Finqware e un startup care oferă o soluție de cash management în timp real pentru bănci și fintech-uri, cu ajutorul protocoalelor de open banking. Practic, ei pot conecta, de exemplu, conturile pe care le ai la mai multe bănci. Clienții finali sunt tot reprezentanți ai industriei.
Ca potențial de dezvoltare, se estimează că piața europeană de open banking va înregistra o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 23.18%, din 2021 până în 2030.
Din 2019, băncile au obligația de a se conforma directivei europene pentru servicii de plată PSD2 și de a publica informații legate de conturi și API pentru inițierea plăților
Finqware se folosește de reglementările europene PSD2 pentru a putea integra în cadrul aplicațiilor și proceselor băncilor toată această liberalizare.
Finqware își propune să obțină 450.000 de euro, pentru automatizarea completă a operațiunilor financiare pentru corporații, în Europa.
Startup-ul românesc a obținut recent o licență pan-europeană de instituție financiară, ce îi permite operarea în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Platforma financiară pentru corporații a fost deja validată de companii locale importante și bănci din Europa Centrală și de Est.
”Viziunea noastră este să transformăm open banking-ul în soluția preferată de conectivitate bancară pentru companii mari, pe baza infrastructurii noastre de agregare API. Până în prezent, puține companii internaționale au reușit să instaleze soluții proprii, foarte costisitoare și sofisticate, de management al conturilor de trezorerie, plăți și operațiuni financiare în relație cu partenerii lor bancari. API-urile bancare permit acum accesul la soluții extrem de eficiente de cash management și trezorerie, pentru un număr extins de companii, cu un cost redus, pe baza unui abonament lunar”, spune Cosmin Cosma CEO & Co-Fondator.
În contextul directivei europene pentru servicii de plată PSD2, Finqware își propune să simplifice și să fluidizeze accesul la date și plăți pentru companii.
FinqTreasury țintește să devină sistemul de operare financiar pentru companii de dimensiuni medii și mari, oferind o serie de module care să automatizeze complet toate operațiunile lor bancare: trezorerie, reconcilieri contabile, plăți către furnizori, colectare de datorii, acceptarea plăților digitale, raportări de lichidități, audit financiar. Infrastructura sa de date este deja testată și utilizată de bănci importante din România și Croația. Finqware deja facilitează consumul inter bancar de date pentru bănci din Europa Centrală și de Est.
Compania a fost fondată în 2018 de o echipă de profesioniști cu experiență vastă în tehnologie și servicii financiare. Cosmin Cosma, +30 ani de experiență în finanțe, business management, vânzări și antreprenoriat, Dumitru Taraianu, +17 ani de experiență în ingineria sistemelor, Dănuț Covalciuc, +20 ani de experiență în finanțe.
“Mișcarea open banking continuă să câștige momentum și avem toate motivele să credem că marile companii vor colabora tot mai mult cu startup-uri fintech, pentru a oferi servicii digitalizate clienților lor” a declarat Andrei Dudoiu, Managing Partner SeedBlink.
Pe termen scurt și mediu, compania plănuiește lansarea comercială în Europa Centrală și de Est, expansiunea în Europa și la nivel global.
Susținut de investitori instituționali precum Elevator Ventures, fondul de investiți de tip Venture Capital al Raiffeisen International și Gapminder, startup-ul Finqware lucrează pentru câteva dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală și de Est, precum Banca Transilvania, Alpha Bank, CEC Bank și OTP