Lectură de 12 min

Review Fitbit Luxe: bijuteria de la încheietură care-ți măsoară condiția fizică

Abonează-te pe  
Brățara de fitness Fitbit Luxe, un dispozitiv elegant și care măsoară condiția fizică a fost lansat de Fitbit spre finalul lunii aprilie, este la vânzare în România, iar noi am testat acest dispozitiv. Acesta este review-ul start-up.ro pentru Fitbit Luxe.
Review Fitbit Luxe: bijuteria de la încheietură care-ți măsoară condiția fizică

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Când zic noi, de data aceasta mă refer la mine, pentru că acest review nu poartă, așa cum v-ați obișnuit până acum în secțiunea noastră de Reviews, semnătura colegilor mei cu mult mai multă experiență în zona de gadgets.

Și asta pentru că Fitbit Luxe este un dispozitiv mult mai potrivit pentru a sta la încheietura unei femei. O să vă povestesc de ce. Să începem cu partea de design.

Design & ecran

Așa cum menționam, brațara de fitness Fitbit Luxe are un design care o face mai potrivită pentru a fi purtată de domnișoare și doamne, așezându-se mult mai bine la încheietura lor și putând trece drept o bijuterie (dacă alegem cureaua potrivită).

Trackerul Fitbit Luxe are o carcasă din oțel inoxidabil, de culoare argintie și aurie, care îmbracă pe lateral ecranul tactil, color, AMOLED, de 0,76 inci.

La nivel de ecran, Luxe vine cu mai multe variante de personalizare a ecranului, accesibile în aplicația de pe telefon la Clock Faces.

Trackerul nu are butoane fizice, așa că poate fi accesat prin atingere – swipe sus/jos, stânga/dreapta pentru a avea acces la aplicațiile care sunt instalate pe el. De exemplu, ai ecranul de notificări – vezi mailuri sau mesaje, cel de alarme – poți să-ți setezi alarma care te trezește dimineața, ai un cronometru, ecranul de Relax – ai o sesiune de 2 minute de exerciții ghidate de respirație, sau ecranul de Exercise – alergare afară sau pe bandă, pedalat, fitness.

Mai ai ecrane pe care poți seta modul Do Not Disturb, sau Sleep Mode – ecranul nu se mai luminează dacă te miști în timp ce dormi, sau ai și opțiunea de Water Lock – poți să-l folosești la duș sau în piscină (rezistă până la o adâncime de 50 de metri).

Ecranul este animat, are culori vii, însă este destul de dificil să citești efectiv un mesaj sau un mail pe el pentru că dimensiunile sunt destul de mici. Este mai mult o opțiune ca să vezi câte lucruri s-au întâmplat în timp ce tu erai la sală sau te plimbai prin parc.

Totodată, interesant este faptul că poți primi apeluri telefonice pe el, poți răspunde sau le poți respinge, însă ai nevoie de o pereche de căști pentru a putea efectiv să porți o conversație răspunzând prin atingerea ecranului Fitbit Luxe.

Revenind la design, există și o versiune negru mat a carcasei care ar putea fi potrivită pentru domni sau pentru utilizatorii care doresc un tracker simplu, cu un design mai clasic.

Ca opțiuni pentru curele, există variantele clasice din silicon (care este foarte moale și nu deranjează la purtat nici pe timpul nopții), în culori precum alb, negru, orchid (un roz mai închis la culoare), sau peony (un roz foarte deschis).

Prin faptul că Fitbit Luxe poate fi tratat ca o bijuterie, mă refer la colaborarea pe care producătorul de trackere și smartwatch-uri a avut-o pentru acest model cu Gorjana.

Deși numele v-ar putea duce la o firmă românească, așa cum am crezut inițial, Gorjana este o firmă de bijuterii din Statele Unite care a creat două tipuri de curele metalice – argintie și aurie - pentru Fitbit Luxe, ajutând acest dispozitiv să se transforme într-o bijuterie sofisticată.

Modelul de Fitbit Luxe pe care-l am eu a venit cu o curea de culoare Orchid, însă dacă vă doriți să luați trackerul însoțit de una dintre brățările Gorjana, există varianta achiziționării unei cutii Special Edition, în care veți o veți regăsi și pe aceasta, pe lângă cureaua clasică din silicon. Pe eMag, de exemplu, o puteți achiziționa la aproape 1.000 de lei.

Dacă, totuși, vă hotărâți mai târziu să îi atașați și o brățară specială, puteți să cumpărați accesorii pentru brățara voastră Fitbit Luxe pe site-ul oficial.

Personal, cochetez încă cu achiziția unei curele extra pentru trackerul meu, așa că m-am uitat după o astfel de brățară Gorjana, dar și după o curea de piele – mai găsiți și din material țesut sau zale din oțel inoxidabil- , iar interesant este faptul că Fitbit are o campanie de reduceri pentru aceste curele.

De exemplu, la momentul la care scriu acest review pentru Fitbit Luxe, prețul unei brățări Gorjana Parker Link este de 64.95 euro, redus de la 99,95 euro, iar al unei brățări din piele este de 29,95 euro, redus de la 49,95 euro.

Închei discuția despre curele prin a vă spune că acestea au un mecanism de prindere foarte simplu care să le permită schimbarea: tot ce ai de făcut este să apeși o clapetă mică de la baza ceasului, iar cureaua va sări de pe ceas.

Menționez acum și despre încărcător care este mic și se prinde magnetic de spatele ceasului, o schimbare pe care Fitbit a făcut-o comparativ cu modele Charge de până acum, de exemplu.

Vreau să închei observațiile despre design prin a vă spune că Fitbit Luxe este atractiv, discret și este foarte comod de purtat atât pe timpul zilei cât și la somn, chiar și de persoane care nu se simt confortabil în a purta bijuterii sau ceas multe ore pe parcursul unei zile sau nopți, sau în a avea un ceas mai strâns pe mână, așa cum este exemplul meu.

Mi-a fost destul de ușor să mă obișnuiesc cu Luxe la încheietură și să-l port multe ore la rând și chiar să dorm cu el. Cel mai dificil de suportat ar fi faptul că trebui să stea destul de strâns, pentru ca senzorii să-și facă treaba, însă dacă te incomodează la baza încheieturii, îl poți lăsa mai larg și să-l duci puțin mai sus pe mână.

Conectivitate și autonomie

Nu știu dacă are legătură cu faptul că Fitbit este acum o companie ce aparține de Google, însă setup-ul inițial și sincronizarea cu smartphone-ul meu Pixel 4A 5G s-a făcut extrem de rapid. De ajutor a fost și faptul că aveam deja instalată pe telefon aplicația Fitbit de la brățara Charge 3 pe care o foloseam deja ocazional, așa că telefonul a văzut imediat trackerul și m-a întrebat dacă vreau să îl conectez. Odată ce am apăsat da, am trecut imediat prin paginile de Welcome și am setat brățara.

Trebuie să menționez faptul că va trebui să aveți trackerul conectat la încărcător în timp ce-l conectați prima dată cu telefonul.

Am vorbit iar despre încărcător, așa că vă spun acum că durata de viață a bateriei pentru Fitbit Luxe este undeva la 5 zile, în funcție și cât de mult îl folosiți pentru a vă monitoriza activitățile sportive sau mai mult ca pe un ceas smart – eu l-am încărcat miercurea trecută și încă am cam 20% din baterie. În plus, încărcarea este rapidă - a urcat de la 15% la 80% în circa o oră.

Senzori și specificații

Fitbit Luxe oferă sprijinul și motivația de care avem nevoie pentru a ne menține sănătoși prin funcții complexe, printre acestea numărându-se funcția de gestionare a nivelului de stres, monitorizarea automată a activității fizice, cât și analiza somnului.

Senzorii Fitbit Luxe sunt pe spatele dispozitivul și câtă vreme trackerul stă lipit de mâna noastră înregistrează tot felul de parametri care ne ajută fie la antrenamente, fie la monitorizarea stării de sănătate.

Luxe este ușor de folosit dacă doriți să vă înregistrați activitatea zilnică. Sunt 6 slot-uri pre-existente (walk, run, swim, cycle, general workout, treadmill) pentru exercițiile pe care Luxe le contorizează și dacă bifați în aplicația Fitbit de pe telefon că vă doriți să le recunoască automat, trackerul fitness va măsura ceea ce faceți fără să mai fie nevoie să îi spuneți neapărat ce activitate ați început prin funcția Smart Track.

Tot în aplicația de pe telefon puteți să rearanjați ordinea acestor exerciții și să le eliminați pe cele pe care nu le doriți - poate, de exemplu, nu folosiți banda de alergare.

Totodată, puteți seta anumite ținte, cum ar fi, numărul de pași pe care să-i faceți într-o zi, iar Luxe vă va avertiza printr-o vibrație scurtă când este cazul să vă mișcați. De exemplu, la fiecare oră, de la 8 dimineața și până la 8 seara, Luxe îmi spune când e cazul să fac 250 de pași, un lucru destul de util mai ales când lucrezi de acasă și cam uiți să te mai ridici din fața calculatorului.

Mă ”ceartă” când nu-i fac, însă m-a felicitat prin trofee pe care mi le-a afișat pe ecran în momentul în care am reușit să fac într-o zi 12.000 de pași - o realizare destul de rară în ultimul an și jumătate.

via GIPHY

Printre lucrurile care mi s-au părut interesante este faptul că poți seta remindere și pentru ca Luxe să te ”tragă de mânecă” să bei mai multă apă – nu e cazul la mine pentru că oricum beau mai mult de 2 litri de lichid pe zi – sau să te speli pe mâini – din nou, nu se aplică în cazul meu pentru că am devenit puțin obsedată de asta.

Poți alege dintre 20 de setări diferite pentru monitorizarea activității fizice precum golf, Pilates, spinning sau tenis. Pentru cei care preferă alergatul, mersul cu bicicleta sau drumețiile, există posibilitatea activării funcției GPS a telefonului pentru a înregistra în timp real ritmul și distanța parcursă – din păcate, Luxe nu are GPS integrat, așa că ai nevoie și de telefon dacă vrei să ieși la o alergare serioasă și să vezi traseul parcurs.

În decursul monitorizării activității fizice utilizatorul poate decide când să intensifice efortul și când să se relaxeze cu ajutorul funcției Zone de Minute Active (Active Zone Minutes), un proces personalizat de evaluare a activității fizice care ia în calcul timpul petrecut în fiecare etapă a ritmului cardiac, nu doar numărul de pași efectuați. Această funcție ajută la monitorizarea efortului moderat și intens, pentru a putea atinge nivelul săptămânal recomandat de 150 de minute de minute active, necesare pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Totodată, în aplicația Fitbit de pe smartphone ai acces la câteva antrenamente cu durată și intensitate variabilă pe care le poți urmări acolo în timp ce Luxe îți monitorizează activitatea. Am deschis câteva din ele din curiozitate, însă faptul că nu aveau informații despre gradul de dificultate m-a dat puțin în spate și nu le-am pus și în practică. Am rămas fidelă mersului, bicicletei fixe de acasă și câtorva exerciții de fitness pe care le-am făcut în sufragerie.

Vreau să ajung acum la partea cu adevărat interesantă – știu, veți spune că este un tracker fitness, mai întâi de toate, însă Fitbit a adus în Luxe câteva elemente extrem de interesante pentru monitorizarea stării de sănătate și de bine, per total, ceva de care chiar aveam nevoie.

Mai întâi de toate, Fitbit Luxe vine cu funcția de monitorizare 24/7 a ritmului cardiac și poți urmări bătăile inimii în fiecare moment în care-l ai la mână.

Fitbit Luxe vine cu funcția Health Metrics, unde poți vedea evoluția stării de sănătate direct în aplicația Fitbit: ai informații despre respirație, ritmul cardiac în efort și în repaus, temperatura corpului și saturația de oxigen din sânge -un lucru extraordinar.

Ai și o funcție de Sleep Management unde poți urmări cât de mult și, mai ales, de bine dormi – primești un sleep score în fiecare dimineață în funcție de durata somnului, cât de mult ai fost în REM și în somn profund, sau cât de mult te-ai agitat în timpul somnului.

La fel ca și la mers, poți seta un obiectiv pe o perioadă de timp pentru a dormi mai mult, să-ți creezi o rutină pentru odihnă, iar Luxe te ajută să-ți dai seama ce se întâmplă în timpul somnului ca să înțelegi de ce, poate, te-ai trezit mai obosit decât erai la culcare.

Cred că aceasta este funcția care mi-a plăcut cel mai mult la Fitbit Luxe și abia aștept dimineața ca să văd cu cât m-a ”notat” trackerul după o noapte de somn și cât de bine am dormit. Chiar am încercat niște corelații între scorul pe care l-am primit la trezire și cât de odihnită mi s-a părut că mă trezesc și ceea ce înregistrează Luxe este chiar precis în ceece privește calitatea somnului.

via GIPHY

Legată de calitatea somnului este o altă funcție interesantă, anume Stress Management Score, adică scorul pentru management-ul stresului. Acesta poate oferi evaluări zilnice privind capacitatea corpului de a face față la stres, analizând nivelul de activitate fizică, somnul și bătăile inimii.

Pentru a asigura o viziune de ansamblu asupra stării de sănătate există și instrumente suplimentare de monitorizare pentru nutriție, a nivelului glucozei din sânge – foarte bună pentru aceia dintre voi care aveți probleme de sănătate și suferiți de diabet, monitorizarea greutății și a ciclului menstrual, toate disponibile în cadrul aplicației Fitbit.

Fitbit Premium

Interesant pentru a avea acces la toate aceste informații este faptul că la achiziționarea trackerului de fitness premium Fitbit Luxe, compania oferă și acces gratuit, vreme de 6 luni la serviciul Fitbit Premium unde găsești toate aceste aplicații pe care le poți folosi alături de Luxe, rețete de mâncare, video-uri cu meditații ghidate, precum și analiza tuturor datelor pe care Luxe le colectează despre sănătatea și activitatea ta zilnică.

În esență, cu ajutorul serviciului Premium ai acces la informațiile legate de calitatea somnului, programe ghidate de exerciții, sesiuni de mindfulness (există și un program de meditație realizat de Deepack Chopra), rețete, antrenamente video.

Tot prin intermediul serviciului Fitbit Premium, toate informațiile colectate sunt integrate într-un raport ușor de parcurs despre starea generală a organismului, ce este generat lunar, ce poate fi extras și pus la dispoziția unei echipei medicale pentru o analiză aprofundată și relevantă pe termen lung.

via GIPHY

După cele 6 luni, costul serviciului Fitbit Premium este de circa 10 euro/lună. Având în vedere faptul că analiza somnului este unul dintre elementele care mă interesează este foarte posibil să continui să plătesc abonamentul Fitbit Premium și după finalizarea celor 6 luni gratuite.

Preț și concluzie

Trackerul de fitness Fitbit Luxe poate fi cumpărat la un preț ce variază între 779 de lei – curea din silicon - și 1.049 de lei – însoțit de cureaua Gorjana. În acest moment, Fitbit Luxe este la reducere pe eMAG și pornește de la 699 de lei.

Puteți achiziționa un Fitbit Luxe și de pe site-ul Fitbit, prețul lui pornind de la 149,95 euro.

În concluzie, dacă sunteți în căutarea unui ceas smart, Luxe nu este prima opțiune pe care ați putea să o treceți pe listă, atâta vreme cât ai nevoie încă de telefon sau de căști pentru a prelua apeluri, ecranul nu este chiar generos și nici nu poți efectua plăți prin el.

Însă, Fitbit Luxe este un dispozitiv elegant, discret, un tracker care vă poate ajuta să vă monitorizați starea de sănătate și să dezvoltați niște obiceiuri mai sănătoase. Pentru mine acestea sunt principalele avantaje și elementele care m-au făcut să-l îndrăgesc. Evident, este foarte bun și pentru cei mai sportivi dintre voi.

Așadar, domnilor, dacă vă gândiți la următorul cadou pe care să-l faceți doamnelor din viața voastră, vă recomand să-l luați în calcul și pe Fitbit Luxe, bijuteria de la încheietură care măsoară condiția fizică.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: