Lectură de 7 min

MWC 2022: Ce e FTTR și cum îți va transforma rețeaua de acasă sau de la muncă. Huawei lansează noi tehnologii pentru operatori, pentru un viitor mai conectat

Abonează-te pe  
În cadrul MWC 2022, Huawei a prezentat o multitudine de soluții destinate operatorilor și furnizorilor de internet și telefonie, soluții care vor transforma conexiunile utilizatorilor casnici, dar și ale business-urilor.
MWC 2022: Ce e FTTR și cum îți va transforma rețeaua de acasă sau de la muncă

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

FTTR, sau Fiber To The Room, este una dintre tehnologiile care ar trebui să-i entuziasmeze cel mai mult atât pe utilizatorii obișnuiți cât și pe antreprenorii aflați în căutarea unor soluții de conectivitate performante.

Practic, FTTR este următorul pas după FTTH (Fiber To The Home). Cum mulți furnizori de internet deja au făcut trecerea către fibră - iar în România se vorbește deja despre conexiuni casnice care pot ajunge până la 2,5Gb sau chiar 10Gb - Huawei vrea să se asigure că fiecare încăpere a unei locuințe sau a unui business beneficiază de cele mai bune viteze, cea mai mică latență și cel mai mare număr de conexiuni simultane posibile. Acestea sunt promisiunile tehnologiei Fiber To The Room - că în orice încăpere te-ai afla vei beneficia la maximum de toate capacitățile conexiunii tale la internet.

Ce este, exact, FTTR (Fiber To The Room) de la Huawei

Tehnologia FTTR presupune instalarea unei conexiuni de internet prin fibră optică în toate încăperile unei locuințe sau unui IMM și folosirea unor echipamente speciale, create de Huawei, pentru transformarea semnalului optic în semnal wireless sau în conexiuni standard LAN.

FTTR are, practic, o utilitate similară unui sistem Wi-Fi Mesh, doar că performanțele oferite sunt considerabil mai mari. Mai exact, prin fibră și prin routerele Wi-Fi 6 Huawei create special pentru această tehnologie se poate atinge o rată de download de până la 1200Mbps în orice cameră. La un sistem Wi-Fi Mesh există scăderi considerabile de performanțe de la o cameră la alta, semnalul fiind afectat de pereți, de distanța față de routerul principal.

Și nu doar viteza este mai bună - ci și latența în roaming. Aceasta face referire la timpii morți pe care dispozitivul tău (smartphone-ul, de exemplu) îi înregistrează când treci dintr-o cameră în alta și conexiunea se schimbă de pe o unitate mesh pe o alta. Pentru un sistem mesh clasic, acești timpi pot ajunge la aproximativ 2 secunde. Pe un sistem FTTR, latența în roaming este de numai 20 de milisecunde, asta pentru că routerul central controlează conexiunea și dictează smartphone-ului la ce altă rețea să se lege, iar device-ul nu mai stă să caute care este rețeaua cu cel mai bun semnal.

Într-o casă cu 4 camere, de exemplu, un utilizator ar avea un router principal, un splitter de conexiune și 3 sateliți.

De ce nu trebuie să ai grija cablurilor când vine vorba despre FTTR

Pentru cei care își fac griji că vor trebui să-și găurească pereții, sau pentru cei sătui să aibă cabluri peste tot prin casă, am următoarele clarificări. Cu toate că, într-adevăr, FTTR presupune instalarea de cablu optic în toate încăperile, cei de la Huawei au creat un cablu incredibil de subțire, cu o grosime de numai câțiva milimetri, foarte rezistent, care poate fi tras prin plintă sau deasupra ei, pe lângă tocurile ușilor, și care se lipește de perete, deci care nu necesită niciun fel de găurire sau prindere prin cleme sau alte accesorii.

Mai exact, cablul optic creat special pentru tehnologia FTTR a Huawei vine cu un adeziv special gata-aplicat pe el, adeziv care se activează la căldură. Cei de la Huawei au făcut și un dispozitiv, cu funcționalitate similară unui pistol de lipit care încinge cablul și îl trasează de-a lungul pereților. Cablul e invizibil aproape, iar în cadrul unei demonstrații mi-a luat mult timp până să îl pot observa, fiind nevoie să mi se indice exact poziția lui.

E o soluție extrem de eleganta care oferă puterea unei conexiuni fixe și avantajele unei soluții wireless.

FTTR pentru IMM-uri și alte avantaje

Cum am menționat de mai multe ori, soluția FTTR nu este doar pentru locuințe, ci și pentru IMM-uri. Pentru acest scenariu, cei de la Huawei au alte tipuri de echipamente, dar avantajele rămân aceleași. Practic, o soluție FTTR pentru business poate susține până la 300 de conexiuni simultante și nu e greu să ne imaginăm un restaurant sau chiar un birou în care angajații au și telefoane și laptopuri și tablete care ar putea beneficia de o astfel de conexiune.

Administratorii de sistem vor avea la dispoziție o aplicație de management foarte complexă prin care vor putea controla orice aspect al rețelei, iar operatorii vor putea și ei să gestioneze și să diagnosticheze problemele fără să fie nevoie să trimită pe cineva la sediul unei companii sau la o reședință.

Huawei a dezvoltat și cabluri fotoelectrice, adică cabluri ce îmbină fibra optică și cablul pentru alimentare, pentru situațiile în care echipamentele trebuie montate în tavan sau în alte locuri lângă care nu există prize. Iar gateway-ul de bază poate alimenta direct sateliții FTTR, oferind și posibilitatea unei scalări rapide a sistemului, în caz de nevoie.

Soluția FTTR a Huawei este și sustenabilă, spun reprezentanții. Cablurile optice sunt rezistente, eficiente din punct de vedere al costurilor și prietenoase cu mediul, având o durată de viață de circa 30 de ani. Iar consumul de energie al echipamentelor a fost și el optimizat, noile routere și gateway-uri având un consum cu până la 20% mai mic decât alte echipamente.

Cum și când vei putea beneficia de FTTR?

Huawei nu vinde aceste servicii direct către utilizatorii finali - nu vei putea achiziționa echipamentele din magazine, nu îți vei monta singur un astfel de sistem în locuință sau a sediul afacerii. În schimb, compania le va pune la dispoziția operatorilor care vor putea chiar să-și creeze noi pachete și să-și extindă business-urile.

Având în vedere conexiunile disponibile în România și extinderea rapidă a fibrei, în special în zonele urbane dar nu numai, nu e greu de crezut că aceste servicii ar putea fi disponibile într-un timp relativ scurt la noi în țară.

Iar pentru că în cadrul evenimentului de lansare s-a vorbit mult despre FTTR drept o conexiune a viitorului, l-am întrebat pe Jeffrey Zhou, Președinte al Huawei Access Network Product Line, când consideră că va începe acel viitor.

”Viitorul e acum - nevoia pentru această tehnologie există deja, dar nu sunt împlinite. Tehnologia mesh nu oferă aceeași stabilitate. FTTR combină tehnologii ajunse deja la maturitate pentru a garanta calitatea constantă. Operatorii deja au început să implementeze FIber to the Home - deci acum e cel mai bun moment pentru FTTR”, a declarat reprezentatul Huawei.

Și, având în vedere că pandemia a accelerat incredibil de mult adopția de noi tehnologii, că se vorbește constant despre un viitor în care căștile VR și AR iau locul apelurilor prin Zoom, despre metavers, și că entertainmentul vine la o calitate mai mare ca oricând sau că locuințele sunt din ce în ce mai inteligente, nu e greu să ne imaginăm un viitor în care un sistem wi-fi mesh nu mai e suficient.

Infrastructură inteligentă pentru operatori - +IT, New Growth

Lansările Huawei din cadrul MWC nu s-au rezumat doar la FTTR, iar compania a venit și cu soluții care pot transforma din interior companiile și operatorii de internet și telefonie. Astfel, În cadrul Huawei Day 0 Forum, Huawei a lansat o serie de noi produse și soluții IT, ca parte a unei noi "fundații IT inteligente" pentru operatori. David Wang, Executive Director of the Board and Chairman of the ICT Infrastructure Managing Board la Huawei, a declarat în discursul său principal intitulat "+IT, New Growth" că această fundație IT va ajuta operatorii să lucreze mai inteligent, să crească veniturile, să reducă costurile și, în cele din urmă, să asigure o nouă direcție de dezvoltare.

Odată cu evoluția tehnologiilor emergente precum 5G, IoT și Cloud computing, operatorii și-au prioritizat transformările tehnologice, astfel încât să poată ajuta ulterior industriile B2B să devină, de asemenea, digitale. Cu toate acestea, transformarea necesită upgrade-uri ale infrastructurii IT și colaborare multi-cloud pentru a crea un impuls.

Wang a explicat cum această fundație inteligentă este concepută special pentru a ajuta operatorii să atingă noile obiective.

Această bază include un cloud complet colaborativ și un pool de date pentru toate scenariile.

În cadrul aceluiași eveniment, Huawei a lansat și prima soluție nativă în cloud, complet colaborativă, care ajută operatorii în gestionarea ICT, sinergia rețelelor cloud și cloud-edge. Arhitectura suportă atât platforme de date, cât și platforme media ca serviciu pentru operatori și de aplicații ca serviciu (aPaaS) pentru clienții din industrie. Acest lucru oferă utilizatorilor experiențe garantate care nu sunt limitate de geografie, colaborare multi-cloud și trafic de date. Compania declară ca își dorește să integreze totul într-un singur serviciu.

Huawei a anunțat, de asemenea, o nouă serie de produse de infrastructură de date, ca parte a strategiei sale OneStorage pentru a sprijini evoluția continuă a stocării. Pe măsură ce tipurile de date continuă să se diversifice, aplicațiile au devenit mai accesibile, iar protecția datelor este mai importantă ca niciodată. Soluția OneStorage de la Huawei oferă operatorilor eficiența de care au nevoie pentru a îndeplini aceste cerințe prin furnizarea de resurse la cerere, gestionarea inteligentă a datelor și convergența multi-cloud. În prezent, este cea mai bună ofertă Huawei pentru operatorii care doresc să-și mențină infrastructura de date actualizată și să exploreze și alte business-uri.

Până la sfârșitul anului 2021, HUAWEI CLOUD și partenerii săi au construit 61 de zone de disponibile în 27 de arii, în peste 170 de țări și regiuni. De asemenea, a început să lucreze cu peste 120 de operatori de pe piața serviciilor cloud pentru a ajuta clienții enterprise să se digitalizeze. În prezent, oferă peste 50 de servicii cloud specifice scenariilor pentru nouă piețe verticale, precum producția, comerțul și asistența medicală. Aceste oferte inteligente de servicii de stocare a datelor sunt utilizate în prezent de 300 de operatori din întreaga lume, iar soluția OceanStor Dorado a fost numită lider în Gartner's Magic Quadrant timp de șase ani la rând.

Infrastructura inteligentă IT este esențială pentru digitalizarea operatorilor. Huawei vrea să continue colaborarea cu aceștia pentru a implementa infrastructura IT, pentru a ajuta industria să devină digitală și pentru a evolua împreună.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: