Social Impact Award e o competioție de idei de afaceri sociale și un program educațional pentru tinerii care vor să producă o schimbare în societate la ediția aniversară de 10 ani în România, parte din rețeaua celor 18 țări din Europa, Asia și Africa.
Cu susținerea a peste 30 de antreprenori, cele 10 echipe finaliste au beneficiat de mentorat, conversații cu experți, webinarii de antreprenoriat și conectarea la o comunitate națională și internațională de tineri cu inițiativă.
Fondatorii startup-ului social vor să realizeze o aplicație care să fie practic o bază de date cu psihologi clinicieni și psihoterapeuți alături de o descriere a formării și tipurilor de probleme cărora aceștia se adresează. Startup-ul e fondat de Tushar Advani și Edessa Sahin.
Cum a pornit ideea startup-ului social Befriended
„Motivația noastră reprezintă îmbunătățirea sănătății mintale a oamenilor prin accesibilitatea la suport psihologic, demitizarea mersului la terapie și accesul la informații utile, interesante și validate științific”, spun fondatorii startup-ului.
„ Dar dacă vorbim de motive personale, eu (Tushar) și Edessa, persoanele de la care a început proiectul acesta, amandoi mergem la terapie de peste 2 ani. La mine a fost cazul ca la început ascundeam părinților că mergeam la terapie iar când le-am povestit despre asta, prima reacția a fost “ai probleme cu capul că te duci la psiholog?” dar după ce le-am povestit în detaliu despre problemele și cum mă ajută terapia, au fost chiar foarte înțelegători și deschiși”, explică Tushar.
„Pe de altă parte, eu am avut noroc să găsesc un psiholog potrivit mie, adică pentru nevoile mele și interacțiunea mea cu ei, din prima dar nu a fost cazul la Edessa. Ea trebuia să meargă la “prima ședință” de mai multe ori ca să găsească pe cineva potrivit ei. Acesta au fost printre motivele pentru care ne-am gândit că clar este nevoie de un proiect ca Befriended în România”, mai explică cofondatorul Befriended.
Cum poți transforma accesul la psihoterapie în România
„Psiho-educația în România este, din păcate, un subiect mai puțin abordat, așadar mai puțin înțeles. Ne bazăm pe sfaturile celor dragi atunci când avem o problemă și deși, aceștia au cele mai bune intenții, lipsa cunoștințelor de specialitate poate face mai mult rău decât bine. Anxietatea, depresia și stresul sunt tulburările cele mai întâlnite în prezent, iar suportul psihologic este adeseori greu accesibil. Unii oameni nici măcar nu știu că există un ajutor care poate fi găsit”, explică cei doi.
„Totuși, există diverse forme de psihoterapie care se adresează unor anumite nevoi, astfel credem că ar trebui să existe informații ușor de accesat pe această temă. Vrem să aducem psihoeducația mai aproape de oameni prin diverse forme, potrivite nevoilor fiecăruia”, spune Tushar.
Provocările și pașii pentru Befriended
În această etapă a proiectului, spun cei doi, cea mai mare provocare e să păstreze sinergia echipei, în contextul în care lucrează din America, Italia și Germania.
La nivel de oportunități de piață, ei consideră că e absolut necesar ca piața să fie mai flexibilă și mai accesibilă pentru oricine dorește să apeleze la servicii de psihoterapie.
„Treptat, digitalizarea acțiunilor uzuale ia amploare, iar noi suntem aici să susținem această schimbare și în ceea ce privește mersul la psiholog. Acest lucru și abordarea sistemului Freemium în cadrul aplicației noastre ne diferențiază de competitorii noștri”, spun cei doi.
„Un feature important al aplicației la care lucrăm este peer support. Suntem în discuții cu o organizație din facultatea de psihologie care pregătește masteranzi din facultate pentru peer support, adică oferă suport psihologic colegilor din toată universitate. Știm că financiar vorbind, pentru unii poate să fie dificil să se folosească de ajutorul profesional, așa că prin ajutorul acestui organizație, vom lucra să ducem programul acesta din Universitate la o scală mare și să oferim peer support pe platformă în mod gratuit pentru cei care doresc. Ce înseamnă asta? Vei avea 10 ședințe în mod gratuit cu o persoană în formare în domeniul de psihologie prin care să faci “venting”, sunt acolo doar să te asculte și să îți ofere suport moral iar dacă este nevoie de mai mult, să-ți recomande să mergi la un terapeut”, explică fondatorii Befriended.