare.
- Tully – Asistentul inteligent pentru gestionarea emoțiilor ajută persoanele cu afecțiuni complexe să trăiască mai bine, îmbunătățind modul în care își recunosc, monitorizează și gestionează emoțiile. Viziunea proiectului este de a crea în cele din urmă o gamă completă de suport psihologic automat pentru tulburările de integrare senzorială, de la afecțiuni specifice (ADHD, tulburare bipolară, autism) la afecțiuni generale, cum ar fi anxietatea sau depresia.
Pe lângă finanțare, câștigătorii vor avea acces la sprijinul și conexiunile potențialilor investitori sau colaboratori disponibili din rețelele EIT Health Investor Network, EIT Health Living Labs și Test Beds. Pe lângă echipele din program, EIT Health va oferi mentorat în valoare de 4000 euro pentru alte 20 de start-up-uri.