Pe lângă workshop-urile care au loc în cele 4 zile ale taberei de antreprenoriat, la finalul fiecărei zile din Startup Elites invităm un campion sau o campioană din lumea de business din România pentru o discuție relaxată cu tinerii prezenți la Startup Elites, în care vom afla nu numai povești de business, dar și greșeli, metode și strategii.
Ciprian Borodescu, Head of Algolia România, ni se alătură la Startup Elites 2022, tabără de antreprenoriat ce are loc între 6 și 9 octombrie la hotel Carmen din Predeal, și ne povestește din experiența sa de antreprenor.
Cine este Ciprian Borodescu
Ciprian Borodescu are peste 15 ani de experiență în antreprenoriat. A fondat 3 startup-uri, cel mai recent dintre ele fiind MorphL, startup care folosește inteligența artificială pentru date mai bune în ecommerce, parte a cohortei Techstars Montreal 2019, pe care l-a vândut în 2021 către Algolia.
MorphL a fost un startup românesc ce automatizează prin AI procese online și de ecommerce. A fost fondat în 2018 de către Alexandra Anghel și Ciprian Borodescu după ce au obținut un grant de la Google.
MorphL a devenit parte din Algolia în 2021, compania americană integrând soluțiile dezvoltate de echipa românească pentru a extinde capacitățile de pe zona de inteligență artificială și machine learning.
Champions dinner – de vorbă cu Ciprian Borodescu
Evenimentul de 4 zile, cunoscut anterior ca Startup Your Life, devine Startup Elites și se dedică celor mai buni tineri, care vor să se dezvolte în lumea afacerilor, a startup-urilor și nu numai. Tabăra va fi o oportunitate de învățare, networking, dar și de relaxare la munte.
Pe scurt, Startup Elites este ca un team building pentru viitorul antreprenoriatului românesc. Evenimentul de 4 zile se va desfășura într-o atmosferă relaxată, la Hotel Carmen din Predeal, între 6 și 9 octombrie.
Fiecare seară se va încheia cu o discuție relaxată cu un campion de business, un fondator cu experiență care le va împărtăși tinerilor din parcursul său profesional, modul în care a construit business-ul, greșelile, reușitele, provocările pe care le-a întâmpinat.
De ce vrei să fii antreprenor
De altfel, înainte de discuția sa de la Startup Elites, Ciprian vine cu o provocare pentru cei 30 de tineri care ni se vor alătura.
”Aș provoca founder-ul la început de drum să răspundă la o întrebare: de ce vrei să fii antreprenor? Și-aș încuraja o reflecția pe marginea acestei întrebări o dată pe an. Este interesant de observat cum evoluează (sau nu) răspunsul de la persoană la persoană”, afirmă Ciprian.
Din experiența câștigată din cele 3 startup-uri pe care le-a construit, Ciprian este convins că ”restul lucrurilor se învață, pentru că sunt mai mult sau mai puțin operaționale”.
Ca de exemplu:
Un fondator la început de drum trebuie să aibă măcar un alt fondator. ”Deci, la modul general aș spune: înainte de a construi clădirea ai grijă că fundația să fie puternică (echipa fondatoare). Ce înseamnă asta? Înseamnă să ai conversațiile dificile la început, să ai încredere că puteți lua rapid, că echipa, deciziile dificile”.
”Când vine vorba de clienți B2B este ok să spui NU, chiar dacă asta înseamnă un contract/client în minus. S-ar putea să coste mai mult să spui DA”, completează Ciprian.
”Când vine vorba de investitori: fă-ți temele, înțelege de ce ai nevoie de bani, negociază (atenție, nu neapărat la bani ci la termenii contractului) și fii pregătit să spui NU”, mai spune el.
”Dar, totuși, revenim la primul punct: s-ar putea că și după 15 ani de antreprenoriat totuși să nu ai un răspuns intrinsec, pentru tine, nu pentru cei din jur, de ce ai ales această călătorie”, ține Ciprian Borodescu să spună, menționând faptul că în momentele marcate de succes, răspunsul la această întrebare ar putea veni foarte ușor.
”Însă când nu, și vor fi multe momente de genul asta, răspunsul la întrebarea asta va face diferența între a continuă și a renunța. Deci, singurul și cel mai important lucru pe care l-am învățat este să întreb: de ce fac ceea ce fac? I-aș încuraja și pe antreprenorii aflați la început de drum să înceapă de aici călătoria”, concluzionează Ciprian.
Startup Elites 2022 - de ce să te înscrii
Cine poate să se înscrie? Dacă ai între 16 ani și 40 de ani, ai sau nu deja o afacere, dar vrei să te dezvolți și să crești, ești primit la Startup Elites.
Printre temele pe care le vei dezbate și aprofunda vor fi:
- Design thinking
- Product Market Fit
- Team work, management și cum să construiești o echipă puternică
- Strategii de dezvoltare
- Critical thinking
- Growth și cum să dezvolți business-ul tău
- Research pentru afacerea și ideea ta
Îi aducem alături de noi la Startup Elites pe 30 tineri de viitor, cei care vor să schimbe lumea cu ideile, cu visurile și afacerile lor. Din acest motiv, odată cu transformarea Startup Your Life în Startup Elites, participarea la tabăra de antreprenoriat devine gratuită, dar doar pentru cei care ne conving pe noi și juriul de antreprenori din comunitatea start-up.ro că pot profita la maximum de experiența Startup Elites.
Ce trebuie să faci? Intră în pagina de înregistrare disponibilă la acest link și înscrie-te până pe 15 septembrie. Încearcă să ne convingi că vrei să vii la Startup Elites prin activitatea ta de până acum, prin ideile tale de business, prin motivația de a schimba lumea.
Așteptăm oameni curioși, pregătiți să pună întrebări speakerilor cu experiență în domeniile lor, care vor să facă networking și să fie viitorul României. Să fie cu adevărat acei 1% care schimbă lumea.
Găsești aici 5 motive ca să vii la Startup Elites, tabăra pentru viitorii antreprenori.