Lectură de 3 min

Hands-On Xiaomi 12S Ultra: telefonul cameră sau cameră cu telefon?

Abonează-te pe  
Acestea sunt impresiile mele după un contact rapid cu telefonul cu cea mai mare cameră de pe piață, Xiaomi 12S Ultra.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Xiaomi a făcut valuri cu lansarea lui 12S Ultra prin prisma faptului că a prezentat un telefon cu un design îndrăzneț, prin parteneriatul cu Leica, dar mai ales prin prisma faptului că acest telefon folosește un senzor foto de 1 inci, cel mai de pe un smartphone la ora actuală.

Telefonul a fost prezentat lumii la începutul lunii iulie, iar acum am avut și noi ocazia să ne jucăm puțin cu el. Acesta nu este un review deoarece nu am petrecut suficient timp cu el, în schimb o să vorbesc despre design, experiența de utilizare și, bineînțeles, atingem puțin și subiectul camerelor foto.

Primul lucru despre care trebuie să vorbesc este acest modul de cameră uriaș. Mie îmi place acest design și mă duce cu gândul la o cameră foto retro, iar asta cred că a fost și intenția celor de la Xiaomi, mai ales că au făcut un parteneriat cu legendarul brand Leica. Telefonul va sta la un unghi atunci când se află pe masă, dar pentru că modului este întins pe tot spatele telefonul nu se clatină când îl folosești astfel.

Are o lățime de 75 de mm și se simte plăcut în mână și este mai ușor decât mă gândeam. Pe hârtia de specificații apare că Xiaomi 12S Ultra cântărește 225 de grame, însă dacă mă întrebai pe loc aș fi zis mai puțin. Modulul camerei este cam mare și în funcție de cum ții telefonul este posibil să cam stai cu degetul arătător pe camera telefoto. Spatele este acoperit cu piele ecologică ce se simte plăcut la atingere și e și rezistentă la amprente și oferă o prindere bună, iar mie mi-a adus aminte de pielea folosită pe camerele foto profesionale

Ecranul este unul clasic, mare, luminos și frumos cu o rezoluție WQHD și o rată de refresh de până la 120 Hz. Cred că va fi foarte bun pentru browsing, productivitate și consum media. Clipurile de pe YouTube arată bine și telefonul s-a descurcat destul de bine și în lumina puternică de vară.

Iar acum să trecem la punctul principal de atracție al acestui telefon: camerele foto.

Xiaomi 12S Ultra este telefonul cu cel mai mare senzor foto de pe un smartphone, unul de 1 inci. Da, și Sony are un senzor de 1 inci pe Pro-I, însă acolo nu era folosită întreaga suprafață, însă aici da. Un senzor mare contează foarte mult în fotografie și video deoarece lasă să intre mai multă lumină, iar lumina este ingredientul primordial al unei fotografii bune. Din timpul scurt petrecut cu telefonul într-un studio foto și afară pot să zic că telefonul scoate poze bune cu un bokeh foarte plăcut.

Pe video imaginea este foarte stabilă și autofocusul funcționează bine și, per total, mi-a plăcut ceea ce am văzut, însă pentru că avem o cameră cu un senzor atât de mare trecerea la ultrawide și la telefoto e și mai pregnantă atunci când filmezi și treci de la un senzor la altul.

Fotografiile portret și selfie-urile arată în regulă, fără a mă impresiona neapărat, dar aici mai vreau să mai testez înainte să trag o concluzie.

Are mai multe moduri de fotografiere, inclusiv un mod slow motion destul de bun, moduri pro, unde poți urca ISO-ul până la 12000 și sunt curios ce poze o să scoată noaptea la o asemenea sensibilitate. Camerele ultrawide și cele telefoto par să se descurce și ele bine.

Vârful de gamă al Xiaomi încă nu a primit o dată de lansare în România sau în Europa și, drept urmare, nici nu avem variante de preț pentru acest telefon, deocamdată fiind disponibil doar în China.

Va fi interesant de văzut cum se compară cu S22 Ultra, Vivo X80 Pro sau cu iPhone 13 Pro când va ajunge și pe meleagurile noastre. La fel de interesant va fi de urmărit cum brandurile precum Xiaomi, Oppo sau Vivo vor convinge consumatorii români să cheltuiască mai mult de 1000 de euro pe un telefon din portofoliul lor.

Nu am date concrete, dar pun pariu că pe segmentul de telefoane de peste 900-1000 de euro în România conduc branduri precum Apple sau Samsung. De obicei, când vorbim de o sumă atât de mare consumatorii sunt mai reticenți în a alege un brand care nu este consacrat pe acest segment de preț. Xiaomi și ceilalți vor trebui să lupte tare pentru a le demonstra consumatorilor că au produse de calitate și că merită acest preț, deturnându-i de la a cumpăra un Samsung sau un iPhone.

Xiaomi 12S Ultra pare să aibă ingredientele necesare pentru un flagship de succes, însă ne putem pronunța cu adevărat abia după ce-l vom avea la review.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: