Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 14 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Voi începe invers acest review și te voi invita pe tine să-mi lași întrebări despre telefon. Voi răspunde la fiecare dintre ele pe canalul nostru de Shorts, start-up Shorts, pe care-l găsești în linkul de mai sus.
Înainte de lansarea oficială noi am avut ocazia să butonăm Fold 3. Acum am avut telefonul fix 5 zile ca să ne facem o impresie. Cumva, în acest review, încerc să-mi răspund singur la întrebarea: sunt prea ciudate aceste telefoane, merită să le cumperi? Cum sunt în funcționarea de zi cu zi.
Sunt unele telefoane pe care le testăm la care nu îmi bag cartela personală, nu le folosesc ca telefon de zi cu zi, ci-mi rezerv câteva ore pe zi cu ele pentru a le testa. La Fold am vrut experiența completă. Cum e să ai acest telefon timp de mai multe zile. Dimineață, seara, în oraș. Ce e bun și ce e rău? Din acest motiv voi organiza acest review un pic diferit. Voi începe cu informațiile generale, pentru cei care nu le-ați văzut deja în video-ul de hands on.
Acestea au fost informațiile generale despre Samsung Galaxy Z Fold 3. Le știi deja din videoclipul hands on sau dacă nu l-ai văzut, le știi acum. De aici pornim. Acestea sunt linia de bază. Nu am vrut să mă repet prea mult, așa că voi încerca să fac acest review sub forma unui Q&A imaginar.
Răspunsul e că ai de-a face cu unul dintre cele mai puternice flagship-uri de pe piață. E dotat cu procesorul Snapdragon 888 5G și asta asigură un comportament excelent în diferite situații, de la browsing, la folosirea celor două jumătăți de ecran principal în paralel, cu două aplicații deschise sau în jocuri.
Telefonul nu se încălzește foarte mult și de fiecare dată când l-am folosit am simțit că mai are putere să ducă, iar totul a fost fluid. Dacă ești interesat de performanțele tehnice, atunci Z Fold 3 e un reper. Nu mă așteptam la altceva, dar Fold are avantajul că îți permite să duci productivitatea un pic mai departe decât alte terminale. Chiar poți folosi procesorul și memoria RAM pentru a avea un browser deschis, un tabel în Excel și pentru a putea să te joci. De exemplu, încă de la generația anterioară m-a surprins cât de natural e să te joci pe acest terminal și cum atunci când am petrecut o săptămână cu el m-am jucat de mai multe ori decât pe un telefon obișnuit. Pare mare, dar e perfect pentru un racing game serios sau pentru un Call of Duty performant.
10/10 dacă vrei un flagship performant Z Fold 3 e și pentru tine.
La edițiile anterioare am avut câteva lucruri de criticat la ecrane. Ba că se simțeau de plastic, ba că nu erau destul de rapide, ba că ecranul copertă era prea mic. De data aceasta, când vine vorba de Z Fold 3 cele două ecrane sunt foarte performante. Am petrecut o zi întreagă doar cu ecranul copertă, cel vertical de 6,2 inci. Rata de refresh de 120 de Hz, combinată cu luminozitatea excelentă l-au făcut un ecran foarte bun dacă nu folosești telefonul foarte mult.
De ce zic dacă nu-l folosești foarte mult? Pentru că acest lucru nu mai ține de ecran, dar nu e un telefon foarte comod de ținut în mână când e pliat. E gros, e greu și e îngust, așa că m-am regăsit de multe ori scriind greșit pe tastatură. Iar eu nu am cele mai groase degete din lume. Aș vedea o problemă destul de mare pentru cineva cu mâini mai mari.
Când vine vorba de ecranul principal, cel de 7,6 inci, și acesta s-a îmbunătățit. Senzația e mai bună la atingere, nu se mai simte ca un plastic, dar în mijlocul său vei avea acea „crevasă” formată de pliere. După o perioadă nu o mai vezi acolo și nu e deranjată la scris sau dacă te uiți la un video.
Cred că avantajul acestui ecran e faptul că vezi totul mult mai bine, vrei să consumi mai mult conținut, să citești. E luminos și rapid, are 120 de hz rată de refresh, dar luminozitatea sa are niște limite aduse de materialul din care este creat. Ecranul pliabil e mult mai lucios decât cel obișnuit, așa că-n soare vei avea de suferit din cauza reflexiilor.
Concluzia mea e că ecranele sunt îmbunătățite foarte mult și ai câte puțin din fiecare lume, un ecran mare pentru content, un ecran mic, dar funcțional pentru a folosi telefonul pliat. Despre funcționalități vom vorbi mai târziu?
Băi sunt bune. Sunt foarte bune. Again, no surprise here. Camera are o stabilizare foarte bună, scoate detalii impresionante la fotografii și portete și are o colorizare excelentă, care personal îmi place foarte mult. Ca și la S21, terminalul face imagini reușite ziua și în lumină scăzută se descurcă foarte bine. Nu aș zice că e la nivelul lui iPhone 12 Pro, de exemplu, dar personal apreciez mai mult culorile scoase de camera și software-ul Samsung decât cele din ecosistemul Apple.
Camera de 4 megapixeli amplasată sub ecran oferă funcționalități ok. Adică nu ți-aș recomanda să faci selfie-uri cu ea, ci cu cea de 10 megapixeli de pe ecranul Copertă. Cea de sub ecran, care nu e chiar invizibilă, o vezi acolo, doar că nu e tăiat display-ul în jurul ei, e utilă pentru videoconferințe pe Zoom, Meets și alte aplicații de acest tip.
La nivelul gripului telefonului, se poate filma și fotografia ușor dacă telefonul e pliat, altfel e ca și cum ai filma cu o tabletă de mici dimensiuni, ceea ce nu este ideal.
În hands-on-ul nostru am spus că bateria are 4.400 de miliamperi și ar putea să cauzeze probleme din cauza faptului că avem două display-uri și 5G. Ei bine, nu te aștepta ca Z Fold 3 să aibă o autonomie uluitoare. Dacă stai pe WiFi, telefonul ar putea duce într-o folosire normală aproape o zi. Eu am stat și pe 5G, am folosit ambele ecrane, luminozitate maximă și probabil că de la 8 dimineața ajungi până la finalul unei zile de muncă, până pe la ora 18-20.
Altfel, autonomia e relativ dezamăgitoare. Dar dacă nu ai tentația de a folosi ecranul mare și de a pune niște moduri de economisire de baterie, Samsung are potențialul software de a prelungi durata dintre încărcări.
Telefonul vine doar cu încărcătorul pe fir în pachet, ultima modă a ultimului an. De altfel, tot ambalajul e minimalist, pentru a proteja mediul. Dacă ai un încărcător de la Samsung de la ultimele flagship-uri, vei avea și încărcare rapidă, ceea ce te ajută. Ai și încărcare wireless, dar e drept că telefonul stă ciudat pe încărcătoare, din cauza înălțimii sale.
Una dintre marile provocări ale Samsung a fost optimizarea aplicațiilor. Pentru că ai un ecran mare care se pliază, un ecran mic și foarte vertical, funcționalități prin care aplicațiile deschise când telefonul este deschis pot fi văzute deodată pe ecranul mic și tot așa. Ai, în plus, un ecran mare, de tabletă, care trebuie să preia diferite aplicații, inclusiv cele locale.
Per total nu am avut foarte mari probleme cu aplicațiile. Facebook, Tik Tok, WhatsApp, Messenger, mailul se văd foarte bine. Inclusiv aplicații de ridesharing funcționează bine pe ambele ecrane și sunt optimizate. De exemplu, nu mă așteptam la Tik Tok să fie atât de plăcut de folosit pe un ecran mare. Însă speram ca Facebook să fi făcut ceva cu Instagram.
Dacă ai folosit Instagram pe o tabletă știi că e practic o fereastră de aplicație normală cu margini negre în jur. Facebook nu a abandonat „verticalitatea” Instagram, dar singura optimizare pe ecranul mare e că în jurul aplicației e un blur gaussian care integrează totul mai bine. Cu toate acestea, nu e ideal. În plus, Instagram e singura aplicație care are nevoie de restart dacă o treci de pe ecranul mare pe cel mic. Cel puțin singura pe care am descoperit-o noi.
În diferite aplicații comportamentul tradițional a fost schimbat. În meniul de setări ai lucrurile împărțite pe cele două jumătăți ale ecranului mare, în YouTube vezi aproape o variantă desktop, cu recomandări și comentarii. În YouTube m-a deranjat faptul că la întoarcerea telefonului imaginea nu trece în full screen, ceea ce e un comportament obișnuit la telefoane. Pentru acest lucru trebuie să apeși tu butonul de Full Screen, ca pe desktop.
Per total experiența nu a fost una neplăcută cu Samsung Galaxy Z Fold 3 și rareori am întâmpinat probleme. Aș mai remarca doar că uneori când ai multe tranziții între ecran mic și ecran mare, telefonul nu mai recunoaște că vrei să scrii ceva în căsuța de adrese a browserului, de exemplu, și nu ridică tastatura. E un bug care probabil va fi rezolvat, dar a fost puțin deranjant.
E o întrebare esențială. Și chiar dacă m-am obișnuit cumva cu telefonul acesta, e în continuare relativ ciudat din mai multe punte de vedere.
Practic, îl vei folosi pliat în majoritatea timpului, ceea ce înseamnă că vei avea un telefon foarte gros și foarte înalt. Din acest motiv, la unii blugi nici nu intră în buzunar prea bine, ceea ce e periculos și un pic deranjant. De asemenea, priza pe telefon e bună, nefiind atât de lat pliat ca un telefon normal, dar e aproape dublu față de un terminal obișnuit.
Am întâmpinat probleme în a înțelege unde să-l pun. De asemenea, e ciudat să-l folosești în mașină ca navigație, dacă nu ai suport pentru Android Auto. Suportul meu din mașină îl susținea, pentru că e din acela de prinde din lateral telefonul prin echilibrul creat de greutatea acestuia. Dar nu e o poziție perfectă. Am văzut că sunt suporturi speciale pentru telefon, inclusiv pentru el deschis, ca să ai o minitabletă pe bord, dar în continuare e un punct în minus aici.
Samsung a lucrat și la rezistența terminalului, iar lucrul acesta se vede și în modul în care îl deschizi. Dacă la generațiile anterioare era mai ușor să-l deschizi pe ecranul mare, de data aceasta e mai greu. Balamaua e mai strânsă, în niciun caz nu e o treabă pentru o singură mână și de multe ori atingi accidental butonul de oprire sau cele de volum.
Nu am avut husă la el, dar cu acelea viața ta devine un pic și mai complicată. Pentru o generație obișnuită să-și scoată telefonul din buzunar și să-l folosească, mi s-a părut că la Fold trebuie să faci un pas în plus. Iar acest efort înseamnă un punct de fricțiune.
Nu crevasa de pe ecran te deranjează. Ci lucrurile simple, cum ar fi greutatea, faptul că nu încape în buzunar, că nu poți să-l pui bine în majoritatea suporturilor din mașină, că trebuie să fii atent cu el în general.
M-am gândit mult la întrebarea aceasta. Aș spune că e un telefon matur. Și când zic asta mă refer la oameni de peste 30 de ani, evident cu venituri peste medie și care vor un telefon de business, cu care să impresioneze la o întâlnire de afaceri, dar care să-i ajute și atunci când lucrează. Ocupă bine locul lăsat gol momentan de Galaxy Note, iar pentru un om care are o mașină scumpă, ocupă o poziție de management într-o companie și e mereu pe drumuri și vrea să lucreze, Samsung Galaxy Z Fold 3 e o variantă interesantă.
Când eram eu mai mic oamenii de afaceri aveau acele PDA-uri, adică Personal digital assistant. Nokia avea unele care erau telefoan normal, dar se puteau deschide și aveai un minicomputer al acelor timpuri. Cumva Fold 3 ocupă acel spațiu. Întrebarea e cât de multă nevoie au oamenii de acel spațiu? Până la urmă, și BlackBerry a zis că tastatura fizică e motivul principal pentru care un om de afaceri cumpără un telefon. Ce să vezi, câțiva ani mai târziu toată lumea a învățat să scrie perfect pe ecrane tactile.
O opinie pe internet spunea că telefoanele pliabile sunt noile televizoare 3D. O idee foarte interesantă în teorie, dar în practică nu foarte dorite de oameni. Încă nu sunt de acord cu cea părere. Eu cred că telefonele pliabile sunt aici ca să rămână și că oamenii pot găsi un folos efectiv pentru ele. Nu e doar un gimmick, faptul că e un telefon pliabil aduce mai multă utilitate. Sunt elemente peste care trebuie să treci, dar da, poți fi mai productiv și mai fericit cu un asemenea telefon.
Of, e o întrebare atât de grea. Dacă bugetul tău pentru telefoane este în jur de 2.000 de lei și nu ești pregătit să iei un flagship, atunci clar nu e. Nu e neapărat un „telefon de bogați”, ci e doar 2021. Până în 2024 aceste telefoane vor fi mid range și vor intra în mass market. Acum e mainstream pentru cei care sunt early adopters și care sunt pregătiți să plătească mult pentru un gadget special. E ca atunci când dai bani pe un monitor scump. Sau pe un laptop de gaming.
Te scoate în evidență, în modul în care o mașină electrică te scoate în evidență. E diferența aceea de preț pe care o plătești și pentru alte lucruri. Cred că mai avem nevoie de 3 ani pentru ca aceste telefoane să fie și mid range și să ajungă la același preț cu flagship-urile normale.
Primești un telefon cu 25% mai bun decât telefoanele de 1.500 de euro? Nu. Dacă o calculezi așa, prețul e prea mare. Dar dacă vrei și un telefon și o tabletă bună, atunci ajungi la același cost.
Generațiile anterioare ale acestui telefon erau recunoscute pentru că sunt destul de sensibile la căderi. Samsung a îmbunătățit rezistența, a îmbunătățit balamaua. E rezistent la apă, dar v-am zis eu greșit în hands on. Nu e rezistent și la praf.
E acesta mai rezistent? Nu am cum să vă zic, pentru că nu l-am scăpat pe jos. Are șanse să se strice și să fie o reparație scumpă? Fără îndoială. Unde cred eu că rămâne punctul sensibil al acestui telefon e în folosirea aceea de vacanță. Te duci cu telefonul la plajă și-ți intră nisip în el? Cât de ușor e să se strice sau să scârțâie? Nu știu, nu am dus Fold la plajă, dar „noi doar punem întrebări”.
Dacă-l scapi șansele sunt ca ecranul să se strice la fel ca celelalte de pe piață. Dar șansa la Fold e să ai stricate două ecrane deodată.
Am sentimente foarte contradictorii legate de Fold 3. Mi-a plăcut foarte mult în cele 5 zile în care l-am avut. Mi-a plăcut în mod special să pot sta în pat seara să mă uit la conținut pe un ecran mai mare. Mi-a plăcut să mă joc pe el. Mi-ar fi plăcut să pot să folosesc S Pen-ul împreună cu el.
Aș înlocui acum un telefon, scoțând prețul din joc, pentru un pliabil? Sunt foarte puține elemente de fricțiune care mi-au rămas încă. Mă deranjează grosimea, greutatea și faptul că nu e ușor de folosit cu o mână. Iubesc restul.
Așadar, acesta a fost review-ul nostru pentru Samsung Galaxy Z Fold 3. Din punctul meu de vedere e un telefon matur, dar trebuie să-l iubești ca să-l cumperi. Nu cred că e doar o modă trecătoare, ci că ceea ce ne speria la Galaxy Note pe vremuri ne sperie astăzi la Galaxy Fold. Nu știu dacă cei mai tineri din audiența noastră își amintesc cât de mult protestam noi, jurnaliștii de tehnologie, că Note e prea mare. Și comparat cu device-urile de azi era aproape nanometric.