Pentru a doua generație de Galaxy Flip, Samsung nu a adus multe schimbări sau îmbunătățiri - i-a trântit un modul 5G și cam aia a fost. Același lucru nu se poate spune și despre cea de-a treia generație - Flip 3 vine cu destul de multe schimbări, unele pe care le simți, altele pe care le și vezi.

Să vorbim, mai întâi, despre cele pe care le vezi, adică despre design.

Design

Samsung Galaxy Z Flip 3 păstrează același form-factor de tip scoică ca la modelul original, iar asta ne-a plăcut cel mai mult la el. Dar schimbările sunt vizibile instant - observăm display-ul frontal considerabil mai mare decât la generațiile inițiale (1,9 inch față de 1,1 inch). Așezarea camerelor este și ea diferită și smartphone-ul are acum rezistență la stropire, dar și funcție de wireless reverse charging.

Butonul de power încorporează și senzorul de amprente și poate fi folosit pentru a activa modul de selfie cu camerele principale, printr-o apăsare dublă a lui când telefonul este pliat.

Smartphone-ul e, per total, un pic mai îngust decât generațiile anterioare și nu exagerez când zic că e o plăcere să-l ții în mână. Se simte premium dar, poate chiar mai important, se simte diferit față de orice alt smartphone de pe piață - iar această senzație de unicitate te face să nu vrei să-l lași din mână.

Deschis, telefonul e lung și îngust, ușor de folosit cu o singură mână, iar închis încape perfect în buzunar și în palmă. E o plăcere să-l închizi și să-l deschizi - e ca și cum ai avea un telefon cu fidget-spinner inclus.

Îți oferă senzația aia satisfăcătoare de a opri un apel prin închiderea fizică a telefonului și poți să-l deschizi ușor cu o singură mână, băgând degetul mare între muchii și dând din încheietură.

Display-ul AMOLED flexibil se pliază perfect, iar cuta care se formează pe centru devine invizibilă când ecranul e aprins. Din păcate, tot nu oferă acea senzație plăcută pe care ți-o dă atingerea unui ecran din sticlă, dar e ceva la care te poți adapta relativ rapid.

Display Samsung Galaxy Z Flip 3

Și dacă tot am deschis acest subiect, al ecranelor, să vorbim mai în detaliu despre ele și să începem cu cel exterior. După cum ziceam, acesta are o diagonală de 1,9 inch, este de tip Super AMOLED și are o rezoluție de 260x512. E un display mic, dar capabil să-ți arate notificările, să funcționeze ca o ”oglindă” pentru selfie-uri, să afișeze animații cu animale simpatice care îți vor înveseli ziua, sau chiar poza ta lângă ceas. Îl poți folosi și pentru diverse widget-uri, de exemplu să controlezi muzica. E unul dintre cele mai importante upgrade-uri ale Flip 3 față de modelele anterioare. E un display cu o utilitate mult mai mare.

Display-ul principal are 6,7 inch și o rezoluție full HD+. Dar și acesta a primit un upgrade considerabil. Astfel, AMOLED-ul flexibil vine acum cu o frecvență de 120 Hz care oferă o experiență mult mai bună în gaming, și nu numai. Navigarea prin meniuri e o plăcere la această frecvență, tot sistemul reacționând incredibil de rapid - bineînțeles, aici contează foarte mult și procesorul, dar vorbim despre el curând.

Ecranul poate sta pliat la 90 de grade, ca să folosești telefonul pe post de mini-trepied când vrei să faci poze, sau când ești într-un video-call, un alt lucru care mi-a plăcut. Difuzoarele sunt puternice și oferă un sunet bun și contribuie la o experiență multimedia reușită.

Performanțe și autonomie

La capitolul performanțe, cei de la Samsung au adus îmbunătățiri semnificative. Z Flip 3 este dotat cu un procesor de top, adică Snapdragon 888, și vine cu conectivitate 5G la pachet. Procesorul este ideal pentru orice fel de activitate, deci pe Z Flip 3 poți juca și cele mai pretențioase jocuri și te poți baza pe el pentru orice sarcină de productivitate.

Procesorul este ajutat de 8GB memorie RAM și ca stocare există modele cu 128 sau cu 256GB.

Per total, din punct de vedere al acestor specificații, cei de la Samsung nu au făcut niciun fel de compromis. Iar frecvența de 120Hz a ecranului completează perfect performanțele procesorului. Samsung Galaxy Z Flip 3 e un smartphone de gaming și un device pe care te vei putea baza mult timp.

Acum să trecem la primul dintre cele două puncte dureroase - autonomia. Samsung Galaxy Z Flip 3 vine cu o baterie de numai 3.300 mAh. Și e oarecum de înțeles. Vorbim despre un smartphone foarte compact care mai e și pliabil.

Problema e că nu e un dispozitiv care să te țină de dimineața până seara dacă îl folosești ca pe un smartphone obișnuit. Dacă te atrage un astfel de device în ideea că vei fi mai puțin tentat să dai click pe orice notificare de Facebook și apoi să pierzi minute bune scrolând aleatoriu prin feed, atunci Z Flip 3 va rezista o zi întreagă, poate chiar și mai mult - dar dacă ești heavy user și vrei telefonul ca să te joci pe el și să petreci ore întregi pe rețelele sociale sau în emailuri, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută.

Și nu doar dimensiunea bateriei e dezamăgitoare - ci și încărcarea. Încărcarea ”rapidă” se face la numai 15W, însemnând că vei sta un pic cu el lângă priză pentru o încărcare completă. Ai și opțiunea de încărcare wireless, la 10W, dar și funcție de reverse wireless charging, ca să îți încarci un smartwatch sau o pereche de căști de la telefon.

Camere foto

Acum să trecem și cel de-al doilea punct dureros al Galaxy Z Flip 3 - camerele. Smartphone-ul e premium din punct de vedere al performanțelor, al designului, al ecranelor. Dar din punct de vedere al camerelor, e un mid-range.

Camera principală este una duală - are un senzor principal de 12MP, cu lentilă wide, F/1,8 și stabilizare optică a imaginii, și unul de 12MP cu F/2,2 și lentilă ultrawide. Camerele nu sunt groaznice - se descurcă decent, mai ales în condiții de lumină bună, dar nu pot recomanda smartphone-ul celor pasionați de fotografie. În ciuda stabilizării, unele fotografii ies mișcate, chiar și ziua, dar portretele ies surprinzător de bine, în ciuda faptului că nu există un senzor de adâncime dedicat sau unul ToF.

Și pozele făcute noaptea ies… decent, cu Night Mode activat, doar să nu ai speranțe foarte mari când vine vorba despre fotografiile ultra-wide în condiții de lumină scăzută.

La partea de video, smartphone-ul stă ceva mai bine. Mai exact, l-ai putea folosi pe post de gadget pentru vlogging, pentru că filmează până la 4K 60 FPS și, la FHD 30 FPS are și un mod ultra-steady, care combină stabilizarea optică cu cea electronică, iar rezultatul este mai mult decât satisfăcător. Dacă adaugi și faptul că te poți vedea pe ecranul secundar în timp ce te filmezi cu camera principală, dar și de faptul că telefonul stă singur, fără să ai nevoie de un trepied, e clar că a fost gândit și pentru astfel de filmări.

Camera de selfie-uri e și ea okay, dar nu la lumină scăzută. Are 10MP cu F/2,4 și filmează până la 4K cu 30 FPS.

Preț și concluzie

Înainte de a da un verdict final, trebuie neapărat să vorbim despre preț. Samsung Galaxy Z Flip 3 e disponibil la precomandă în această perioadă. Prețul său? 4.700 de lei, cu un charger wireless cadou (util, pentru că nu ai încărcător inclus în pachet). E un preț excelent pentru ce oferă, dar mai ales pentru unicitatea acestui dispozitiv.

Singurul competitor cu acest form-factor este Motorola Razr 5G, dar diferența de performanță între Z Flip 3 și Razr este incomparabilă, iar prețul este și el aproape absurd pentru device-ul Motorola, luând în considerare noul Flip - 7.000 de lei.

Samsung Z Flip 3 e un device de care te îndrăgostești rapid. Are multe plusuri și doar două minusuri și, sincer scriu, l-aș fi cumpărat fără să stau pe gânduri dacă avea niște camere ceva mai bune. Un lucru e cert, însă - cu Samsung Galaxy Flip 3 se va porni revoluția smartphone-urilor pliabile. Deja nu mai este un device exclusivist și nu m-ar mira să începem să vedem pliabile cu prețuri sub 1.000 euro foarte curând. Odată cu lansarea Flip 3, e posibil ca Samsung să accelereze considerabil dezvoltarea acestei piețe.